خطر حذف شیر از سبد تغذیه مردم سازمان صنعت: گرانی طبیعی است!
در شرایطی که توزیع انواع برندهای تجاری مختلف شیر پرچرب و 3 درصد با کاهش حجم شدیدی مواجه شده، همان میزان توزیعی محدود نیز افزایش نرخ قابل توجهی را نشان میدهد. در این بین کماکان مسئولین در رویهای نامطلوب عدم هماهنگی در اتخاذ و اعلام موضعی واحد در این زمینه را مثل برخی موارد دیگر همچون قیمت خودرو در پیش گرفته اند!
سرویس اجتماعی-
در شرایطی که توزیع انواع برندهای تجاری مختلف شیر پرچرب و 3 درصد با کاهش حجم شدیدی مواجه شده، همان میزان توزیعی محدود نیز افزایش نرخ قابل توجهی را نشان میدهد. در این بین کماکان مسئولین در رویهای نامطلوب عدم هماهنگی در اتخاذ و اعلام موضعی واحد در این زمینه را مثل برخی موارد دیگر همچون قیمت خودرو در پیش گرفته اند!
یداله صادقی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران درباره افزایش قیمت محصولات لبنی در بازار اظهار داشت: در زمینه لبنیات هنوز تغییرات خیلی خاصی صورت نگرفته است!
وی با بیان اینکه قیمت لبنیات هنوز از طرف سازمان حمایت اعلام نشده است، افزود: قیمت شیرخام ابلاغ شده، ولی خود تولیدکنندگان میگویند احتمال افزایش قیمت لبنیات درحدی که قیمت شیرخام افزایش پیدا کرده، منتفی است. چون تولیدکنندگان معتقدند بازار کشش افزایش قیمت را ندارد و به همین دلیل تمایلی به افزایش قیمتها ندارند.
صادقی در پاسخ به علت افزایش قیمت برخی برندهای محصولات لبنی در بازار، به تراز گفت: زمانی که قیمت شیرخام گران میشود، به طور طبیعی باید قیمت فرآوردههای لبنی نیز افزایش پیدا کند(!)
وی عنوان کرد: شما میگویید عدهای قیمت لبنیات را افزایش دادهاند، اما به طور کلی تمایل فرآوریکنندگان به افزایش قیمت حداقل در حد افزایش قیمت شیرخام نیست، ولی ممکن است تغییراتی داشته باشند و ما باید بررسی کنیم(!)
این در حالی است که رئیس انجمن لبنیات هفته گذشته از آزاد شدن نرخ شیر و تاثیر قابل توجه آن بر قیمت محصولات لبنی خبر داده بود. پس از آن نیز معاون وزیر جهاد کشاورزی با تکذیب این خبر قیمت شیرخام را همان 1440 تومان دانسته بود.
حسین چمنی، مشاور مدیر عامل صنایع شیر ایران نیز در این باره گفته است: افزایش تدریجی 15 درصدی قیمت شیر و لبنیات از ابتدای این هفته آغاز شده است.
معاون رئیسجمهور و سخنگوی دولت نیز اندکی قبلتر در این باره گفته بود: «دولت هیچ برنامهای برای افزایش قیمتها ندارد و اساسا با توجه به سیاست مهار تورم با هیچ افزایش قیمتی موافقت نخواهد کرد. دستگاههای مرتبط باید دقت و نظارت کافی را داشته باشند تا مبادا به بهانه افزایش مختصری که در قیمت حاملهای انرژی صورت گرفته، برخی بدون دلیل نسبت به افزایش قیمت کالا و خدماتشان اقدام کنند. دولت هم با هرگونه افزایش قیمت که بدون توجه به سیاستهای مهار تورم انجام میشود، موافقت نخواهد کرد و نظارت کافی را هم بر بازار خواهد داشت.»
این اظهارات در حالی بیان شد که وزیر جهاد کشاورزی نرخ جدید شیرخام را اعلام کرده و گفته بود: نرخ شیر از 1100 تومان به 1440 تومان افزایش پیدا کرده است!
نکته مهمی که در این بین مغفول مانده این است که پیش از این اعلام شده بود مردم در سال 91 نسبت به سال 90، حدود 22 درصد مصرف لبنیات و شیر خود را کم کرده اند. در سال 92 نیز مردم نسبت به سال 91، 14.6 درصد شیر و لبنیات کمتری مصرف کردند.
در چنین شرایطی که سلامت مردم به علت نرخ پایین مصرف لبنیات در معرض خطر قرار گرفته، به نظر میرسد بهترین راهکار ارائه تسهیلات و یارانه ویژه به تولید کنندگان با هدف تاثیرگذاری مستقیم دولت بر سرانه مصرف مردم باشد. چرا که هزینه بیماریهای حاصل از کاهش مصرف فرآوردههای حاوی کلسیم، مستقیما در حال حاضر و آیندهای نزدیک به دولت تحمیل خواهد شد. پس آینده نگری در این حوزه مهم در حقیقت نباید نوعی تحمیل مخارج اضافی به جیب دولت محسوب شود بلکه نوعی «پیشگیری سلامت محور» با قابلیت جلوگیری از بروز مخارج سنگین حاصل از بیماریهای پرخرج و لاعلاجی همچون پوکی استخوان و از کارافتادگی پیش از موعد نیروی مولد و کار جامعه در نظر گرفته شود.
علاوه بر آن با توجه به تغییر رویکرد نظام سلامت به سمت افزایش نرخ رشد جمعیت، طبیعتا در نظر گرفتن نیازهای «زنان باردار» و «کودکان» اولویت ویژهای مییابد. به نظر میرسد ورود وزیر بهداشت به تصمیم گیریهای دولت در این حوزه در ذیل طرح تحول نظام سلامت از اهمیتی مضاعف برخوردار باشد. خصوصا این که در حال حاضر بخش قابل توجهی از بودجه طرح تحول نظام سلامت به جهت «درمان محوری» این طرح ملی، اختصاص به تامین بودجه داروهای گران قیمت برند خارجی از جیب عمومی ملت یافته است و در این میان بیش از آن که بیمار مورد عنایت سیستم قرار گیرد شرکتهای چند ملیتی تولید و توزیع داروهای مذکور و وارد کنندگان آنها بهره مند شده اند.