در باکو صورت گرفت
برگزاری نشست سهجانبه رؤسایجمهور ایران، روسیه و آذربایجان
نشست روسای جمهوری اسلامی ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان عصر دوشنبه در باکو آغاز شد.
به گزارش فارس تکمیل «هاب ترانزیتی ایران» و تبدیل کشورمان به مرکز گذر کریدورهای حمل ونقل منطقهای و به تبع آن کانون تحولات اقتصادی منطقه، از جمله موضوعاتی است که در دستور کار این نشست سهجانبه قرار دارد.
این کریدور 7٢٠٠ کیلومتری غرب خزر یا شمال- جنوب، از یکسو ایران را ازطریق جمهوری آذربایجان به روسیه و از راه گنجه به بنادر گرجستان و سپس کشورهای شرق اروپا و از سوی دیگر هند وکشورهای خلیج فارس را از مسیر بندرعباس و ایران به جمهوری آذربایجان، و از آنجا به روسیه و شرق و شمال اروپا پیوند میدهد.
ایران از هر ایده و ابتکاری
برای همکاری با همسایگان استقبال میکند
رئیسجمهور کشورمان در این نشست با تاکید بر اینکه براساس اصول و موازین سیاست خارجی ایران، توسعه روابط همهجانبه با کشورهای همسایه از اولویت برخوردار است، گفت: جمهوری اسلامی ایران، از هر نوع ایده و ابتکاری برای افزایش تعامل و همکاری با همسایگان استقبال خواهد کرد.
وی ادامه داد: ما در جمهوری اسلامی ایران بر این اعتقادیم که در شرایط امروز جهان، یک کشور به تنهایی قادر به مقابله با چالشها و استفاده از فرصتها نبوده و دستیابی به سطح قابل قبولی از صلح، رفاه و توسعه برای مردم هر کشور، نیازمند تعامل و همکاری با سایر کشورها بالاخص کشورهای همجوار و همسایه است.
رئیس جمهور گفت: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در قبال سایر کشورها و به طریق اولی کشورهای همسایه مبتنی بر همکاری، همافزایی و یافتن راههای دستیابی به منافع مشترک، سود متقابل و در یک کلمه سیاست برد – برد است. در همین چارچوب، مشارکت با کشورهای منطقه و استفاده از مکانیزم گفتوگوهای چندجانبه را بسیار مفید، ضروری و کارگشا میدانیم.
وی ادامه داد: تروریسم و افراطگرایی، دخالت قدرتهای فرامنطقهای در امور کشورهای منطقه، استفاده سیاسی و ابزاری از عنصر تحریم اقتصادی برای پیشبرد اهداف سیاسی، مشکلات و چالشهای زیستمحیطی، موادمخدر، جداییطلبی، جرایم سازمان یافته، جرایم سایبری و غیره، تهدیدات و چالشهای مشترکیاند که مواجهه و مقابله جدی و کارآمد با آنها، نیازمند همکاری و تعامل هر چه بیشتر این سه کشور است. تحولات سالهای اخیر در جهان و منطقه شاهدی بر این ادعاست که با همکاری، تعامل و درک متقابل میتوان بر بسیاری از این چالشها فائق آمده و از بسیاری از ظرفیتهای بالقوه، استفاده بهینه و حداکثری نمود.
رئیس جمهور با اشاره به روابط ایران و آذربایجان به روابط دوجانبه با روسیه پرداخت و گفت: روابط دوجانبه با فدراسیون روسیه نیز با توجه به عزم و اراده رهبران دو کشور، طی دو سال گذشته از روند مطلوبی برخوردار بوده است. همکاری و رایزنی نزدیک جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در چند سال اخیر در مسیر حل موضوع هستهای ایران، رسیدن به توافق با کشورهای عضو گروه 1+5 و اجرای برجام، همچنین همکاری و تعامل مثبت و سازنده این دو کشور در مدیریت بحران سوریه، نمونه و الگوی ارزنده دیگری از تعامل و همکاری منطقهای این دو کشور بوده که میتواند به سایر حوزههای مشترک و حتی به همکاریهای سهجانبه نیز تسری یابد.
روحانی در ادامه گفت: افتخار دارم پیشنهاد نمایم نشست بعدی این اجلاس عالی رتبه در سطح وزرا و سران در جمهوری اسلامی ایران برگزار شود.
رئیس جمهور اظهار داشت: بدون تردید، رشد و توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی کشورها مستلزم استقرار، آرامش، صلح، ثبات و امنیت است که امروز منطقه ما بیش از هر زمان دیگری نیازمند آن است. در شرایط کنونی با توجه به ظهور و روند رو به رشد تروریسم و افراطگرایی به عنوان یک تهدید جدی منطقهای و جهانی و برهمزنندة ثبات، امنیت و آرامش، ضروری است، تلاش نماییم تا همه اختلافات و درگیریها در این منطقه از طریق مذاکره و گفتوگو و روشهای مسالمتآمیز حل و فصل شده و تمام ظرفیت و توان خود را معطوف مقابله و مبارزه با تروریسم و افراطگرایی در سطح منطقهای و جهانی نماییم.
