kayhan.ir

کد خبر: ۴۶۰۲۵
تاریخ انتشار : ۰۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۱:۴۱
عراقچی پس از 3 روز مذاکره در وین:

بازدید از مراکز نظامی و دسترسی به افراد از دستور کار ما خارج شد

معاون وزیر امور خارجه اعلام کرد که بازدید از مراکز نظامی و دسترسی به افراد از دستور کار تیم مذاکره‌کننده ایرانی خارج شد.

سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران، روز گذشته(جمعه) پس از پایان سه روز مذاکرات فشرده در وین گفت: آنچه توسط مقام معظم رهبری بیان شد در عدم دسترسی به افراد برای مصاحبه و در عدم بازرسی و یا بازدید از مراکز نظامی، این دستورالعمل بسیار جدی و قاطع ما است و به طرفهای مقابل هم کاملاً منتقل شده است که این به هیچ‌وجه در دستور کار ما نیست.
عراقچی افزود: مذاکرات سختی‌های خود را دارد و هرچه به آخر مذاکرات نزدیک‌تر می‌شویم، مسائل بسیار جزیی‌تر و پیچیده‌تر می‌شود و طبعاً فشار بیشتری در مذاکرات احساس می‌شود.
وی در گفت‌وگو با خبرگزاری صدا و سیما درباره نتایج این نشست سه‌روزه افزود: ما در سه روز گذشته هم در سطح کارشناسی و هم در سطح معاونین مذاکرات را ادامه دادیم، کار روی نگارش خود متن و ضمائم آن و بحث قطعنامه‌ای که شورای امنیت باید صادر کند مشورت‌هایی داشتیم، همچنین روی عناصر و مؤلفه‌های آن صحبت کردیم و به‌تدریج  متن را کاملتر می‌کنیم.
 اختلافات در محتوا و نحوه نگارش
معاون وزیر خارجه تصریح کرد: البته هنوز میزان اختلافات زیاد است و این اختلافات هم به مسائل محتوایی مربوط می‌شود و هم به نحوه نگارش که همزمان در هر دو حوزه مذاکره صورت می‌گیرد.
این عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران گفت: البته همان‌طور که بارها گفتیم آنچه از نظر ما یک سرانجام مطلوب به حساب می‌آید توافق خوبی است که خواسته‌های ما در آن رعایت شده باشد، اگر به این توافق خوب برسیم خوب طبعاً مذاکرات به سرانجام خود رسیده است وگرنه، بحث‌ها ادامه پیدا خواهد کرد تا به آن نقطه برسیم.
عراقچی درباره جدول زمانی همزمانی رفع تحریم‌ها و اجرای تعهدات ایران نیز گفت: یکی از موارد اختلافی که هنوز به یک راه حل نهایی نرسیده است بحث همزمانی فعالیت‌های دو طرف است که اگر ما به توافق برسیم طبعاً یک‌سری اقداماتی را طرف مقابل ما (1+5) باید انجام دهند در خصوص رفع و لغو تحریم‌ها و یک‌سری اقداماتی که ما باید انجام دهیم. اینکه این دو سری اقدام چگونه با هم همزمان می‌شود یکی از مسائل اختلافی است. وی افزود: روی اصل همزمانی توافق وجود دارد و ماهیت اقدامات طوری است که همزمان شدن آنها مشکلاتی دارد که باید به یک ترتیباتی برسیم که خواسته دو طرف رعایت شود، این از مواردی است که هنوز روی آن کار می‌کنیم.
وی افزود: هم به‌لحاظ محتوایی و هم به‌لحاظ شکلی، هنوز به یک راه‌حل دقیق نهایی نرسیده‌ایم ولی یک ایده‌هایی مطرح شده است که روی یکی از آن کار می‌کنیم.
معاون وزیر خارجه در پاسخ به این پرسش «آیا درباره عدم مجوز بازرسی از افراد و تأسیسات به طرف غربی واکنشی نشان داده‌اید؟» گفت: این لیست را مجموعه 1+5 با عنوان راه حلی برای حل موضوع  «پی.ام.دی» به ما داده بود، موضوع پی.ام.دی موضوعی است که به گذشته مربوط می‌شود و یک‌سری سؤالاتی از گذشته وجود دارد که همین‌طور حل نشده و مبهم باقی مانده و برای حل این سؤالات راه‌حل‌های مختلفی تاکنون پیشنهاد شده است. یک راه حل که طرف مقابل ما مطرح کرد این بود که لیستی از افراد و مراکز مشخص شود و آژانس بتواند به آنها دسترسی مدیریت شده داشته باشد، دسترسی‌ای که اجازه کسب اطلاعاتی از محیط پیرامونی به بازرس داده نمی‌شود و در یک محدوده کاملاً مشخصی، وظیفه‌اش را انجام می‌دهد، این ایده مطرح شده بود، این پیشنهاد در تهران مورد موافقت واقع نشد، ما روی ایده‌های دیگر کار می‌کنیم و به طرف مقابل هم صریح گفته‌ایم.
عراقچی خاطرنشان کرد: روی راه‌حل‌های جایگزین دیگری که نگرانی‌های امنیتی و دغدغه‌های موجود را برطرف کند کار می‌کنیم، اگر بتوانیم به راه‌حل‌ها برسیم طبعاً اجرا خواهیم کرد وگرنه مذاکرات را ادامه می‌دهیم تا به یک راه حل مقبول برسیم.
