kayhan.ir

کد خبر: ۸۲۵۶۰
تاریخ انتشار : ۲۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۲۱:۲۶

64 درصد درآمد دولت نهم و دهم صرف هزینه‌های عمرانی شد




«درآمد 700 میلیارد دلاری دولت قبل از فروش نفت» ترجیع‌بند بسیاری از اظهارنظرهای دولتمردان دولت یازدهم در توجیه ناکارآمدی و کم‌کاری دولت فعلی است. درآمدی که به ادعای این دولت بیش از 700 میلیارد دلار بوده که آخرین بار آن را صادق خرازی  از حامیان این دولت در مناظره با حسین شریعتمداری، مدیرمسئول کیهان به زبان آورد.
پیش از این هم جهانگیری در اردیبهشت سال قبل مدعی شده بود دو دولت قبلی 700 میلیارد دلار را به واردات از چین اختصاص داده است. معاون اول رئیس دولت‌ تدبیر و امید در مراسم افتتاحیه سومین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران گفته بود: در سال‌های گذشته 700 میلیارد دلار پول مملکت خرج شد و کسی نمی‌گوید روزی که این پول وارد کشور شد چند نفر شاغل در کشور وجود داشت و روزی که تمام شد چند نفر شاغل داشتیم، آمار می‌گوید در هر دو دوره تعداد شاغلان 20 میلیون نفر  و مساوی بود؛  یعنی خرج این پول سبب اشتغال جوانان چینی و کشورهای دیگر شد.
اما این سوال جدی مطرح است که واقعا بر سر 700 میلیارد دلار در هشت سال دولت‌های نهم و دهم چه آمد؟! رجانیوز دراین‌باره نوشت: برخلاف اظهارات جهانگیری و خرازی  میزان درآمد دولت نهم و دهم 627/7 هزار میلیارد تومان معادل 623/5 میلیارد دلار بوده است و ارقام 700 و 800  میلیارد دلار، رقم‌های غیرواقعی به نظر می‌رسد.
مطابق این آمار، ادعای درآمد 700 یا 800 میلیارد دلاری از نفت در دولت نهم و دهم نیز اشتباه می‌باشد.  حال سوالی که مطرح می‌شود اینکه آیا تمامی این درآمد نفتی، صرف مصارف بودجه‌ای کشور می‌شود؟
براساس قانون از سال 84 تا 88، درآمد نفتی کشور به این شرح مصرف گردید: 14/5 درصد به وزارت نفت برای توسعه میادین نفتی 37/6+ درصد به حساب ذخیره ارزی +2 درصد اختصاص به مناطق محروم +46/5 درصد برای مصارف بودجه‌ای این قانون پس از انحلال حساب ذخیره ارزی و براساس ماده 84 قانون برنامه پنجم توسعه به شرح زیر تغییر نمود: 14/5 درصد به وزارت نفت برای توسعه میادین نفتی +20  درصد به حساب توسعه ملی در سال 1389 و افزایش حداقل 2 واحد درصد سالیانه به آن +2 درصد اختصاص به مناطق محروم +46/5  درصد برای مصارف بودجه‌ای و مطابق این قانون در 5 سال 84  تا 88  مبلغ 133 میلیارد دلار به حساب ذخیره ارزی و از سال 89 تا 91 مبلغ 57  میلیارد  و 460  میلیون دلار به حساب صندوق توسعه ملی واریز گردید. از درآمدهای نفتی کشور در دو دولت نهم و دهم تنها مبلغ 235 هزار میلیارد و 434 میلیون تومان جهت مصارف بودجه‌ای اختصاص داده شده و از این درآمد افسانه‌ای! تنها این مقدار به  مصارف بودجه اختصاص داده شده است در حالی که از همین مقدار 151 هزار میلیارد تومان (64 درصد) جهت پروژه‌های عمرانی مصرف شده است.
هدف تشکیل حساب ذخیره ارزی و صندوق توسعه ملی  تبدیل دارایی‌های حاصل از فروش نفت‌خام  به دیگر انواع ذخایر و کاهش تلاطم‌های ارزی بود و مطابق قانون پنج ساله چهارم توسعه منابع آن به صورت سرمایه‌گذاری و تامین بخشی از اعتبارات مورد نیاز طرح‌های تولیدی و کارآفرینی بخش غیردولتی که توجیه فنی و اقتصادی آنها به تأیید وزارتخانه‌های تخصصی ذی‌ربط رسیده باشد، تا 50 درصد حساب ذخیره ارزی، از طریق شبکه بانکی داخلی و بانک‌های ایرانی خارج از کشور، به صورت تسهیلات با تضمین کافی تخصیص می‌یابد. با این تعریف تا پایان سال 91،  216  طرح ارزی اقتصادی و 552  طرح ریالی اقتصادی در صندوق مصوب شد و تسهیلات به مبلغ 38/5  میلیارد دلار به پروژه‌های مصوب اختصاص داده شد.
این آمار نشان می‌دهد که ارقام درآمدی دولت نهم و دهم نه تنها حیف و میل نشده بلکه در مسیری صحیح برای آبادانی و عمران کشور سرمایه‌گذاری شده است.
گفتنی است شریعتمداری در پاسخ به سؤال خرازی گفته بود؛ مگر خزانه دولت، دخل بقالی است که هر وقت جناب بقال اراده کرد، دست در آن برد و مثلا پول بردارد و بگوید هوشنگ، برو دو پرس چلوکباب بگیر! برای ورود به خزانه دولت، مصوبه مجلس لازم است و بر چگونگی هزینه آن هم از طریق تفریغ بودجه بررسی و نظارت می‌شود. شریعتمداری در ادامه گفته بود، چرا به انبوهی از خدمات عمرانی که در همان دوران صورت گرفته اشاره‌ای نمی‌کنید.