تاکید پوتین و روحانی به شتاب بیشتر
در توسعه روابط
ولادیمیر پوتین و حسن روحانی رئیسانجمهوری روسیه و ایران در دیدار دیروز خود در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان بر لزوم تلاش هر چه بیشتر دو کشور برای شتاببخشی بیشتر برای توسعه فراگیر همکاریها تاکید کردند.
به گزارش ایرنا در این دیدار رئیسجمهوری روسیه با خاطرهانگیز خواندن سفر پاییز سال گذشته خود به تهران و مذاکره با مقام معظم رهبری و رئیسجمهوری، اظهار کرد: از آن سفر تاکنون اقدامهای بسیار خوبی برای توسعه روابط دوجانبه برداشته شده و روابط همچنان رو به تحکیم خواهد بود.
پایگاه خبری کاخ کرملین به نقل از پوتین نوشت: همکاریهای ایران و روسیه به مشارکت راهبردی همهجانبه تبدیل شده است که به روابط اقتصادی و سیاسی هم مربوط میشود.
حسن روحانی نیز در این دیدار با ارزشمند خواندن فرصت فراهم شده برای مذاکرات سران دو کشور گفت: حضور رئیسجمهوری روسیه در ایران که سال گذشته انجام شد و مذاکرات صورت گرفته دستاوردهای زیادی داشته است.
روحانی همچنین با ابراز خرسندی از روند روبه رشد مبادلات بازرگانی بین دو کشور گفت: اکنون فرصت بسیار خوبی فراهم شده تا سران ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در مذاکرات امروز زمینههای تحکیم روابط سهجانبه را بررسی و همچنین برای افزایش ثبات در منطقه برنامهریزی کنند.
پوتین پیش از آغاز مذاکرات با همتای ایرانی خود نیز گفت: ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان با استفاده از توانمندیهای خود میتوانند طرحهای مختلف دوجانبه، سه جانبه و منطقهای را اجرا کنند و زمینههای اجرای همکاریهای اقتصادی در حوزه انرژی، حملونقل و همچنین دریای خزر را دارند.
وی اظهار کرد: نشست باکو برای افزایش همکاریهای سه کشور بسیار مهم است و دستاوردهای خوبی خواهد داشت که زمینهساز نتایج خوبی برای منطقه است.
پوتین گفت: مسکو، تهران و باکو میتوانند در مورد موضوعهای مختلف مانند اقتصادی، بازرگانی و حمل و نقل گفتوگو و همکاری کنند و از منافع چندسویه آن بهره ببرند.
دیدار رئیسجمهور با ایرانیان مقیم آذربایجان
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور کشورمان در دیدار صمیمی با ایرانیان مقیم جمهوری آذربایجان، با اشاره به ویژگی و امتیاز جمهوری آذربایجان نسبت به سایر همسایگان ایران از لحاظ دینی، مذهبی و تاریخی مشترک تأکید کرد: باید از این فرصت برای تأمین منافع دو دولت و ملت به خوبی بهره ببریم.
روحانی ادامه داد: دولت یازدهم سیاست برد-برد را نه تنها در مذاکرات هستهای بلکه در روابط خود با سایر کشورها بکار گرفته است.
رئیسجمهوری با بیان اینکه پیگیری سیاست برد–باخت بادوام و بلند مدت نبوده و به نفع هیچ کشوری نیست، تصریح کرد: اگر مذاکرات هستهای نیز برد–باخت بود هرگز موفق نمیشدیم و در صورت موفقیت نیز ادامهدار نبود.
نباید اجازه دهیم مسلمانان رودرروی هم قرار بگیرند
همچنین رئیسجمهور کشورمان در دیدار صمیمی با روحانیون و اندیشمندان جمهوری آذربایجان در باکو تفرقه و ترور به نام اسلام را توطئهای در جهت اسلامهراسی دانست و افزود: متأسفانه امروز دشمنان اسلام با تسلیح گروهی آدمکش و تروریست تحت نام اسلام، شمشیر را بر رخ اسلام و مسلمانان کشیدهاند و آنها را رودرروی یکدیگر قرار دادهاند.
روحانی ابراز داشت: نباید اجازه دهیم در شرایطی که دیگران در رفاه و پیشرفت هستند، مسلمانان رودرروی هم قرار گیرند و اختلاف و کشتار بین آنان بیشتر شده و جوانان مسلمان از مسیر حق منحرف شوند.
روحانی با اشاره به حملات تروریستهای داعشی به کشور و مردم مظلوم عراق، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران از همان روز نخست به کمک مردم این کشور شتافت و اجازه نداد که بغداد و اربیل سقوط کند و در هر جایی که مسلمانان گرفتار تروریستها از ما طلب کمک نمایند، به کمک آنها خواهیم رفت، چرا که این امر را وظیفه خود میدانیم که دنیای اسلام را از این معضل نجات دهیم.