kayhan.ir

کد خبر: ۹۷۸۳۲
تاریخ انتشار : ۲۵ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۸
نگاهی به دیروز‌نامه‌های زنجیره‌ای

دولت بی‌برنامه است /آمارهای آن با واقعیت‌های جامعه همخوانی ندارد

روزنامه آفتاب یزد طبق معمول بدون توجه به مسائل مهم روز کشور همچون بحران خوزستان، به کاسبکاری سیاسی مشغول است. این روزنامه تیتر اصلی خود را با عنوان «استقبال چپ و راست از آشتی ملی» به طرح آشتی ملی اختصاص داد.


سرویس سیاسی ـ

مدعیان اصلاحات در آستانه انتخابات سخاوتمند شدند!
در گزارش تیتر یک این روزنامه آمده است: «اصلاح‌طلبان در آستانه انتخابات سال 96، با زمزمه دو موضوع بار دیگر پیش‌قدم در راه دوستی ملی شده‌اند؛ آن هم در فقدان آیت‌الله هاشمی ‌رفسنجانی. نخستین موضوع، موضوعی است با عنوان گفت‌و‌گو و تعامل مستقیم با حاکمیت؛ دلیلش هم خیلی ساده است، بسیاری می‌گویند هاشمی‌ رفسنجانی تا پیش از رحلت، مسئول برقراری این رابطه بوده و حالا که او نیست یک خلأ ایجاد شده و باید برای پر کردن این خلأ، اصلاح‌طلبان خود شخصا آستین‌ها را بالا بزنند و اقدام کنند... در کنار این موضوع در آستانه 22‌بهمن نیز طرح آشتی ملی از سوی اصلاح‌طلبان مطرح شد... به هر روی، دست دوستی از سوی اصلاحات دراز شده است... آن هم علی‌رغم همه بی‌مهری‌هایی که از سوی جناح‌های حاضر بر این جریان وارد آمده... به نظر می‌آید اصلاح‌طلبان همگی از چنین طرحی استقبال می‌کنند، اما اصولگرایان به دو دسته موافق و مخالف درباره طرح‌های پیشنهادی اصلاح‌طلبان تقسیم شده‌اند، دسته نخست اصولگرایان به استقبال آشتی ملی و گفت‌و‌گو پرداخته‌اند اما دسته دوم اصولگرایان، حتی این طرح سخاوتمندانه را هم یک بازی سیاسی و توطئه!! از سوی اصلاح‌طلبان قلمداد می‌کنند».
خوب است، اصلاح‌طلبان شفاف بگویند مگر چه کار کردند که باعث قهر و فاصله گرفتن آنها از نظام شد که امروز خواهان آشتی ملی هستند؟! طرح ادعایی «آشتی ملی» در حالی از سوی جناحی خاص مطرح می‌شود که به عقیده برخی از صاحب نظران سیاسی، پس از فوت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی درگیر سردرگمی و استیصال شده‌اند. از سویی دیگر ناکامی در برجام، اشتباه از آب درآمدن اعتماد این جناح به آمریکا و تردیدها در مورد حمایت از حسن روحانی به عنوان کاندیدای این جناح در انتخابات آینده نیز در این امر سهیم است.
ریشه طرح «آشتی ملی» سخنرانی روحانی در 22 بهمن 94 است
روزنامه زنجیره‌ای قانون نیز در یادداشتی ریشه طرح موسوم به آشتی ملی را سخنان سال قبل روحانی در رابطه با برجام‌های بعدی خواند و نوشت: طرح موضوع آشتي ملي به يك سال قبل و سخنراني رئيس‌جمهور در 22 بهمن 94 بازمي‌گردد و حالا از سوي بسياري ديگر مورد حمايت قرار گرفته و دنبال مي‌شود... يك سال پيش روحاني در مراسم سخنراني 22 بهمن از «اجماع داخلي و برجام 2» حرف زده و گفته بود: «امروز روز تقابل جناح‌ها با يکديگر نيست. امروز همه بايد با هم دست به دست هم دهيم. چون هرگونه تقابل و منازعه خلاف منافع ملي است. براي توسعه کشور نياز به اجماع داخلي و برجام 2 داريم. براي ساختن ايران بايد به يک اقدام مشترک ملي دست بزنيم».
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: «...آشتي ملي همه آدم‌ها كه نمي‌توانند با مخالفان فكري، عقيدتي و سياسي خود به صورت غيرحذفي به گفت‌وگو بنشينند. آشتي ملي ميان روزنامه‌نگار اصلاح‌طلب و اصولگرا. آشتي ملي يعني اگر هنرمندي نظر سياسي مخالفي داشت، به او حمله نكنيم. آشتي‌ملي يعني اگر كسي حرف و نظري را بيان كرد، به جاي برخورد تند و حذفي با آن، از صراحتش استقبال كنيم و تلاش كنيم همه مردم آن طور كه واقعا هستند نظراتشان را بيان كنند».
