افشای پشتپرده خریدهای خارجی پتروشیمی غدیر
دبیر ستاد نانو: دستاوردهای علمی دوران تحریم با واردات در پسابرجام رو به نابودی است
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو از خریدهای خارجی پتروشیمی غدیر پرده برداشت و گفت: یک وجه مثبت تحریمها این بود که ما را به حرکت وادار کرد اما آنچه ما را نگران کرده این است که بعد از شرایط تحریم، فضایی به وجود آمد که در حال نابود کردن تمام دستاوردهای ما در دوران تحریم است.
به گزارش ایسنا، سعید سرکار در نشست خبری دیروز خود با موضوع تشریح اقدامات و ارائه مستندات مربوط به برخی از شرکتهای بزرگ در عدم استفاده از محصولات داخلی، گفت: در رابطه با بحث اقتصاد مقاومتی به یک نمونه از عدم استفاده از محصولات داخلی توسط شرکتهای بزرگ اشاره شد و خواسته شد که رسانهها به این موضوع به صورت جدی بپردازند، چرا که بحث اقتصاد مقاومتی یکی از مطالبات رهبری است که تبدیل به مطالبه ملی شده و جزو اولویتهای اساسی کشور است.
وی با تاکید بر ضرورت تحقق اقتصاد مقاومتی اظهار داشت: بخش عمدهای از اقتصاد مقاومتی مبتنی بر اقتصاد دانشبنیان است و اگر بخواهیم اقتصاد دانش بنیان محقق شود، باید وجه غالب آن مبتنی بر فعالیتهای دانشبنیان باشد.دبیر ستاد نانو با اشاره به اعمال تحریمهای ظالمانه علیه کشور افزود: در این تحریمها ایران از لحاظ واردات خودروهای لوکس و پوشاک تحریم نشد، بلکه در نقاطی به ایران فشار وارد کردند که لطمات زیادی به مردم وارد و از این طریق فشار مضاعفی به دولت وارد میشد.
سرکار با تاکید بر اینکه مسیر تحریم کشور در برابر خواستههای جهانی از مسیر محصولات دانشبنیان و وابسته به زندگی مردم بوده است، تصریح کرد: سیاستهای جهانی در مواردی تحریمها را علیه کشور اعمال کرد که به نوعی گلوگاههای اقتصادی کشور محسوب میشد.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی ریاست جمهوری یکی از این حوزهها را پتروشیمی عنوان کرد و یادآور شد: این تحریمها علیه صنایع پتروشیمی در جاهایی بوده است که گردش چرخ صنایع پتروشیمی وابسته به آن بوده و موجب تولید شغل و ارزشآوری برای کشور بوده است.سرکار یکی از این گلوگاهها را نانوکاتالیستهای مورد نیاز در فرآیندهای پتروشیمی برشمرد و ادامه داد: در این راستا شاهد بودیم که برخی از بنگاهها در زمان تحریم یا محصول خود را به ایران ارائه نمیدادند یا با چندین برابر قیمت اجازه واردات آن به ایران داده میشد.
وی با تاکید بر اینکه این امر موجب میشد رقابتپذیری محصولات داخلی کشور کاهش یابد، اضافه کرد: تحریمها دارای وجوه مثبتی برای کشور بود، چرا که محققان کشور توانستند برخی از محصولات مبتنی بر فناوریهای پیشرفته را در کشور تولید کنند.
سرکار در ادامه به فضای پسابرجام اشاره کرد و گفت: در پسابرجام نیز ما شاهد فعالیت برخی از بنگاههایی هستیم که بخش خصوصی محسوب نمیشوند و به دو طریق ضررهای زیادی به کشور وارد میکنند.
وی اضافه کرد: این بنگاهها با ایجاد روابط ناصحیح مسیر را به گونهای هموار میکنند که صنایع داخلی از محصولات ملی خریداری نکنند و یا با انجام دامپینگ و یا شکست قیمتها کالاهای مشابه کالای داخلی را به کشور وارد کرده و با قیمتهای بسیار ارزان به فروش میرسانند.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو خاطرنشان کرد: این بازی جدیدی است که در کشور شاهد آن هستیم، چرا که این بنگاهها درصدد هستند تا شرکتهای داخلی را از گردونه فعالیتهای اقتصادی خارج کنند و بعد از آن بتوانند محصولات وارداتی خود را به قیمت واقعی در کشور به فروش برسانند و به این ترتیب ضررهای خود را جبران کنند.
وی با ابراز نگرانی ایجاد شده در زمینه به بنبست رساندن شرکتهای داخلی، به نمونهای از این اقدامات اشاره کرد و گفت: علیرغم اینکه یکی از شرکتهای دانشبنیان داخلی موفق به ساخت و تولید نانوکاتالیست مورد نیاز صنایع پتروشیمی شده است؛ ولی پتروشیمی غدیر بعد از یک دوره انعقاد قرارداد و خرید یک محصول، با یک تغییر مدیریتی از خرید مجدد این محصول خودداری کرده است.
سرکار با بیان اینکه این پتروشیمی در حال حاضر کاتالیست مورد نیاز خود را از یک شرکت اروپایی خریداری میکند، یادآور شد: پتروشیمی غدیر پیش پرداختهای خرید نانوکاتالیست تولید داخل را پرداخت کرده است؛ ولی با تغییر مدیرعامل پتروشیمی خرید محصول تولید داخل متوقف شده است.