kayhan.ir

کد خبر: ۱۹۲۰۸۶
تاریخ انتشار : ۱۱ تير ۱۳۹۹ - ۲۲:۲۶
روحانی در اجلاس فوق‌العاده روند آستانه:

ایران حمایت‌ از سوریه را ادامه می‌دهد ‌تروریست‌های آمریکا از منطقه خارج شوند

رئیس‌جمهور گفت: جمهوری اسلامی ایران ضمن محکوم نمودن هرگونه تحریم علیه ملّت‌ها در جهان خصوصاًً‌ علیه سوریه، تأکید می‌کند که به حمایت‌های خود از مردم و دولت مشروع سوریه با قدرت بیشتری ادامه خواهد داد.




حجت‌الاسلام روحانی، رئیس‌جمهور، عصر دیروز (چهارشنبه ۱۱ تیرماه) در نشست روند آستانه که از طریق ویدئوکنفرانس با رؤسای جمهور روسیه و‌ترکیه و با محوریت مسائل سوریه برگزار شد، گفت: لازم می‌دانم بر لزوم حفظ یکپارچگی و تمامیت ارضی و استقلال سوریه و تعیین سرنوشت این کشور تنها به دست مردم آن از طریق گفت‌وگوهای سوری ـ سوری و بدون مداخله خارجی تأکید کنم.
وی ادامه داد: در حالی اجلاس مجازی سران روند آستانه را برگزار می‌کنیم که جهان با معضلی به‌نام پاندمی ویروس کرونا مواجه است و مردم سوریه نیز از این بیماری مستثنی نیستند.
روحانی با بیان اینکه شیوع کرونا مشکلات بهداشتی و اقتصادی گسترده‌ای را در سوریه ایجاد کرده و مردم این کشور، نیازمند کمک‌های بشردوستانه هستند، گفت: رژیم آمریکا در چنین شرایطی و در ادامه تحریم‌های گذشته و تلاش‌های مذبوحانه خود برای فشار به مردم سوریه، تحریم‌های یک‌جانبه و غیرانسانی تازه‌ای موسوم به «سزار» را با هدف رسیدن به امیال نامشروع سیاسی خود تحمیل کرده است.
تحریم‌های سزار علیه سوریه ‌
تروریسم اقتصادی است
وی ادامه داد: این اقدام نوعی ‌تروریسم اقتصادی است که ناقض حقوق بشردوستانه و حاکمیت ملت‌هاست. جمهوری اسلامی ایران ضمن محکوم نمودن هرگونه تحریم علیه ملّت‌ها در جهان خصوصاًً‌ سوریه، تأکید می‌کند که به حمایت‌های خود از مردم و دولت مشروع سوریه با قدرت بیشتری ادامه خواهد داد.
رئیس‌جمهور با بیان اینکه اقدامات نامشروع و غیرانسانی رژیم آمریکا هیچ‌گونه خللی در اراده کشورهای دوست و متحد سوریه ایجاد نخواهد کرد، تصریح کرد: آمریکا بداند آنچه از طریق گروه‌های  ‌تروریستی به دست نیاورده نمی‌تواند از طریق تحریم و مجازات مردم سوریه به‌دست بیاورد.
وی خاطرنشان کرد: ضروری است هرچه سریع‌تر نیروهای  ‌تروریست آمریکایی از سوریه و کل منطقه خارج شوند و حاکمیت سوریه در کل این کشور گسترده شود.
روحانی، کمک به مردم سوریه در راستای بازگشت آوارگان به سرزمین خود را مورد تأکید قرار داد و گفت: هرگونه مشروط نمودن کمک‌های انسانی به تحقق اهداف سیاسی، این روند را مختل خواهد کرد.
وی ادامه داد: امروز با گذشت بیش از ۹ سال از آغاز بحران سوریه، جمهوری اسلامی ایران معتقد است تنها راه‌حل بحران سوریه، سیاسی است و راه‌حل نظامی نخواهد داشت.
بر عزم خود برای مبارزه با ‌تروریسم
 در سوریه تأکید می‌کنیم
رئیس‌جمهور با بیان اینکه ما به‌عنوان کشورهای ضامن روند آستانه، همواره از گفت‌وگوهای سوری - سوری در چارچوب توافقات ایجاد شده در روند آستانه حمایت می‌کنیم، تصریح کرد: بر عزم خود برای مبارزه با ‌تروریسمِ داعش و القاعده و سایر مجموعه‌های ذیل آنها در تمامی منطقه از جمله سوریه تأکید می‌کنیم.
وی در ادامه سخنان خود در نشست فوق‌العاده مجازی رؤسای جمهور کشورهای ضامن صلح روند آستانه تأکید کرد:‌ امروز در شرایطی با افتخار از مبارزه با ‌تروریسم سخن می‌گوییم که فداکاری‌های زیادی در این راه صورت گرفته است. در اینجا لازم می‌دانم یادی کنم از تمام شهدای مبارزه با ‌تروریسم، به‌ویژه در رأس آن شهید سپهبد قاسم سلیمانی.
آمریکا قهرمان مبارزه با ‌تروریسم را به شهادت رساند
وی افزود: کسانی که ادعای مبارزه با ‌تروریسم داشتند یعنی آمریکا، قهرمان مبارزه با ‌تروریسم را در منطقه و همراهانش را به شهادت رساندند.
