باگذشت دو سال و نیم از دولت یازدهم
چرخهای اشتغال هم نچرخید
در شرایطی که دولت تدبیر و امید، حل مسئله بیکاری را به عنوان یکی از مهمترین و کلیدیترین وعدههای خود مطرح کرده بود تا به امروز در دستیابی به این مهم به گواه آمارهای موجود ناکام بوده است.
به گزارش مهر و بنابه گفته وزیر کار، در سال 93 به ازای ایجاد هر شغل جدید، یک شغل موجود هم نابود شده است.
در چنین شرایطی نه تنها بازار کار کشور از حرکت مناسبی برخوردار نیست بلکه در موارد بسیاری نیز مجبور به عقبگرد هم میشود و حرکت خاصی در بازار کار کشور اتفاق نیفتاده است. مقامات دولتی، عدم توفیق را به کاهش تاریخی قیمت نفت و بیپولی نسبت میدهند و میگویند در حال تلاش برای خارج کردن اقتصاد از رکودی هستند که سالها گریبان اقتصاد کشور را گرفته و رها نمیکند. متاسفانه ناکارآمدی برخی بستههای حمایتی دولت برای تحریک بازارهای شغلساز مانند افزایش وام مسکن برای تحریک بازار مسکن به خواب رفته و تا به امروز جوابگو نبوده است. هزاران جوان دارای مدارک تحصیلی دانشگاهی منتظر باز شدن دری برای ورود به بازار کار و اشتغال هستند.
تنها در 10 سال گذشته یک میلیون و 287 هزار و 821 شغل کشاورزی نابود شده و این بخش با وجود تمام استعدادها و ظرفیتهای بالقوه آن، سهم مناسبی از اشتغالزایی نداشته است.
تعداد کل شاغلان کشور در بخش کشاورزی در سال 84 به میزان 5 میلیون و 99 هزار و 966 نفر بوده که این آمار در پایان سال 93 به میزان 3 میلیون و 812 هزار و 145 نفر است. در دوره مورد بررسی، 934 هزار و 572 شغل در بخش صنعت بیشتر شده ولی بنا به گفته فعالان عرصه تولید، در طول این سالها هزاران فرصت شغلی در صنعت و تولید یا نابود شده و یا واردات بیرویه، قوانین مزاحم، پایین بودن امنیت کسب و کار، افزایش یکباره قیمت تمام شده تولید و مواردی از این دست باعث شده مشاغل بیشماری هرگز فرصت ایجاد را نیابند.
در بخش خدمات در 10 سال گذشته، یک میلیون و 39 هزار و 898 شغل جدید ایجاد شده است و در حال حاضر بخش خدمات بالاترین میزان اشتغالزایی را در کشور دارد. با این وجود کارشناسان اقتصادی معتقدند رشد خدمات باید به صنعت و کشاورزی منتقل شود و مشاغل خدماتی بعضا از پایداری لازم برخوردار نیستند و اساسا رشد بخش خدمات نشان دهنده مصرفگرا شدن جامعه است.