نگاهی به رویکرد مدعیان اصلاحات در سال‌های گذشته نشان می‌دهد که آنان بلافاصله بعد از شنیدن سخنی مخالف نظریات خود  از یک بازیگر، شاعر و یا نویسنده به شدت به او حمله و از زندگی ساقط می‌کنند. نمونه‌های فراوانی را می‌توان برای این مدعا مثال زد، این رویه تا آنجا در سال‌های گذشته از سوی مدعیان اصلاحات در پیش گرفته شده که حتی سخن گفتن یک بازیگر زن در رابطه با مقدساتی چون عزاداری امام حسین(ع) را برنتافته و به این بازیگر حمله کرده بودند.
روحانی اصلاح‌طلب نیست ولی ما هم کسی را برای انتخابات نداریم!
روزنامه بهار با اشاره به رویکرد برخی اصلاح‌طلبان که خواستار معرفی گزینه دیگری غیر از روحانی در انتخابات هستند، نوشت: «این اقلیت ذیل جریان اصلاحات که برخلاف خواست بزرگان این جریان سیاسی ظاهرا مایل به عبور از روحانی هستند عنوان کردند که روحانی هویت اصلاح‌طلبی ندارد و می‌بایست فردی با هویت اصلاح‌طلبی نامزد جریان اصلاحات باشد. آن چه درباره عدم اصلاح‌طلب بودن روحانی می‌گویند سخن حقی است و او هم هیچ‌گاه داعیه اصلاح‌طلب بودن را نداشته است اما پرسش اساسی این است که بر روی زمین و بر اساس واقعیات موجود و نه بر اساس توهمات و خیال‌بافی اساسا امکان ورود چهره‌ای که به قول حضرات هویت اصلاح‌طلبی داشته باشد وجود دارد؟»
اظهار نگرانی روزنامه زنجیره‌ای بهار از رویکرد عده‌ای از مدعیان اصلاحات مبنی بر معرفی گزینه‌های دیگر غیر از روحانی نشان‌دهنده عمق اختلافات در اردوگاه اصلاحات در این زمینه است، به طوری که وعده‌های بر زمین مانده دولت، عیان شدن شکست برجام و نگرانی از شکست روحانی سبب شده تا اصلاح‌طلبان اجماعی بر وی نداشته باشند و از این رو بحث گزینه آلترناتیو را مطرح کنند.
بزرگ‌ترین نقص دولت روحانی، بی‌برنامگی است
روزنامه آرمان نیز در مصاحبه با فرشاد مومنی نوشت: «به نظر من بزرگ‌ترین نقص دولت روحانی بی‌برنامگی است. بدون شک اگر حرکت دولت قرار باشد به همین شکل ادامه پیدا کند دولت و ملت متضرر خواهند شد».
در بخش دیگری از این گفت‌وگو آمده است: «در شرایط کنونی کشور با بحران نظام اطلاعات و آمار روبه‌رو است. دولت آقای روحانی نیز به جای تغییر و ترمیم ساختار نظام اطلاعات و آمار کشور همچنان از همان ساختار ناکارآمد استفاده کرد تا هم به حیثیت کاری خود لطمه بزند و هم این که آمارهایی به مردم ارائه کند که با واقعیت‌های جامعه همخوانی نداشته باشد... دولت باید فشار بر زندگی مردم را کاهش دهد. در ساختار کنونی توزیع کالاها در ایران شکاف بزرگ بین قیمت تولیدکننده و قیمت مصرف‌کننده نهایی وجود دارد».
بانک‌ها و شرکت‌های بزرگ با ایران همکاری نمی‌کنند
اعتماد هم در صفحه اقتصادی گفت‌وگویی را با غلامحسین حسن تاش، کارشناس انرژی منتشر کرد. وی به اعتماد گفت:‌ «فكر نمي‌كنم ترامپ برجام را كنار بگذارد... امكان اينكه مجددا صادرات نفت ايران دچار مشكل شود و كاهش يابد وجود دارد».
وی در ادامه ضمن انتقاد از مدل قراردادهای نفتی که در دولت یازدهم بسته شد، اظهار داشت: «در رابطه با سرمايه‌گذاري روي ميادين نفتي بيش از يك سال وقت صنعت‌ نفت و كشور صرف يك جهت‌گيري غلط و يك مدل قراردادي مبهم شد... علاوه بر اين در اين سه سال بسياري از بخش‌هاي صنعت نفت رها شده بوده‌اند، شركت ملي صنايع پتروشيمي نتوانسته است جايگاه خود را در شرايط پس از سياست‌هاي ابلاغي اصل ٤٤ و واگذاري پتروشيمي‌ها پيدا كند».
