kayhan.ir

کد خبر: ۸۰۰۲۹
تاریخ انتشار : ۲۵ تير ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۵

نابودی جنگل به چه قیمتی!(یادداشت خبرنگار)

دریای خزر و جنگل هیرکانی شمال کشور لازم و ملزوم یکدیگرند و در صورت ایجاد کوچک‌ترین تغییرات اکوسیستمی استان‌های شمالی دستخوش بحران خواهند شد.




جنگ نقش بسیار مهمی در تلطیف آب و هوا، ذخیره منابع آبی، تولید اکسیژن، حفظ آب و خاک، جلوگیری از وقوع سیل، تقویت سفره‌های زیرزمینی و دائمی کردن جریان آب رودخانه‌ها و چشمه‌سارها و... دارد.
روستائیان جنگل‌نشین نقش مهمی در صیانت و حفاظت از جنگل دارند و در صورت بروز کوچک‌ترین حادثه و تعدی پیشگام در مبارزه با آتش‌سوزی‌ها، تخریب، تعدی و مبارزه با قاچاقچیان چوب بوده و هستند که آثار این همکاری را در برخی نقاط شمال شاهد هستیم. در طرح جدید تنفس جنگل انتظار می‌رود که پیمانکاران، بهره‌برداران و کارخانجات صنایع چوب و کاغذ با همکاری بیشتر از سوءاستفاده عده‌ای سودجو جلوگیری کنند و در حفظ حقوق انفال عمومی بکوشند.
طرح تنفس جنگل و ممنوعیت بهره‌برداری موجب شده که عده‌ای سودجو، واسطه و دلال چوب حضور پررنگ‌تری در روستاهای حاشیه جنگل داشته باشند و تلاش می‌کنند تا کشاورز روستایی از همه‌جا بی‌خبر را با وعده وعید و پرداخت مبلغ ناچیزی تطمیع کرده و حتی تا دو برابر تعداد مجوز اخذ شده اقدام به قطع درختان می‌کنند. اگر وضعیت قطع درختان در دوره تنفس جنگل به همین صورت پیش برود دوباره خاطره تلخ سیل ویرانگر نکا تکرار می شود.
در تازه‌ترین مورد قطع درختان توسط فردی که گویا از افراد صاحب نفوذ در یکی از ادارات استان هم حمایت می‌شود با استفاده از اسکیدر درختان را در سراشیبی اراضی رودخانه روستای واودین بخش هزار جریب نکا ریشه‌کن کرده تا وانمود شود که این درختان به علت ناپایداری زمین با طوفان و یا رانش ریشه‌کن شدند و پس از اجرای این حقه و اخذ مجوز به نام صاحب زمین، در زمان جمع‌آوری این درختان، تعدادی از درختان دیگر از جمله درختان ممنوع‌القطع را با اره موتوری قطع و با خاک روی آن را می‌پوشاند که این امر نیز مورد تایید فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی منطقه ساری قرار گرفته است.
به گفته این مقام مسئول یگان حفاظت ضمن مخالفت با اینگونه برداشت‌ها و قطع درختان اما پیمانکار با اخذ نامه از اداره آبیاری شهرستان بهشهر و نکا مجوز لازم را دریافت کرده است.
باتوجه به اینکه بسیاری از اراضی مناطق کوهستانی در حاشیه جنگل واقع هستند و درختان جنگلی فراوانی در اطراف اراضی کشاورزی به عنوان درخت توباغی وجود دارند، بی‌شک سودجویان در دوره تنفس همه این درختان را قلع و قمع کرده و حتی سایه‌بانی برای کشاورز باقی نخواهند گذاشت.
پس تا دیر نشده مسئولان اعم از بخشداری‌ها، فرمانداری‌ها، استانداری، منابع طبیعی، آب‌ منطقه‌ای، جهاد کشاورزی و بویژه شورای حفظ انفال عمومی نسبت به این‌گونه برداشت‌های بی‌رویه که ممکن است در آینده با قطع درختان حاشیه روستاها موجب تخریب روستاها شود برخورد کرده و هرچه زودتر راه چاره‌ای برای جلوگیری از اینگونه تخریب‌های ویرانگر پیدا کنند.
قربان نوروزی