kayhan.ir

کد خبر: ۱۸۰۶۱
تاریخ انتشار : ۱۸ تير ۱۳۹۳ - ۱۹:۵۸
مخالفان و موافقان جابه‌جایی نمایشگاه بین‌المللی قرآن، چه می‌گویند؟( بخش نخست)

بزرگ ترین جشنواره قرآنی رمضان؛(گزارش روز) نظر مردم و غرفه‌داران

- مصلی همیشه به عنوان یک مکان مذهبی و قرآنی برای مردم شناخته شده است، ولی امسال استقبال از نمایشگاه قرآن خیلی کم شده است.

صدیقه توانا

- باغ موزه دفاع‌مقدس برای خیلی از مردم شناخته شده نیست و باتوجه به آنکه نزدیک سه اتوبان واقع شده، رفت‌وآمد خیلی دشوار است.
- چادرهایی که در باغ موزه به عنوان غرفه‌های قرآنی در نظر گرفته شده اصلا در شأن قرآن و محلی به عنوان عرضه بزرگ ترین محصولات فرهنگی نیست.
- فضای داخل این چادرها آن قدر گرم است که جلد قرآن‌ها براثر حرارت تاب برداشته و این همه آثار نفیس در معرض تخریب هستند.
- نمی‌دانم چه فکری پشت این قضیه جابه‌جایی نمایشگاه قرآن از مصلی به باغ موزه بوده است، ولی هرچه بوده اصلا فکر خوبی نبود، غرفه‌ها کوچک تر و گران تر، فروش کمتر با ساعت کار کمتر و مهم‌تر از همه استقبال مردم مشتاق به دلیل گرمای زیاد، پیاده‌روی خسته‌کننده آن هم با دهان روزه بسیار کم شده است.
- سال قبل در نمایشگاه قرآن در مصلی روزی 500هزار تومان فروش داشتیم ولی امسال روزی 25هزار تومان فروش داریم آن هم به سختی!!
- امکانات رفاهی نمایشگاه قرآن در باغ موزه صفر است، قرار بود اتوبوس بگذارند، نگذاشتند، دسترسی به مترو خیلی سخت است ضمن آنکه اصلا اطلاع‌رسانی خوبی در مورد بیست‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن‌کریم در باغ موزه دفاع‌مقدس در سطح شهر نمی‌بینیم.
- برپایی نمایشگاه حجاب و عفاف با برنامه‌های جنبی و فروشگاه‌های قرآنی در مصلای تهران همزمان با برپایی نمایشگاه قرآن در باغ موزه یعنی چه؟ این دیگر چه صیغه‌ای است؟ مگر ما چند نمایشگاه قرآن در ماه رمضان داریم؟
هر ساله با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و برپایی نمایشگاه بین‌المللی قرآن‌کریم فضای پایتخت به شمیم دل‌انگیز قرآن‌کریم معطر و نورانی می‌شود و روزه‌داران به برکت حضور در فضای معنوی نمایشگاه قرآن غبار زنگارها از دل و جان می‌شویند و از این چشمه رحمت و مغفرت الهی جسم تشنه را سیراب می‌کنند. امسال بیست‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن‌کریم در باغ موزه دفاع‌مقدس، مکانی مزین به نام شهدای گمنام و عطر دلنشین جبهه و جنگ و جهاد و شهادت برپا شده است. ولی ظاهرا این جابه‌جایی مشکلات و دلخوری‌های زیادی برای مردم و غرفه‌داران به‌وجود آورده است که مهم‌تر از همه می‌توان به اطلاع‌رسانی ضعیف مسئولان در مورد دلایل این تغییر اشاره کرد. در گزارش پیش‌رو دنبال این هستیم تا نظر مسئولان را در مورد این تغییرات بدانیم و نقطه‌نظر غرفه‌داران، کارشناسان فرهنگی و مردم در مورد برپایی نمایشگاه قرآن در محل جدید را جویا شویم و میزان رضایتمندی آنها را بدانیم، چون این تغییر برای برخی از غرفه‌داران بسیار خوب بوده و برای تعداد کثیری هم ضررهایی را به دنبال داشته است.
