kayhan.ir

کد خبر: ۹۵۶۸۷
تاریخ انتشار : ۰۱ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۹:۵۹

سهم ناچیز بخش خصوصی از توافق‌های اقتصادی پسابرجام

رویترز اعلام کرد: از 110 تفاهم‌نامه‌ای که در پسابرجام بین ایران و دیگر کشورها امضا شده فقط 20 مورد سهم بخش خصوصی است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از رویترز، بررسی‌ها نشان می‌دهد که از زمان لغو تحریم‌ها عمده قراردادهای تجاری منعقد شده با طرف‌های خارجی، توسط شرکت‌های تحت مالکیت یا تحت کنترل دولت ایران بوده است.
از حدود 110 تفاهمنامه‌ای که به ارزش حداقل 80 میلیارد دلار به امضا رسیده، 90 قرارداد مربوط به شرکت‌های تحت مالکیت یا تحت کنترل نهادهای دولتی ایران است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا که امروز به طور رسمی قدرت را در کاخ سفید در اختیار می‌گیرد، تهدید کرده که توافق را پاره خواهد کرد. توافق هسته‌ای احتمالاً یکی از موضوعات اصلی مورد بحث در انتخابات ماه می ریاست جمهوری ایران خواهد بود.
ریچارد نفیو، مذاکره کننده سابق آمریکایی در موضوع هسته‌ای و استاد دانشگاه کلمبیا در این باره گفت: «رهبران ایران احتمالاً به این نتیجه رسیده‌اند که انعقاد قراردادهای مرتبط با نهادهای دولتی پس از تحریم‌ها، از توافق محافظت می‌کند.»
بسیاری از قراردادهای منعقد شده موافقتنامه‌های اولیه هستند که ارزش مالی آنها منتشر نشده است. این قراردادها در زمینه‌های انرژی، زیرساخت‌ها، داروسازی و دیگر بخش‌های کلیدی اقتصادی است. شرکت‌های کره‌ای، ایتالیایی، فرانسوی، آلمانی و روسی بخش عمده این قراردادها را با ایران امضا کرده‌اند.
بخش عمده اقتصاد ایران دولتی است، بنابراین، شرکت‌های تحت کنترل دولت همواره بیشترین سود را از لغو تحریم‌ها می‌برند. مقامات ایرانی برآورد می‌کنند که بخش خصوصی تنها 20 درصد از اقتصاد ایران را در اختیار دارد.
براساس بررسی‌ها، پس از لغو تحریم‌ها تنها 17 قرارداد توسط شرکت‌های بخش خصوصی منعقد شده است. از جمله این قراردادها می‌توان به یک قرارداد مدیریت هتل بین شرکت فرانسوی آکور هتلز و گروه مالی گردشگری ایران اشاره کرد. مدیر اصلی این شرکت برادر اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور ایران است.