رئیس‌جمهور گفت: تأکید می‌کنم مبارزه با ‌تروریسم تا محو کامل آن از سوریه و به‌طور کلی منطقه ادامه خواهد داشت. در این راه در حالی که نباید امنیت و جان غیرنظامیان در خطر بیفتد نمی‌بایست اجازه دهیم تا ‌تروریست‌ها از مردم به‌عنوان سپر انسانی استفاده کنند.
احترام به حاکمیت ملی و استقرار سوریه نیز
 اصلی خدشه‌ناپذیر است
وی افزود: در حالی که سخن از مبارزه با ‌تروریسم زده می‌شود، اما احترام به حاکمیت ملی و استقرار سوریه نیز اصلی خدشه‌ناپذیر است؛ سوریه‌ای متحد، مستقل و بدون حضور نامشروع قدرت‌های خارجی، نه تنها منجر به بازگشت آرامش به این کشور پس از سال‌های طولانی می‌شود و کاهش رنج مردم را به دنبال خواهد داشت بلکه به ثبات و امنیت همسایگان نیز کمک خواهد کرد.
حضور نامشروع آمریکا در سوریه
 عامل بی‌ثباتی  برای کل منطقه است
روحانی افزود: حضور نامشروع نیروهای‌ اشغالگر آمریکا در خاک سوریه به عاملی بی‌ثبات‌کننده برای سوریه و کل منطقه تبدیل شده و در کنار آن با افزایش پایگاه‌های غیرقانونی نظامی در مناطق نفت‌خیز سوریه در شرق فرات در حال غارت منابع طبیعی این کشور می‌باشند.
رئیس‌جمهور افزود: همچنین لازم است به افزایش دامنه تجاوزات صهیونیستی به خاک سوریه‌ اشاره کنم و این اقدامات تجاوزگرانه را شدیداً می‌کنیم. اقدامات رژیم صهیونیستی در کنار‌ اشغال منطقه جولان علاوه ‌بر نقض حاکمیت سوریه به‌عنوان عامل بی‌ثباتی و تهدیدکننده صلح و امنیت منطقه بود و پیامدهای آن متوجه این رژیم‌ اشغالگر خواهد شد.
به گزارش فارس روحانی در پایان ضمن قدردانی از رؤسای جمهور روسیه و‌ ترکیه و ابراز خوشحالی از برگزاری این مراسم به سخنان خود پایان داد.
تعهد 3 کشور
 به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه
در پایان این نشست همچنین روسای جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه و جمهوری ترکیه در یک بیانیه مشترک بر تعهد قوی خود به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه و همچنین به اهداف و اصول منشور ملل متحد تاکید کردند.
حجت‌الاسلام حسن روحانی، ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان در این بیانیه مشترک که دیروز (چهارشنبه ۱۱ تیرماه) در نشست مجازی سران روند آستانه در 14 بند تدوین شده است، با تاکید بر اینکه منازعه سوریه هیچ راه‌حل نظامی نداشته و تنها از طریق روند سیاسی سوری ـ سوری با تسهیل­‌گری سازمان ملل وفق قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل قابل حل و فصل خواهد بود، عزم خود را برای مقابله با دستور کارهای جدایی‌طلبانه با هدف تضعیف حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه و نیز تهدید امنیت ملی کشورهای همسایه ابراز نمودند.
روسای جمهور سه کشور همچنین نگرانی عمیق خود را نسبت به شرایط انسانی در سوریه و تأثیر همه‌گیری کووید-19 ابراز نمودند و اذعان داشتند که این همه‌گیری می‌تواند نظام سلامت و شرایط اجتماعی- اقتصادی و انسانی سوریه را با چالش جدی مواجه سازد. رؤسای جمهور کلیه تحریم­های یک­جانبه مغایر با حقوق بین‌­الملل، حقوق بین‌­الملل بشردوستانه و منشور ملل متحد را بویژه در شرایط همه‌گیری کووید-19 مردود دانستند. در این راستا، بر ضرورت حیاتی فراهم نمودن دسترسی بشردوستانه سریع، امن و بلامانع در سراسر سوریه برای تسکین آلام مردم سوریه تأکید کردند و از جامعه بین­‌الملل بویژه سازمان ملل و نهادهای بشردوستانه آن خواستند به دور از تبعیض، سیاسی­‌کاری و پیش‌­شرط، کمک­‌های خود به تمام سوری‌­ها را افزایش دهند.
سه کشور همچنین در بیانیه خود بار دیگر بر عزم خود مبنی بر تداوم همکاری به منظور نابودی نهایی داعش، جبهه النصره و تمامی دیگر افراد، گروه‌ها، تشکل­‌ها و موجودیت‌­های وابسته به القاعده یا داعش و سایر گروه‌­های تروریستی مشخص شده از سوی شورای امنیت سازمان ملل تأکید کردند و بر طبق حقوق بین‌الملل بشردوستانه، خواستار محافظت از غیرنظامیان و زیرساخت­‌های غیرنظامی شدند.