kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۱۰۲
تاریخ انتشار : ۱۳ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۱:۳۴

واکنش‌ها نسبت به استفاده از روغن پالم

پس از صحبت‌های تکان‌دهنده وزیر بهداشت در رابطه با استفاده از روغن پالم در تولید لبنیات توسط برخی کارخانه‌ها، واکنش‌هایی را از سوی مسئولان و تولیدکنندگان در پی داشت.


وزیر بهداشت روز گذشته در حاشیه مراسم افتتاحیه تدوین سند راهکارهای اجرایی سیاست‌های کلی نظام سلامت، در ادامه صحبت‌های قبلی خود اظهار داشت: روغن پالم به دلیل کیفیتی که دارد برای سلامتی مضر است و تخلفات موجود در لبنیات به بازار آمده نشان می‌دهد که به جای چربی طبیعی از بدترین نوع چربی صنعتی استفاده کرده‌اند.
سیدحسن هاشمی در رابطه با استفاده بیش از حد مجاز از روغن پالم، افزود: این روغن سالهاست از کشور مالزی می‌آید و به دلیل قیمت ارزان و سودآوری بالا بیشتر از گذشته وارد شده است.
در حالی که وزیر بهداشت با این سخنان، عملا از سودجویی افرادی که از طریق به خطر انداختن سلامتی مردم به واردات این مواد اقدام کرده‌اند، پرده برداشته از سوی دیگر مسئولان این وزارتخانه اظهارات متفاوتی بیان می‌کنند.
در این رابطه مدیرکل نظارت بر مواد غذایی وزارت بهداشت اعلام کرده است: تاکنون گزارشی مبنی بر وجود روغن گیاهی در شیر یا ماست در کشور نداشته‌ایم! اما با توجه به هشدار وزیر نظارت‌ها در این مورد نیز دقیق‌تر می‌شود.
هدایت حسینی به فارس گفت: وزارت بهداشت با توجه به مزایای چربی‌های گیاهی نسبت به چربی‌های حیوانی برای برخی محصولات لبنی اجازه استفاده از روغن‌های گیاهی را به عنوان جایگزین روغن حیوانی صادر کرده است از جمله این محصولات پنیر پروسس، پنیر پیتزا و پنیر خامه است، همچنین مجوز استفاده از این روغن در بستنی، خامه قنادی و کره‌های مالشی نیز از سوی وزارت بهداشت به تولیدکنندگان محصولات لبنی صادر شده است.
مدیرکل نظارت بر مواد غذایی وزارت بهداشت افزود: البته شرط استفاده از این روغن در این محصولات این است که حتما بر روی بسته‌بندی این محصولات قید شود که مثلا 10 درصد روغن حیوانی این محصول با روغن پالم یا هر روغن گیاهی دیگر جایگزین شده تا مصرف‌کننده مطلع باشد.
حسینی ادامه داد: غیر از این محصولات چهارگانه ذکر شده، وزارت بهداشت مجوز استفاده از روغن گیاهی را در هیچ محصول لبنی دیگری صادر نکرده البته سازمان استاندارد اجازه استفاده از این روغن را در شیرخشک‌های صنعتی داده است که البته وزارت بهداشت با آن مخالف است و چنین مجوزی را وزارت بهداشت صادر نکرده است.
اما واکنش‌ها به اظهارات وزیر بهداشت به اینجا ختم نشده است.
دبیر انجمن صنایع لبنی در عکس‌العمل به این سخنان گفت: این موضوع را شنیده‌ام و از بیان آن توسط وزیر بهداشت بسیار تعجب کردم!
رضا باکری افزود: اگر مجوزی برای تولید شیر چرب به کارخانه‌ای داده نشده است بنابراین تشویش اذهان عمومی درست نیست و نباید این مسائل مطرح شود، در ضمن اگر یک یا چند واحد متخلف وجود دارد که من از این موضوع اطلاعی ندارم نباید کل صنایع لبنی زیر سؤال برود.
دبیر انجمن صنایع لبنی اظهار داشت: هیچ کارخانه لبنی در سطح کشور پیدا نمی‌شود که پروانه ساخت و تولید شیر پرچرب با روغن گیاهی را داشته باشد و من اگر نسبت به این موضوع اطلاعی داشته باشم حتی ثانیه‌ای برای متوقف کردن فعالیت آن کارخانه و معرفی آن به مراجع قضایی درنگ نمی‌کنم.
وی افزود: شیر خام تولیدی توسط دامداران حدود 3/2 درصد چربی دارد و نیازی به افزودن روغن پالم به شیر وجود ندارد.
باکری گفت: گفته می‌شود که وزیر بهداشت در خصوص کاهش استفاده از روغن پالم در شیرهای پرچرب با وزیر جهاد کشاورزی صحبت کرده‌اند و من معنی این اتفاقات را متوجه نمی‌شوم که اگر دستگاه نظارتی وزیر بهداشت و درمان چنین مجوزی را به کارخانه‌ای نداده است پس چرا فوراً اقدام به توقیف، پلمب و معرفی آن واحد تولیدی متخلف به دستگاه قضایی نمی‌کند.
گفتنی است وزیر بهداشت در پاسخ به تکذیب صنایع لبنی، با اعلام اینکه ما مجوز ورود این محصولات را نمی‌دهیم بلکه وزارت صنعت و جهاد کشاورزی متولی واردات آن هستند، تصریح کرد: گزارش‌های ما موجود است و اگر لزوم داشته باشد آن را رسانه‌ای می‌کنیم.
هاشمی تصریح کرد: این موضوع در شورای عالی سلامت غذا بحث شده و قرار است مصرف آن کاهش یابد، این در حالی است که هم اکنون 50درصد روغن‌های وارداتی پالم است که قرار است در مرحله اول به 30 درصد و سپس به 15 درصد برسد.
هاشمی ادامه داد: از لبنیات موجود در بازار نمونه‌گیری می‌شود تا شرکت‌های متخلف شناسایی شوند. چرا که حق سایر شرکت‌هاست که اسامی متخلفان را اعلام کنیم تا هم آنها متهم نشوند و هم مردم بتوانند از محصول سالم خریداری کنند؛ با شرکت‌های متخلف طبق قانون برخورد خواهد شد.
در این میان نکته نگران کننده این است که چنین مسائلی که بطور مستقیم با سلامتی مردم ارتباط دارد نباید به محلی برای سودجویی دلالان تبدیل شود چرا که آثار و صدمات آن سریعاً عیان شده و تا مدت‌ها باقی خواهد ماند.