kayhan.ir

کد خبر: ۸۶۶۹۶
تاریخ انتشار : ۰۷ مهر ۱۳۹۵ - ۲۱:۱۰
ارائه گزارش مرکز پژوهش‌ها در صحن علنی مجلس

رشد اقتصادی ناشی از نفت در سال‌های بعد تکرار نمی‌شود

رئیس‌مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی از بیکاری ۱۱میلیون نفر در صورت عدم‌تحقق برنامه‌ها تا سال ۱۴۰۰ خبر داد و گفت‌: 4 درصد رشد اقتصادی ناشی از رشد بخش نفت است که در سال‌‌های آتی تکرار نمی‌شود.


به گزارش تسنیم کاظم جلالی رئیس‌مرکز پژوهش‌های مجلس در جلسه علنی دیروز گزارش این مرکز در مورد راهبردهای مجلس دهم را قرائت و ضمن ارائه آمارهایی اظهار کرد : اگر پارلمان استراتژی مشخصی نداشته باشد بین طرح‌های مجلس و لایحه‌های دولت گم می‌شود، همچنین در صورت نداشتن استراتژی 4 سال از عمر مجلس می‌گذرد ولی نتیجه خاصی گرفته نمی‌شود.
وی با اشاره به تنظیم کتابچه‌ای ادامه داد : در این کتابچه حوزه‌های راهبردی تفکیک شده است و استراتژی مجلس به‌کمک کمیسیون پژوهش در این کتابچه بیان شد.
رئیس‌مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور طی سال‌های اخیر گفت : دولت رشد اقتصادی کشور را در سال 94 ، معادل 1.3 درصد اعلام کرد که بعد از آن در جلسه‌ای که با رئیس‌مرکز آمار داشتم این رقم اصلاح و به 0/9+ درصد اصلاح شد که در مرکز پژوهش‌ها 0/4- درصد اعلام شد ، همچنین دولت رشد اقتصادی کشور را در سه‌ماهه نخست سال 95، معادل 4/4 درصد اعلام کرد که مرکز پژوهش‌ها طی بررسی‌های صورت گرفته پیش‌بینی می‌کند این میزان در سال 95 به6/6 درصد برسد که البته از این میزان 4 درصد ناشی از رشد بخش نفت است که در سال‌‌های آتی این رشد تکرار نمی‌شود.
تورم تا پایان شهریور سال 95
رئیس‌مرکز پژوهش‌های مجلس در ادامه با بیان اینکه تورم تا پایان شهریور سال 95 از سوی دولت 8/8 درصد اعلام شده است ، گفت : مرکز پژوهش‌ها این میزان را 9 درصد اعلام کرده که برای اولین بار در دهه اخیر نرخ تورم تک‌رقمی بوده که برای حفظ آن پیشنهاداتی در برنامه ششم توسعه داریم.
وی همچنین با بیان اینکه ضریب جینی شاخص نابرابری را نشان می‌دهد و هرچه بیشتر باشد نابرابری بیشتر است، اظهار داشت: ضریب جینی از سال 90 به‌خاطر پرداخت یارانه‌ها افت کرد اما با توجه به شدت تورم در سال‌های قبل افزایش یافت.
نماینده مردم تهران در مجلس در ادامه تصریح کرد : نرخ بیکاری سال 94 از سوی دولت 11 درصد عنوان شده که اگر این میزان را بپذیریم نشان می‌دهد وضعیت اشتغال گروه‌های سنی ، جنسی و تحصیلی مختلف در حوزه بیکاری خوب نیست ، همچنین در سال94، 2 میلیون و 700 هزار بیکار داریم که با احتساب شاغلان ناقص این میزان به 4 میلیون و 800 هزار نفر و با احتساب جمعیت فعال دلسرد از اشتغال این میزان به 7 میلیون نفر می‌رسد که رقم فوق تا سال 1400 به 11 میلیون بیکار خواهد رسید که باید توجه داشت تبعات بیکاری صرفاً اقتصادی نبوده و بحران‌های زیادی مثل طلاق و اعتیاد را به‌دنبال دارد.
جلالی در ادامه با ابراز تأسف از این موضوع که هنوز ایجاد اشتغال به‌عنوان موضوع محوری قرار نگرفته ، گفت: رشد اقتصادی اشتغالزای بدون اتکای به نفت باید دنبال شود.
