استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع):
پول باید به اندازه مشارکت در تولید سهم ببرد
استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) با انتقاد از اظهارنظرهای غیرکارشناسی در حوزه بانکداری اسلامی، تأکید کرد: پول از تولید سهم میبرد ولی این سهم باید به اندازه مشارکت آن باشد.
عادل پیغامی پژوهشگر و عضو هیئت علمی دانشگاه در نشستی با موضوع بانکداری اسلامی، با بیان اینکه تعادل پولی یک مفهوم کلان است، گفت: متاسفانه در ایران مبحث تعادل پولی را مطالعه نمیکنند چرا که مشکل تورم در کشور به دلیل مسئله تعادل پولی است و افزایش نقدینگی در این تورم جایی ندارد و عدم شناخت بانکداری صحیح سبب بروز مشکلات مالی و تورم در کشور شده است.
به گزارش رسا، پیغامی تصریح کرد: اگر در یک سیستم اقتصادی بانک وارد شده و سود بانکی نهایی نیز پایین باشد تورم افزایش مییابد و این مسئله برای اقتصاددانان باید بسیار ساده باشد ولی متاسفانه اقتصاددانان بزرگ کشور موضوع به این سادگی را نمیدانند.
فقدان درس خارج فقه بانکداری
این استاد دانشگاه در رابطه با تکلیف مردم در مواجهه با بانکها تصریح کرد: مردم باید به دستور مراجع تقلید خود عمل کنند.
وی افزود: متاسفانه درس خارج فقه در زمینه بانک در کشور نداریم، بنابراین بحث اسلام در بانک سبب مشکلات نشده است.
وی سپس با اشاره به مشکل وامدهی در بانکها، گفت: سیستم نباید به مشتری که مخاطره اخلاقی دارد وام دهد ولی هماکنون به افرادی وام میدهد که به طور ناصحیح از پولها استفاده میکنند. اگر بانکها بهره زیاد میگیرند چرا یک وام دو میلیونی به مردم عادی نمیدهند و وامهای کلان به برخی افراد میدهند؟
معاون پژوهشی دانشگاه امام صادق(ع) افزود: آمارها نشان میدهد پایین آمدن معوقه بانکها فقط بر روی کاغذ است، البته آنچه که روی کاغذ میآید مشروع است و آنچه که عمل میشود صحیح نیست.
بانکهای ما، بانک واقعی نیستند!
پیغامی با اشاره به اهمیت وجود بانک در عصر حاضر، گفت: بانک به خودی خود نیاز است ولی بانک خالق اعتبار بوده و این تکنولوژی پیشرفته بشریت است، خلق اعتبار و تخصیص در غرب به طرز مناسبی انجام میپذیرد ولی در ایران چنین نیست، این عدم توانایی به دلیل اسلامی نبودن نیست بلکه به این دلیل است که اینها بانک نیستند. باید توجه شود بانکهای ما بانک نیستند، این اشکالات در قانون بانکداری اسلامی سبب این موضوع نشده بلکه اشکالات در بانکها است.
این پژوهشگر حوزه پولی با انتقاد از یکسان پنداشتن انواع مختلف بانک گفت: متأخرین فکر کردند بهره به هر شکلی که باشد بهره است، در حالی که ما انواع بهرهداریم.
وی خاطرنشان کرد: گفته میشود بهره در آمریکا 2 درصد است و در کشور ما 28 درصد، باید در نظر گرفته شود آن بهره عدد منهای تورم است ولی در ایران این عدد اسمی است.
وی تأکید کرد: ما از بانک بدترین استفاده را میکنیم. هر بانکی که به نام توسعهای راه انداختیم تبدیل به یک بانک تجاری شد. نمونه آن در بانکهای کشور ما به وفور یافت میشود که بانکهای تخصصی بودند، ولی اسمشان تخصصی است و در عمل تجاری هستند. من به عنوان یک کارشناس امور اقتصادی در ایران بانک نمیبینم و یکسری بقالی پول میبینم.
پیغامی تأکید کرد: پول باید سهمش را ببرد و هیچ اشکالی ندارد. البته این امر قواعدی دارد. سهم عادلانه سرمایه در فرآیند تولید چقدر است؟ اگر این سهم به اندازه مشارکت باشد درست و حتی شرعی هم هست. اما باید توجه داشت که کارآیی نهایی سرمایه با بهرهوری نهایی سرمایه فرق دارد. اگر نرخ بهره را مساوی کارآیی نهایی سرمایه ندانند اقتصاد کشور دچار مشکل میشود.