باغ موزه و سالن‌های آن
قرآن شفا، رحمت و نور است و این توفیقی برای ما شد که در روزهای آخر ماه شعبان در خدمت نوکران قرآن باشیم.
حجت‌الاسلام امرودی، معاون فرهنگی- اجتماعی شهرداری تهران با بیان مطلب فوق در مورد بیست‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن‌کریم که امسال در باغ موزه دفاع‌مقدس برگزار شد، می‌گوید: «این اولین اقدام هماهنگ شهرداری تهران و برگزارکنندگان نمایشگاه بین‌المللی قرآن‌کریم می‌باشد که امیدواریم همیشه ادامه داشته باشد.
این مقام مسئول در شهرداری به ویژگی‌های خاص این نمایشگاه در این فضا اشاره کرده و می‌گوید: «از ویژگی‌های این نمایشگاه نسبت به نمایشگاه‌های سال قبل می‌توان به سالن بسیار خوب آن، مسجد جامع، گالری سرپوشیده فضای سبز و دسترسی آسان به مترو با بیش از چهار هزار پارکینگ و قبور مقدس 9 تن از شهدای انقلاب می‌باشد.
حجت‌الاسلام حشمتی رئیس برگزاری بیست‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن‌کریم هم در مورد ویژگی‌های خاص نمایشگاه امسال می‌گوید: «در بخش محتوایی 15 کمیته و در بخش اجرایی شهرداری تهران و باغ موزه دفاع‌مقدس به ما پیوستند.»
وی می‌گوید: «نگاه ما این است که جشن رمضان را هرچه باشکوه تر در جوار شهیدان آرمیده در این مکان برگزار کنیم.»
شاید تنها دلیل قابل قبول و قابل توجیه برای انتقال نمایشگاه قرآن از مصلای تهران به باغ موزه دفاع‌مقدس حضور بازدیدکنندگان در جوار مرقد شهدای دفاع‌مقدس باشد. چون این تغییر و جابه‌جایی نه تنها بسیاری از بازدیدکنندگان را برای رفت‌وآمد به زحمت و دردسر انداخته است که اکثر مسئولان غرفه‌های شرکت‌کننده در نمایشگاه از این تغییر گله‌مند هستند. به اعتقاد آنها این فضا، شرایط برپایی یک نمایشگاه بین‌المللی قرآن را ندارد. متأسفانه تلاش‌ها و پیگیری چند روزه گزارشگر کیهان برای مصاحبه با آقایان امرودی، حشمتی و باقرصاد که از مسئولان اصلی برپایی نمایشگاه قرآن‌کریم هستند، بی‌نتیجه ماند. پاسکاری‌های برخی از مدیران روابط‌عمومی‌ها هم برای هماهنگی لازم جهت مصاحبه با آقایان منجر به این شد که طوماری از شماره تلفن‌ها از این مسئول دفتر به آن مسئول دفتر تهیه شود که وقتی با هر یک از شماره تلفن‌های همراه تماس گرفتم متأسفانه هیچ پاسخی دریافت نکردم، حتی وقتی یک پیامک برای معرفی خودم به آقایان زدم و سپس تماس گرفتم، سریع گوشی از آن طرف خط قطع می‌شد. این کم‌لطفی مسئولان آن هم در شرایطی که بسیاری از مردم و بازدیدکنندگان روزه‌دار و مسئولان غرفه‌ها فقط خواهان جوابی برای این جابه‌جایی هستند، اصلا قابل اغماض نیست.
نتیجه رایزنی های کیهان
البته گزارشگر کیهان پس از رایزنی‌های بسیار و کندوکاو با برخی از دوستان به دلایل این جابه‌جایی‌ها پی برده است ولی اگر این دلایل از دید آقایان مسئول برپایی نمایشگاه درست نباشد، در همین‌جا باید گفت که مقصر اصلی خود آنها هستند که حاضر نشدند حتی در یک مصاحبه کوتاه 5دقیقه‌ای آن هم از نوع تلفنی پاسخ ما و بازدیدکنندگان مشتاق را بدهند.