با رفع تحریم‌ها نیز وضعیت خوبی نخواهیم داشت
وی همچنین از ارائه تحلیلی از وضعیت اقتصادی در دی‌ماه سال 94 به‌صورت محرمانه به نمایندگان خبر داد و گفت: در این تحلیل آمده است که علی‌رغم تأثیر تحریم‌های بین‌المللی بر وضعیت اقتصادی کشور، با این حال با رفع آن نیز وضعیت خوبی نخواهیم داشت چراکه در حوزه اقتصاد از موارد ساختاری و نهادی رنج می‌بریم که دلایل آن کمبود تقاضای مؤثر، قیمت پایین نفت، وضعیت نابسامان نظام بانکی، سیاست‌های نامناسب اقتصادی در دهه اخیر و تغییر سریع جمعیتی است.
رئیس‌مرکز پژوهش‌های مجلس در ادامه رشد اقتصادی در 8 فصل اخیر را منفی عنوان کرد و گفت : در سال 93 از رشد اقتصادی برخوردار بودیم اما این میزان در سال 94 منفی شد که البته می‌توانیم در سال 95 این رشد را به بالای 6 درصد برسانیم .
جلالی در خصوص کاهش قیمت نفت تصریح کرد: در سال 90 نفت به بشکه‌ای 116 دلار رسید که اخیراً به زیر 40 دلار هم آمد و در حال حاضر حدود 42 دلار است ، از طرف دیگر اتکای اقتصاد ایران به سیستم بانکی ناکارآمد اشکالاتی در حوزه اقتصاد به وجود آورده چرا که بانک‌ها بیش از سرمایه‌ای که دارند تسهیلات ارائه کردند که مشکل‌زا شد.
امکان افزایش تورم وجود دارد
جلالی در ادامه گفت : تورم برای اولین بار در دهه اخیر زیر 10 درصد رسیده است ، اما امکان افزایش آن وجود دارد بنابراین نظارت بر بانک مرکزی و دولت اولویت دارد. تعیین نرخ تورم 9 درصد به ‌نحوی که با 6 درصد نرخ تورم ، 3 درصد امکان تغییر همراه باشد ، اگر تورم خارج این دامنه باشد باید رئیس‌بانک مرکزی به مجلس توضیح بدهد و اگر سه‌چهارم نمایندگان قانع نشدند باید رئیس‌جمهور در این باره پاسخگو باشد.
نماینده مردم تهران در مجلس در خصوص اصلاح نظام بانکی کشور گفت: براساس پژوهشهای انجام شده در مرکز پژوهش‌های مجلس محدودیت‌های نظام بانکی در ارایه تسهیلات آن از مسایل عمده فعالان اقتصادی است و باید به موضوعاتی مانند هزینه‌های بالای تسهیلات برای تولید و وجود مؤسسات غیرمجاز بانکی رسیدگی شود.
جلالی افزود: نظارت مؤثر بانک مرکزی بر بانک‌ها، ساماندهی مؤسسات غیرمجاز ، تقویت استقلال بانک مرکزی از شبکه بانکی از مواردی هستند که باید در اولویت کاری باشد.
رئیس‌مرکز پژوهش‌ها در خصوص بحث تجارت خارجی گفت: حدود 15 میلیارد دلار در سال 1394 قاچاق کالا در کشور وجود داشته است که باید به آن رسیدگی شود، البته ساماندهی امور گمرکی و مبارزه با قاچاق کالا در دستورکار است و دولت لوایح مرتبط را تقدیم کرده است.
شاخص‌های رفاهی در روستاها وضعیت مناسبی ندارند
جلالی با تأکید بر اینکه ایجاد یک سازمان عمران روستایی ضروری است ، افزود: وضعیت اقتصاد در روستاها قابل قبول نبوده و در خصوص شاخص‌های رفاهی به‌ویژه در مصرف گوشت قرمز در روستاها نیز وضعیت مناسبی وجود ندارد.
به گزارش تسنیم رئیس‌مرکز پژوهش‌ها با اشاره به شرایط نامناسب صندوق‌های بازنشستگی گفت: این صندوق‌ها در حال حاضر به‌لحاظ منابع به مرحله خطرناکی رسیدند و بدهی دولت به صندوق تأمین اجتماعی که به‌میزان 100 هزار میلیارد تومان است ، مشکلات بسیاری را برای این صندوق به وجود آورده است، البته با توجه به اینکه 80 درصد حقوق و مزایای افراد از صندوق‌های بازنشستگی تأمین می‌شود ، باید تأکید کرد که این صندوق‌ها به مرحله ورشکستگی رسیدند.
زنگ انشا گذشته است
بعد از گزارش کاظم جلالی رئیس‌مرکز پژوهش‌های مجلس نمایندگان نظرات خود را مطرح کردند .
