اقتصاد در آینه رسانهها
افشاگری زنگنه دامن خودش را گرفت!
جوان
جوان باردیگر به ماجرای دکل مشهور نفتی پرداخت و نوشت: در حالي روزنامه «جوان» در سه شماره پيش از حضور يكي از منصوبان جديد وزير نفت در ماجراي دكل جنجالي 87 ميليون دلاري پرده برداشت كه وزير اسبق نفت نيز با بيان جزئيات جديدي از اين پرونده، از دلالي اين مدير نفتي پرده برداشت.
به گزارش «جوان»، يكي ازمديران فعلي وزارت نفت كه در سمتي استراتژيك قرار دارد پاي قرارداد خريد دكل از شركت دين را امضا و مبلغي نيز بابت امضاي خود دريافت كرده است و اين روزها در سمت خود با دادن آدرسهاي غلط اطلاعات جهتداري را به مراجع ذيصلاح ارائه ميكند.
اين مدير نفتي دولت يازدهم، ارتباط نزديكي با رضا مصطفوي طباطبايي و محمد مهاجراني داشته و در جريان خريد دكل فورچونا نقش آفريني بزرگي كرده است، از همين رو عضو كميسيون انرژي مجلس با برملا كردن جزئياتي از معامله اين دكل به نسيم گفت: يكي از كساني كه پاي نامه خريد اين دكل را امضا كرده، امروز يكي از مديران ارشد وزارت نفت است و وي در آن زمان دلال بوده و واسطه خريداري اين دكل شده است...
اطلاعات موثق نشان ميدهد ايران پيگيري حقوقي مهمي را در دادگاههاي بينالمللي انجام نداده است و شركت تأسيسات دريايي به عنوان شركتي كه پول دكل را پرداخت كرده است در انفعال كامل به سر ميبرد. يك منبع آگاه در گفتوگو با «جوان» با بيان اينكه وزير نفت پيگير وضعيت حضور اين مدير در پرونده دكل است گفت: تحقيقات اخير نشان ميدهد نقش وي در اين پرونده محرز شده است و جداي از اين پرونده، دو پرونده ديگر نيز در حال رسيدگي است ولي هم اكنون قصدي براي بركناري وي وجود ندارد.
اين منبع آگاه افزود: موضوع خريد چند دكل دريايي توسط تأسيسات دريايي و حيف شدن حدود 100 ميليون دلار از منابع اين شركت بنا بر يك «تصميم شخصي» نيز از جمله پروندههايي است كه در حال رسيدگي است.
اقرار روزنامه اصلاح طلب به رنگ عوض کردن دولتمردان
آرمان
اعتراف جالب روزنامه حامی دولت از رنگ باختن وعدههای رنگارنگ دولتی قبل و بعد از آن در نوع خواندنی است: اینکه در انتخابات 92 و دو سال نخست دولت روحانی دائما در بلندگوها و تریبونهای مختلف گفته شد که «تفاهم و توافق با گروه 1+5 حلال همه مشکلات ماست»، سخن تمام حامیان آقای روحانی و دولت روحانی بود.
اما درست از فردای توافق ماموریت روحانی، دولت و اصلاحطلبان تفاوت پیدا کرده است. امروز دولت و حامیان آن دقیقا میدانند که اگر مطالبات مردم همانقدر بالا بماند و انتظار داشته باشند دولت روحانی بلافاصله تورم را پایین بیاورد، ارزش پول ملی را در برابر دلار و یورو بالا ببرد، نرخ تولید را افزایش دهد، تولید نفت را چند برابر کند، سرمایهگذاران خارجی بیایند و...؛
تحقق این مطالبات اولا در کوتاهمدت امکانپذیر نیست. ثانیا، جامعه دچار «فشار خون» میشود. مشابه همان «بیماری هلندی» که در اقتصاد درباره آن میگویند، در سایر حوزهها هم ممکن و قابل شیوع است. بیماری هلندی و فشار خون که صرفا ناشی از بستن یا تنگ شدن رگها نیست. بخشی هم حاصل افزایش مطالباتی است که در جامعه و به ویژه طبقه متوسط جریان پیدا میکند. در نتیجه، با شرایط پیچیدهای مواجه هستیم....
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نگاهی منطقی به شرایط پساتوافق دارد و درباره انتظارات ایجادشده برای تحولات اقتصادی بزرگ بعد از توافق هستهای خاطرنشان میکند: دولت باید مردم را توجیه کند و اول باید خودش توجیه شود، ما نباید انتظار داشته باشیم که تحول سریع و آنی اتفاق بیفتد، زیرا ما در یک بستر ۱۰ تا ۱۵ ساله دچار چالش شدیم و خروج از آن هم باید آرام باشد.