وی تصریح کرد: امیدوار هستم که راجع به حل موضوع پی.ام.دی که مسائل و ابهامات مربوط به گذشته است، بتوانیم به یک راه‌حل دیگری که دغدغه‌های موجود را برطرف بکند برسیم, ایده‌هایی مطرح شده است ولی هنوز ادامه دارد.
 انتشار گزارش دوپهلو
و سیاسی آژانس
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تازه‌ترین گزارش خود در مورد برنامه هسته‌ای ایران را منتشر کرد.این گزارش همانند گزارش‌های قبلی دوپهلو و سیاسی است.
به گزارش فارس،«یوکیا آمانو» مدیر کل آژانس در این گزارش بار دیگر اعلام کرد که تهران باید دسترسی‌های لازم و اطلاعات مربوط به سایت نظامی پارچین را در اختیار این نهاد قرار دهد.
در این گزارش دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل پایبندی کامل ایران به توافق موقت موسوم به برنامه اقدام مشترک(توافق ژنو) را تائید و اعلام کرده است که تهران از 20 ژانویه سال 2014 به بعد، غنی‌سازی بالاتر از 5 درصد نداشته است.
در گزارشی که در اختیار اعضای شورای حکام قرار گرفته همچنین اعلام شده است که ایران اطلاعاتی را در خصوص یکی از دو موضوع باقی‌مانده در بحث ابعاد احتمالی نظامی در اختیار آژانس قرار داده است.
در بخشی از این گزارش آمده است: «(ایران) برخی اطلاعات مربوط به یکی از این دو موضوع باقی‌مانده را (با آژانس) به اشتراک گذاشته است. آژانس و ایران توافق کردند که به مذاکره بر سر این اقدامات عملی ادامه داده و در آینده نزدیک دیدار کنند.»
آمانو در گزارش خود گفته است که این نهاد به مذاکره با ایران و همچنین دیدار با نمایندگان این کشور به منظور حل مسائل باقی‌مانده، ادامه می‌دهد.
این گزارش می‌افزاید: «(آژانس) همچنان آماده است تا حل تمامی موضوعات باقی‌مانده را زیر چارچوب همکاری، تسریع کند. این امر می‌تواند از طریق همکاری‌های بیشتر ایران و صدور به موقع دسترسی‌ به تمامی اطلاعات، اسناد، سایت‌ها، مواد و افراد مربوطه که از سوی آژانس درخواست شده، محقق شود!
در همین حال یک دیپلمات غربی گفت: اطلاعات ارائه شده ایران به آژانس مفید است ولی کافی نیست.
 دیدار ظریف و کری در ژنو
«جف راتکه» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: ظریف و کری، وزرای خارجه ایران و آمریکا امروز(شنبه) در ژنو دیداری دوجانبه خواهند داشت و در مسیر تلاش‌ها برای رسیدن به توافق هسته‌ای تا 30 ژوئن، با یکدیگر رایزنی می‌کنند.
خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی اعلام کرد:«ارنست مونیز» وزیر انرژی آمریکا نیز به دیدار دوجانبه وزرای خارجه ایران و آمریکا در ژنو می‌پیوندد.
به گزارش خبرگزاری‌ها، سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر امور خارجه کشورمان که به منظور ادامه نگارش پیش‌نویس برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از روز چهارشنبه در وین به سر می‌بردند، روز جمعه وین را به مقصد ژنو ترک کردند تا به ظریف ملحق شوند.
محمد جواد ظریف دیروز(جمعه) در بدو ورود به فرودگاه ژنو در مصاحبه با خبرگزاری صداوسیما با بیان اینکه در دیدار با جان کری درباره مذاکرات هسته‌ای گفت‌وگو خواهم کرد، گفت: پنجشنبه شب همکاران من در وین تا دیر وقت با نمایندگان 1+5 و همین طور با طرف آمریکایی گفت‌وگو کرده‌اند.
وی در پاسخ به این سوال که چرا طرف‌های مذاکره در بحث لغو هم زمان همه تحریم‌ها مسیر انحرافی را انتخاب کرده اند گفت: ما نکات و اصولی را که از ابتدا مطرح کرده‌ایم و در بیانیه لوزان هم به طور کاملا واضح بیان شده است به آنها تاکید می‌کنیم.
ظریف افزود : اظهارنظرهایی که در این باره می‌شود بیشتر برای مصرف داخلی است و نباید بیشتر به آن توجه کرد.
به گزارش فارس،روزنامه آمریکایی «واشنگتن تایمز» در گزارشی با اشاره به نادیده‌ گرفتن تحریم‌های آمریکا علیه ایران نوشت: هم‌پیمانان آمریکا منتظر کاهش تحریم‌های تهران نیستند و برای بررسی فرصت‌های تجاری با ایران وارد مذاکره شده‌اند.