kayhan.ir

کد خبر: ۵۸۵۴۵
تاریخ انتشار : ۲۸ مهر ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۵
گزارش خبری کیهان از تشدید اختلافات مصر و ریاض

دهن‌کجی ژنرال به خط قرمزهای آل سعود

میلیاردها دلاری که سعودی‌ها برای پیروزی کودتای ژنرال «السیسی» هزینه کردند گویا برای عربستان چندان سودی در بر نداشته است.



 اگر دلارهای عربستان نبود «عبدالفتاح السیسی» شاید قادر به شکست انقلابیون مصری نمی‌شد. عربستان هیچ‌گاه فکر نمی‌کرد ژنرالی که با کمک خود آنها بر سر کار بیاید روزی به دشمن آنها تبدیل شود. اما این اتفاق افتاد و شکاف بین عربستان و مصر روز به روز در حال عمیق‌تر شدن است. بازگشتِ خشمگینانه «احمد القطان» سفیر عربستان از قاهره و ترک مصر، از عمق اختلافاتِ ریاض و قاهره پرده برداشت.
مصر، در دو موضوع اساسی، اختلافاتی ریشه‌ای با عربستان دارد؛ یمن و سوریه. مصر از اعزام نیروهای زمینی خود به جنگ یمن در چارچوب ائتلاف سعودی به سرکردگی عربستان، سر باز زد و این مسئله به عامل اساسی در اختلافات میان دو کشور تبدیل شد. در همان حین، استقبالِ دولت مصر از سرلشکر «علی المملوک» رئیس سازمان امنیت ملی سوریه، ثابت کرد سیاست مصر، بر پایه همگرایی با سوریه و نظام حاکم در این کشور استوار است. در این میان، اتفاقی که خشم سعودی‌ها را موجب شد، اظهاراتِ چند روز پیش «احمد ابوزید» مشاور وزارت خارجه مصر بود. وی در واکنشی بی‌سابقه گفت: «مخالفتی با نتایج کنفرانس ژنو نداریم، جز اینکه موضوع برجا ماندن یا نماندنِ «بشار اسد» در قدرت مسئله‌ای است که آن را ملت سوریه باید تعیین کند.» این در حالی است که موضوع باقی ماندنِ «بشار اسد» برای عربستان به مثابه خط قرمز است و نمی‌تواند چنین چیزی را بپذیرد، به ویژه اگر چنین موضوعی از سوی مصر مطرح شود؛ کشوری که عربستان، بیش از 20 میلیارد دلار به آن کمک مالی و اقتصادی کرد. در واقع دهن‌کجی مصر به خط قرمزهای عربستان در سوریه همزمان با استقبال از حضور نظامی روسیه در سوریه، خشم عربستان را برانگیخته و سبب شده که سفیر عربستان، خشمگینانه، قاهره را ترک کند.
بسیاری از تحلیلگران منطقه‌ای معتقدند، از دیدگاه مقامات مصری بزرگ‌ترین خطا و اشتباهی که مقامات سعودی مرتکب شده‌اند این بود که جمعیت اخوان المسلمین را به آغوش کشیدند؛ جمعیتی که وجود اختلافات گسترده میان آن و دولت کنونی مصر به ریاست «عبدالفتاح السیسی» بر هیچ کس پوشیده نیست. مقامات مصری بر این باورند که اقدام عربستان در ائتلاف با کشورهایی نظیر ترکیه و قطر که از بزرگ‌ترین حامیان اخوان المسلمین به شمار می‌روند، اقدامی نادرست بوده و موجب گسترده شدن تنش‌ها میان قاهره و ریاض گشته است.
اکنون شکاف راهبردی بین مصر و عربستان ایجاد شده و این فاصله به سرعت در حال افزایش است. حملات رسانه‌ای دو کشور علیه یکدیگر به تدریج در حال افزایش است.  اخیرا «حلمی النمنم» وزیر فرهنگ مصر و «احمد السید النجار» رئیس شورای اداری روزنامه «الاهرام»، در نشستی در قاهره درباره نقشه راه آینده مصر در حل بحران جمعیت تاکید کردند که وهابیت عربستان عامل اصلی تروریسم در مصر و جهان است. این دو مسئول مصری همچنین تاکید کردند وهابیت سعودی علاوه بر این، عامل بروز بحران اقتصادی مصر نیز هست.
عربستان دوران سختی را می‌گذراند. انزوای بین‌المللی، جنگ یمن و بحران اقتصادی در کنار جنگ قدرت و... آینده این کشور و حکومت قرون وسطایی آن را حقیقتا با خطر مواجه کرده است.