مصطفی کواکبیان نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی روز چهارشنبه 7 مهرماه در صحن علنی مجلس و پس از ارائه گزارش کاظم جلالی رئیس‌مرکز پژوهش‌های مجلس با موضوع اولویت‌های مجلس در برنامه ششم توسعه با اشاره به اینکه زنگ انشا گذشته است و زنگ حساب و ریاضیات است اظهار داشت: این گزارش انشا نویسی خوبی است و عبارات زیبایی دارد اما اینکه ما بیاییم راهکارهای عملیاتی را در قالب الفاظ و تعابیر بیاوریم دردی را دوا نمی‌کند.
حشمت‌الله فلاحت‌پیشه نماینده مردم اسلام‌آباد غرب نیز با تأکید بر اینکه هر دقیقه اداره مجلس ۳۰۰‌میلیون تومان هزینه دارد، گفت: نباید وقت پارلمان با ارائه برخی گزارش‌ها هدر رود.
فلاحت‌پیشه همچنین گفت: وقتی که یک گزارش به صورت مکتوب تقدیم نمایندگان شده، چرا دوباره باید آن را قرائت کنند و نمایندگان گوش دهند؟ با توجه به اینکه هر دقیقه اداره مجلس 300 میلیون تومان هزینه دارد، چرا وقت پارلمان را هدر می‌دهند؟
سیدکاظم دلخوش نماینده مردم صومعه‌سرادر مجلس نیز با تأکید بر اینکه مرکز پژوهش‌ها بازوی تخصصی پارلمان است، گفت: متأسفانه دستگاه‌های اجرایی به مرکز پژوهش‌های مجلس اطلاعات نمی‌دهند.
محسن کوهکن نماینده مردم لنجان نیز با اشاره به اینکه سال‌هاست درباره فساد بانکی در کشور سخن گفته می‌شود اما به مرحله عمل نمی‌رسد، گفت: مرکز پژوهش‌ها عمق بررسی‌های خود را افزایش دهد.
طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش به هیئت‌رئیسه رسید
حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات و دلیجان و عضو کمیسیون هیئت رئیسه آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در نشست علنی دیروز در تذکری با استناد به ماده 223 آیین‌نامه داخلی، نسبت به عدم اعلام وصول طرح استیضاح علی‌اصغر فانی وزیر آموزش و پرورش انتقاد کرد.
به گزارش فارس در ادامه ، علی لاریجانی رئیس‌مجلس در پاسخ به این تذکر سلیمی گفت: نامه کمیسیون آموزش درباره طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش به دست ما رسید و ما گفتیم اگر 10 نفر اصرار به این استیضاح داشته باشند آن را اعلام وصول می‌کنیم.
مصوبات نمایندگان
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی دیروز لایحه تصویب احکام و مصوبات بیست و پنجمین کنگره اتحادیه جهانی پست را به تصویب رساندند. خبر دیگر این که نمایندگان با کلیات طرحی موافقت کردند که در صورت تصویب نهایی تعداد اعضای کمیسیون‌های فرهنگی و قضایی نباید کمتر از 13 نفر باشد و ارجاع طرح‌ها و لوایح در اجرای اصل 85 قانون اساسی به این دو کمیسیون امکان‌پذیر نیست.
نطق‌های میان دستور نمایندگان
داوود محمدی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور خود گفت: مجلس و مسئولین نظام باید اهداف خود را به شیوه‌های مسالمت‌جویانه فارغ از جنجال و هیاهو مورد پیگیری قرار دهند.
همچنین جمشید جعفرپور نماینده مردم لارستان در نطق میان دستور خود اظهار داشت : نارضایتی روبه تزاید جامعه از شرایط اقتصادی به ویژه در زمینه رکود و اشتغال زنگ خطری است که باید همه ارکان نظام به ویژه دولت و مجلس را متوجه سازد.
محمدرضا پورابراهیمی نماینده مردم کرمان و راور در مجلس نیز در تذکری شفاهی با اشاره به بازار اسف‌بار صادرات پسته در کشور گفت: اگر وزرای کشاورزی، صنعت و اقتصاد نمی‌توانند در این باره کاری کنند رئیس‌جمهور خود تصمیم بگیرد.
حدود 20 نفر از نمایندگان نیز در تذکری به وزیر اقتصاد خواستار تعیین تکلیف سهامداران شرکت‌های پدیده و پردیسان و سپرده‌گذاران موسسه ثامن‌الحجج شدند.