همزمان با آغاز اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران برگزار شد
نشست شورای حکام آژانس برای افزایش بازرسیها از ایران
همزمان با آغاز اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران، نشست شورای حکام آژانس با موضوع نحوه گسترش نظارت بر برنامه هستهای ایران برگزار شد.
یک روز پس از سفر «یوکیا آمانو» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران، وی دیروز در نشست شورای حکام حضور یافت.
آمانو در این نشست گزارشی را در خصوص نحوه گسترش نظارت بر برنامه هستهای ایران بر اساس توافقی که وی آن را فاز جدیدی از همکاری دوجانبه با تهران خوانده، ارائه کرد.
در این گزارش آمده است: ایران پذیرفته است که به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی را که اختیارات گستردهتری برای نظارت به آژانس میدهد اجرا کند.
در بیانیه آژانس در مورد نشست دیروز شورای حکام نیز آمده است: دستور کار پیشفرض شورا در ارتباط با راستیآزمایی و نظارت بر جمهوری اسلامی ایران با توجه به قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل است.
آمانو: با اجرای برجام
راه نظارت باز شده است
به گزارش فارس، مدیر کل آژانس در نشست شورای حکام گفت: با آغاز اجرای برجام، راه برای راستیآزمایی و نظارت بر برنامه هستهای ایران باز شده است.
آمانو افزود: ایران اعلام کرد که کد اصلاحیه 3/1 توافقنامه پادمانیاش را اجرا میکند.
در همین حال، «علیاکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی در جمع خبرنگاران گفت: در سفر آقای آمانو به ایران درباره نحوه پیشبرد نظارتهای آژانس در چارچوب برجام صحبت شد.
صالحی افزود: ما تعهد کردیم از زمانی که برجام اجرایی شود پروتکل الحاقی نیز اجرایی خواهد شد و طبق این تعهد از دو روز قبل که برجام اجرا شد پروتکل الحاقی را نیز به اجرا گذاشتیم.
وی در ادامه گفت: در نقشه راه همکاریهای ایران و آژانس چگونگی همکاریهای جدید در زمینه اجرای برجام، پروتکل الحاقی و بازرسیها پیشبینی شده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: اصولا برنامههایی که اینگونه و در چارچوب پروتکل الحاقی هستند در همه کشورها محرمانه نگهداری میشوند و ضرورت ندارد کشوری جزییات برنامههای هستهای خود را اعلام کند.
صالحی افزود: پس از اجرای برجام، ایران مانند یک عضو عادی آژانس محسوب میشود و شرایط مانند گذشته نیست!.
اظهارات آقای صالحی در حالی است که نحوه بازرسیها از تاسیسات ایران همچنان کشورمان را به عنوان یک عضو استثنا در آژانس قرار میدهد.
وی در ادامه گفت: پیشبینی میشود تا پایان سال کلنگ احداث نخستین بیمارستان فوق تخصصی هستهای در تهران به زمین زده شود.
رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: ساخت دو نیروگاه هستهای هزار مگاواتی تا دو هفته آینده آغاز میشود. صالحی تصریح کرد: دو نیروگاه کوچک دیگر نیز با همکاری چین خواهیم ساخت.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین به مناسبت اجرای برجام پیامی صادر کرد.
شرمن: پروتکل الحاقی
ابزاری برای بازرسی از هر مکان
«وندی شرمن» مذاکرهکننده ارشد سابق آمریکا در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «اماسانبیسی» گفت: موافقت ایران با پروتکل الحاقی ابزاری است که به آژانس اجازه میدهد تا هر مکانی را که نسبت به فعالیتهای ایران در آن مکان ابراز نگرانی میکند مورد بازرسی قرار دهد.
به گزارش خبرگزاریها، 53 نفر از مدیران امنیتی آمریکا با صدور بیانیهای از اجرای برجام حمایت کردند.
این بیانیه بازرسیها از تاسیسات هستهای ایران را شدیدترین نظارت هستهای در تاریخ دانسته و افزوده است که این نظارت شدید تا چند دهه باقی خواهد ماند.
واشنگتنفریبیکن در گزارشی نوشت: یکی از مقامات دولت آمریکا گفت که کاخ سفید نه به خاطر اعتراض ایرانیها، بلکه به دلیل حساسیت بر سر حصول اطمینان از آزادی زندانیان آمریکایی در ایران، تصمیم به تأخیر در اعمال تحریمهای جدید گرفت.
ایران سازندهتر رفتار نکند
تحریم میکنیم
همچنین روزنامه لسآنجلس تایمز در گزارشی نوشت: اختلافات آمریکا و ایران به ویژه در حوزه مسائل منطقهای از قبیل بحران سوریه «باقی» خواهد ماند و محتمل نیست که این اختلافات در پرتو توافق هستهای به «طرز مهمی» کاهش یابد.
در این گزارش از یک مقام ارشد دولت آمریکا نقل قولی منتشر شده مبنی بر اینکه، واشنگتن در صورت عدم در پیش گرفتن «رفتار سازندهتر» توسط ایران، تحریمهای بیشتری ضد این کشور اعمال میکند.
ظریف: تضمینی نیست که
آمریکا متعهد باشد
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه در برنامه «نگاه یک» سیما گفت: هر گونه حرکت طرف مقابل، خارج از برجام با توجه به ساز و کارهای مصوب پیگیری خواهد شد.
ظریف افزود: هیچ تضمینی نیست که آمریکا به تعهداتش متعهد باشد، اما اگر بنا باشد برخلاف تعهداتش عمل کند، موجب مسئولیت بینالمللی برای آنها خواهد شد.
وی در ادامه گفت: هنوز هم بسیاری از موارد مذاکرات گفتنی نیست.
وزیر امور خارجه افزود: احساس میکنم الان باید از فرموده حضرت رسول بدون تشبیه استفاده کنیم که الیوم یومالمرحمه. امروز روز جشن مردم است و وقت پرداختن به این مسایل [انتقاد از برجام] نیست.
عدم برگزاری جشن توسط مردم
تقصیر منتقدان است!
آقای ظریف به گونهای موضع گرفته است که گویی منتقدان مانع از برگزاری جشن توسط مردم شدهاند. اما عدم استقبال مردم از روز اجرای برجام را باید در مسئله دیگری جستوجو کرد.
روزنامه نیویورک تایمز با اشاره به این موضوع در گزارشی نوشت: مردم ایران استقبال چندانی از روزی که قرار است در آن تحریمها بهصورت عملی برداشته شوند، نکردهاند و دیگر خبری از جوانان پرچم بهدستی که در خیابانها به جشن پرداختهاند، نیست.
این روزنامه عدم استقبال مردم را چنین تشریح میکند: «[این امر] منعکسکننده ناامیدیهای بسیار و وعدههای عمل نشدهای است که ایرانیها در دو سالی که مذاکرات به طول انجامیده، شاهدش بودند. زمانی که دولت با لحن مثبت درباره مذاکرات صحبت کرده و انتظارات مردم را بالا میبرد، تعداد کمی انتظار داشتند که زندگیشان بهبود یابد».
به گزارش خبرگزاریها، «مجید تخت روانچی» معاون وزیر امور خارجه گفت: هم اکنون هیئت نظارت در حال بررسی تحریمهای جدید وزارت خزانهداری آمریکا علیه برنامه موشکی ایران است و در صورتی که این موضوع نقض برجام محسوب شود با آن برخورد خواهیم کرد.