نباید شتابزدگی اتفاق بیفتد. به هرحال خیلی از پارامترهای اقتصادی ما شکل گرفته و نمیشود آن را به هم بزنیم. جریان مصرف در جامعه ما هم یک جریان عنکبوتی است و سریع نمیشود از آن فاصله گرفت. غلامرضا تاجگردون تصریح کرد: دولت باید قانع شود که اگر در جریان مبادلات پولی– ارزی قرار است اتفاقی بیفتد نباید شتابزدگی اتفاق بیفتد. مردم هم بدانند که در کوتاهمدت اتفاق خاصی نمیافتد.
باید انتظار میانمدت داشته باشیم که بتوانیم خیلی از گرهها را باز کنیم. وی با تاکید بر اینکه اولویت اول دولت در این شرایط باید خروج از رکود و سرمایهگذاری باشد، گفت: در این صورت خیلی از معضلات حلوفصل میشود و به تبع آن توقعات مردم برآورده میشود وگرنه اینکه بگوییم دلار نصف میشود چنین اتفاقی نمیافتد و بعد نظر مردم تامین نمیشود. بنابراین آنچه مهم است آن است که دولت باید به شکل کامل پساتحریم را برای خود و بعد برای مردم تبیین کند.
صفایی فراهانی و یادآوری تجربیات گذشته!
اعتماد
صفایی فراهانی که از واکنش بازار به هیاهوی موهوم توافق هستهای شوکه شده و نتوانسته ناراحتیاش را پنهان کند،به اعتماد گفته: مخالفان توافق در روزهاي پس از آن اراده خود را به كار بستند و به همين دليل در روزهاي منتهي به توافق و پس از آن بورس را تحت تاثير خود قرار دادند. خب توافق ميتوانست حداقل براي ١٠ روز بورس را مثبت كند اما همين مخالفان هستهاي با يك برنامهريزي سازمان يافته و فشرده طوري عمل كردند كه اين اتفاق رخ ندهد و اين نشاندهنده اين است كه مخالفان از همه ابزارهايشان در اين راه استفاده خواهند كرد و مكررا به اين موضوع اشاره كردهاند كه منابع مالي كه در اختيار اين گروه اقليت وجود دارد مقدار قابل توجهي است و ميتواند مشكلات زيادي را در مقاطع كوتاه براي كشور ايجاد كند.
كساني كه امروز مقابل توافق ايستادهاند بخش زيادي از حقوقيهاي بورس را در اختيار دارند و در روزهاي قبل و بعد از توافق با بازي كردن كدها تلاش كردند بازار را منفي كنند. براي كساني كه در بازار بورس فعال هستند به خوبي روشن است كه كدام ارگانها دست به چنين اقدامي زدند و توانستند چند روز بورس را منفي كنند در حالي كه توقع بخش خصوصي فعال در بورس اين بود كه بتواند از اين فضا استفاده كند...
منابع دولت محدود است در حالي كه اينها منابع بسياري را در اختيار دارند و يك نمونه آن ٣٠ درصد بورس است كه در اختيار اين گروه است و اين حجم از پول در هر بازاري ميتواند مشكلساز باشد. چنين شرايطي دقت و تامل بيشتري را از دولت ميطلبد تا بتواند جلوي اقدامات اينها را از هر منفذي كه باشد بگيرد تا نتوانند افكار عمومي را درگير مسائلي كه خواست مخالفان است، بكنند.
* به نظر میرسد این سخنان صفایی فراهانی بیشتر حاصل تجربه زیسته است تا مشاهده! بدینمعنی که برخی همفکران او در مقاطعی مثل بحران ارزی سال 90 و 91 با تاسیس دهها شرکت صرافی و سرمایهگذاری و نیز تمسک به انواع شیوههای غیرقانونی، با هدف معارضه با دولت وقت، چنان تلاطمی در زندگی مردم درست کردند که فرجام آن نابودی اقتصاد میلیونها خانوار ایرانی و البته بدست آوردن کرسیهای دولتی بود. اکنون و با فروکش کردن غبار آن وعدهها و رسیدن به یومالحساب، وی ظاهرا بهترین راه را تمسک به شیوه مشهور«نگذاشتند» میداند و میکوشد تجربه یاران را به دیگران تعمیم دهد تا ناکامی دولت را به جناح اقلیت»نسبت دهد!معلوم نیست اگر جناحی اقلیت است و اکثریت دولت و مجلس در دست حضرات است، گروه اقلیت چگونه برموفقیتهای! آن اثر میگذارد!؟