ظاهراً در نمایشگاه سال قبل برخی از غرفه‌ها با نمایشگاه قرآن همخوانی نداشته و این باعث آزردگی خاطر مسئولان غرفه‌های تخصصی قرآن شده است. از جمله این غرفه‌ها، غرفه حجاب و عفاف است که در زیرزمین شبستان و در فضایی بسیار وسیع دایر شده بود. این غرفه با درآمدی میلیاردی غرفه‌های دیگر را نیز از رونق انداخته و توجه بخش اعظم بازدیدکنندگان را به خود جلب کرده بود. البته این بسیار خوب است که مردم به حجاب و عفاف در شرایطی که بدحجابی الان در جامعه بیداد می‌کند توجه داشته باشند اما ما نمی‌دانیم این دلیل تا چه حد صحت  دارد؟! که اگر آقایان مسئول برپایی نمایشگاه پاسخ تلفن‌های متعدد و پیامک‌های چندباره گزارشگر کیهان را می‌دانند این موضوع کاملاً برای خوانندگان روشن می‌شد. ذکر این مطلب در همین جا لازم است که همزمان با برپایی نمایشگاه قرآن در باغ موزه، شبه نمایشگاه دیگری با اولویت حجاب و عفاف در مصلی برگزار شده است.
همچنین بنا به اطلاعات رسیده ازگوشه وکنار و البته مستند، ظاهراً امسال شهرداری خدمات بی‌سابقه‌ای به برگزارکنندگان نمایشگاه قرآن داده، اولاً کل باغ موزه رایگان در اختیار وزارت ارشاد قرار گرفته است. داخل پرانتز (ولی بنا به گفته مسئول غرفه آینه و قرآن خانم... غرفه‌داران متری 100هزار تومان بابت هر شب اجاره می‌دهند.) ثانیاً امکانات رفاهی کاملی هم برای رفت و آمد بازدیدکنندگان و روزه‌داران درنظر گرفته شده است که باز هم طبق گفته آقای حضرتیان مسئول غرفه آستان قدس قرار بوده مترو تا ساعت 1 نیمه شب برای رفت و آمد مردم باز باشد که این اتفاق نیفتاده  است. مسئولان قول داده بودند اتوبوس برای رفت‌ و آمد آسان مردم در باغ موزه مستقر کنند که بازهم وعده توخالی. ضمناً شنیدیم هر شب به 10 هزار  نفر افطاری رایگان (در حد نان و خرما) داده می‌شود. در اینجا باید به یک نکته مهم اشاره شود که خدمات مذکور که عملی هم نشده سال‌های قبل در مصلای تهران برای بازدیدکنندگان درنظر گرفته شده بود و خدمات‌دهی طبق گفته مردم خیلی هم بهتر بوده است و کار جدید و خدمات ویژه‌ای از سوی شهرداری در باغ موزه نمی‌بینیم. هرچند که نباید این نکته را از نظر دور داشت که فقط انتخاب این مکان مقدس که به نام شهدای جنگ تحمیلی و مزار شهدای گمنام مزین شده، قطعاً جوانان و بازدیدکنندگان را بانشانه های فرهنگ و جهاد و مقاومت آشنا می‌کند و این موضوع هرگز از نظر ما دور نیست. ولی عدم پاسخگویی مسئولان به دلایل این جابه‌جایی جای سؤال است!
فضای سبز، گالری‌های متعدد، آب‌نما و... در نمایشگاه قرآن!!
هشت سال دفاع مقدس و رشادت‌ها و حماسه‌های آن دوران ریشه در فرهنگ قرآنی دارد. سردار جواد خضرایی در سخنانی و توضیح کوتاهی پیرامون چرایی برپایی نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در باغ موزه دفاع مقدس می‌گوید: «جلسات متعددی بین موزه دفاع مقدس، معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران و وزارت ارشاد برگزار شد که وجود فضای معنوی موزه و امکانات متعدد آن از قبیل فضای سبز! مسجد جامع خرمشهر، موزه، تالارهای همایش با قابلیت‌های مطلوب! وجود گالری‌های متعدد، آب نمایش! و برگزاری مراسم شبهای شیدایی در ایام ماه مبارک رمضان منجر به این شد تا تصمیم گرفته شود نمایشگاه قرآن کریم در این مکان برگزار شود.
