kayhan.ir

کد خبر: ۳۵۲۵۴
تاریخ انتشار : ۲۹ دی ۱۳۹۳ - ۱۹:۵۶

از هویج غافل نشوید

هویج نوعی گیاه ریشه‌ای از خانواده جعفری است که برگهای سبز آن در سطح خاک و ریشه گوشتی و خوراکی آن زیر خاک رشد می‌کند.


هویج نوعی گیاه ریشه‌ای از خانواده جعفری است که برگهای سبز آن در سطح خاک و ریشه گوشتی و خوراکی آن زیر خاک رشد می‌کند.
انرژی ناچیز، فیبر غذائی فراوان، بافت سفت و مزه شیرین این سبزی، سبب شده تا خوردن آن برای رفع حس گرسنگی در کسانی که رژیم کاهش وزن دارند، بسیار مناسب باشد.
سایر اعضای این خانواده را گیاهانی مانند رازیانه، شوید و کرفس تشکیل می‌دهد.
این سبزی، در سراسر سال در دسترس است، اما نوعی از آن را به نام زردک یا هویج ایرانی، می‌توان در فصل‌های پاییز و زمستان تهیه کرد. در هنگام خرید، هویج‌هایی که بافت سفت، سطح صاف، بدون ترک خوردگی و رنگ نارنجی تیره دارند، انتخاب کنید.
هویج‌های سالم را بعد از شستن و ضدعفونی کردن، خشک کنید و در دستمال نخی بپیچید و داخل کیسه نایلوانی تمیز در یخچال نگهدارید.
هویج، گیاهی پر آب، کم انرژی و فاقد چربی است این سبزی منبع سرشاری از کاروتنوئیدها بویژه بتاکاروتن است. رنگ زرد یا نارنجی این سبزی نیز، به خاطر وجود همین رنگدانه‌هاست. رنگدانه بتاکاروتن، در بدن به ویتامین A تبدیل می‌شود. علاوه بر بر این هویج حاوی فیبر غذائی، ویتامین C و انواع مواد معدنی مثل پتاسیم است.
هویج رنده شده (به شکل فالوده)، خوراکی خوشمزه‌ای برای میان وعده است. علاوه بر این‌ها، استفاده از این سبزی به شکل خام یا آب‌پز در انواع سالاد باعث بهبود طعم، مزه و افزایش ارزش تغذیه‌ای آن‌ها می‌شود.
آب هویج نیز نوشیدنی مغذی و خوشمزه‌ای برای همه گروه‌های سنی است. در فصول سرد سال، از این نوشیدنی به طور مداوم مصرف کنید. برای جذب بهتر بتاکاروتن این نوشیدنی، مقداری شیر به آب هویج بیافزایید. آب هویج و بستنی نیز نوشیدنی مقوی و مناسبی برای فصل تابستان است.
با افزودن هویج رنده شده به بسیاری از غذاها مثل ماکارونی، استانبولی پلو، لوبیا‌پلو، کتلت، کوکو، سوپ، آش، خوراک حبوبات می‌توان میزان ویتامین A  را در آن‌ها افزایش داد. از هویج آب‌پز یا تفت داده در کنار بسیاری از غذاها، برای تزیین بشقاب غذا و بالا بردن کیفیت غذائی  آن‌ها استفاده کنید. پخت هویج در کمی روغن، باعث جذب بهتر بتاکاروتن آن می‌شود.
وجود این سبزی در رژیم غذایی کاهش وزن نیز موثر است. انرژی ناچیز، فیبر غذائی فراوان، بافت سفت و مزه شیرین این سبزی، سبب شده تا خوردن آن برای رفع حس گرسنگی در کسانی که رژیم کاهش وزن دارند، بسیار مناسب باشد.
مصرف مرتب از هویج یا آب هویج، مقدار فراوانی بتاکاروتن وارد بدن می‌شود. این ترکیب، خاصیت آنتی‌ اکسیدانی دارد و از بدن ما در برابر بیماری‌های گوناگون مثل انواع سرطان و بیماری‌های قلب و عروق حفاظت می‌کند. همچنین، در تامین سلامت و پیشگیری از چین و چروک پوست هم موثر است.
بتاکاروتن فراوان موجود در هویج، در کبد انسان به ویتامین A  تبدیل می‌شود.
دریافت کافی این ویتامین، در پیشگیری از شب‌کوری و تامین سلامت بینایی بسیار ضروری است. همچنین ویتامین A به حفاظت از ریه‌ها بویژه در افراد سیگاری و در کسانی که در شهرهای شلوغ با آلودگی هوا زندگی می‌کنند، کمک می‌کند.
بتاکاروتن فراوان موجود در هویج با اتصال به آهن در روده، آن را در حالت محلول نگه می‌دارد و به جذب بهتر آن از مواد غذائی کمک می‌کند. بنابراین، با دریافت بیشتر بتاکاروتن، جذب آهن بهتر می‌شود.