حالا قضاوت را با این همه اما و اگرها و اعتراضات وارده و مستند از سوی غرفه‌داران را به عهده خود شما مردم فهیم و اکثراً معترض به این موضوع می‌گذاریم.
گرمای چادر قرآنهای نفیس را خراب می‌کند!
بیست و دومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در باغ موزه دفاع مقدس درحالی برگزار می‌شود که چشم‌انداز زیبا برای برخی از مردم دارد، اما در این بین تعدادی از غرفه‌داران داخلی و خارجی را دچار مشکل کرده و حتی خسارتهای زیادی به آنها زده است.
برای روشن‌تر شدن موضوع پس از آنکه مسئولان برپایی نمایشگاه پاسخی به ما درمورد دلایل این جابه‌جایی ندادند، به سراغ مردم و غرفه‌داران رفتیم تا حداقل ببینیم آیا آنها از این وضعیت راضی هستند یا خیر؟
باغ موزه دفاع مقدس که شاید تعداد قلیلی نام آن را شنیده باشند در کنار پارک طالقانی واقع شده که مردم از ایستگاه شهید حقانی مترو یا شهید همت می‌توانند خود را به این باغ موزه برسانند.
از ورودی این پارک که به سمت نمایشگاه قرآن می‌رویم اولین بخشی که خودنمایی می‌کند، بخش انتشارات است؛ بخشی که به دلیل جذابیت قرآنهای عرضه شده یکی از پرمخاطب‌ترین بخش‌ها محسوب می‌شود، اما برخی غرفه‌داران این بخش از نامناسب بودن مکان غرفه‌ها گلایه‌مندند و معتقدند که باتوجه به اینکه آثار عرضه شده در نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم آثار نفیسی است، قطعاً به این کتب ارزشمند صدمه وارد می‌شود.
«برازعلی نودهی» مسئول انتشارات «هیزمت» ترکیه باتوجه به آنکه به زبان فارسی کاملاً مسلط است با اشاره به اینکه نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در ایران یکی از بی‌نظیرترین نمایشگاه‌ها است می‌گوید: «4سال است که در نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در ایران شرکت می‌کنیم و همواره سعی در ارائه بهترین آثار داریم.»
وی نظرش را درمورد جابه‌جایی نمایشگاه بین‌المللی قرآن از مصلی به باغ موزه این‌طور بیان می‌کند: «امسال برای نخستین بار نمایشگاه قرآن در باغ موزه دفاع مقدس برگزار شده است که جای بسیار زیبایی است اما به نظر من این مکان برای به نمایش گذاشتن آثاری فاخر مکان مناسبی نیست چراکه امکانات محدود در این مکان باعث ضربه زدن به کتاب‌های نفیس می‌شود.»
محمد صبایی مسئول غرفه انتشارات صبا هم با بیان اینکه باغ موزه‌ دفاع مقدس مکان مناسبی برای نمایشگاه قرآن نیست درمورد دلایل این مخالفت خود این‌طور توضیح می‌دهد: «مصلای امام خمینی برای برگزاری نمایشگاه قرآن مشکلاتی داشت، اما باغ موزه هم برای این نمایشگاه خالی از اشکال نیست به‌طوری که در روزهای اولیه به دلیل بالا آمدن جوی آب پشت غرفه حدود سه میلیون تومان خسارت به ما وارد شد.»
مسئول غرفه انتشارات صبا با اشاره به اینکه گرمای هوای داخل چادرها باعث ضربه زدن به کتاب‌های نفیس می‌شود، می‌گوید: «کاش مسئولان برگزاری نمایشگاه قرآن در سال آینده فکری برای محل برگزاری این نمایشگاه که با نشان بین‌المللی برگزار می‌شود کنند، چراکه این نمایشگاه نشانگر توانمندی ایرانیان در حوزه‌های قرآنی است و اگر مشکلی در آن ایجاد شود ممکن است وجهه قرآنی ایران در بین سایر کشورها نیز مخدوش شود.»