این کارشناس با بیان اینکه هنوز به خاطر شرایطی که آمریکا ایجاد کرده بانک‌ها و شرکت‌های بزرگ با ایران همکاری نمی‌کنند در ادامه در مورد قراردادهای نفتی، افزود: «من بارها اظهار تاسف كرده‌ام كه چرا بعد از بيش از حدود يكصد و پانزده سال كه از تاريخ صنعت نفت ما مي‌گذرد ما هنوز اين همه وابستگي به خارج داريم... اظهار اميدواري كرده‌ام كه اگر دور جديدي از سرمايه‌گذاري در بخش بالادستي نفت آغاز مي‌شود اين ‌بار تلاش جدي شود كه اين سرمايه‌گذاري‌ها تنها منتهي به توسعه چند ميدان نفتي و گازي و عملا وابستگي بيشتر اقتصاد به نفت نشود، بلكه سازوكاري انديشيده شود كه در كنار آن ظرفيت‌هاي ملي ما در بخش نفت و گاز هم توسعه يابد».
ادامه جنجال سیاسی در قبال پلاسکو
روزنامه‌‎های زنجیره‌ای هنوز از غرض‌ورزی و جار و جنجال سیاسی و رویکرد تک بعدی در قبال حادثه پلاسکو دست‌بردار نیستند. مردم‌سالاری در سرمقاله خود با عنوان «عذرخواهی قسطی و سیاست‌های پلاسکویی»، به این موضوع پرداخت. رویه زنجیره‌ای‌ها در حادثه دلخراش پلاسکو، به طور هماهنگ، زمینه‌سازی برای فرار وزارت کار از پاسخگویی، با کوبیدن بر طبل استعفا و عذرخواهی شهردار تهران بود.
اصرار بر این موضوع، در حالی است که همین روزنامه در صفحه 2 در گزارشی با عنوان «استیضاح سیاسی»، به موضوع استیضاح عباس آخوندی پرداخت و در دفاع از این وزیر دولت قلم‌فرسایی کرد. در صورتی که استیضاح وزیر راه که از سوی شمار زیادی از نمایندگان مجلس پیگیری می‌شود، 12 دلیل قابل توجه داشت. وزیر راه متن توافق خرید هواپیما را حتی از کمیسیون عمران مجلس مخفی نگه داشت. وی همچنین در حالی که ناسزاهای بسیاری به مسکن مهر گفته، در سال اول وزارت خود طرح مسکن اجتماعی را جایگزین مسکن مهر اعلام کرد اما با گذشت بیش از سه سال از مسئولیتش، هنوز از اجرایی شدن آن خبری نیست.
تلاش زنجیره‌ای‌ها برای نجات وزیر راه از استیضاح
روزنامه زنجیره‌ای شرق نیز در تلاش برای نجات وزیر راه و شهرسازی از استیضاح، صفحه یک دیروز خود را به مصاحبه تفصیلی با وی اختصاص داد.
شرق در مقدمه این گفت‌و‌گو نوشت: ... اینجا طبقه پانزدهم ساختمان وزارت راه و شهرسازی است. «تهران» از این نما لخت‌تر و عریان‌تر است. هوای آلوده و آسمان‌خراش‌های بی‌درو‌پیکرش بهتر به‌چشم می‌آیند. مصالح ساختمانی که مساحت‌های بزرگی را نصفه ‌و نیمه پوشانده و رها شده‌اند. این همان ‌نمایی است که آقای وزیر چند بار در گفت‌وگو با دست به آن اشاره می‌کند. عباس آخوندی یک ساعت دیرتر از زمان قرار می‌رسد؛ با رئیس‌جمهوری رفته است برای بازدید از پلاسکوی سوخته ... از تراکم‌فروشی در تهران می‌گوید: «این نمونه کامل مدیریت سوداگرانه شهری در یک جامعه با حاکمیت ضعیف ‌قانون است».
البته تلاش روزنامه‎های زنجیره‌ای برای جلوگیری از استیضاح آخوندی، با قانع نشدن نمایندگان به در بسته خورده است. آخوندی به جای پاسخگویی به ابهامات در رابطه با مدیریت ناکارآمد خود در حوزه راه و شهرسازی، به شهرداری تهران اتهام می‌زند و رویکرد فرار به جلو را اتخاذ می‌کند.
کاهش تورم احساس نمی‌شود
روزنامه زنجیره‌ای قانون در گزارشی با عنوان «واردات گردشگر به جای صادرات نفت»، نوشت: «جيب‌هاي خالي مانع رشد اقتصاد گردشگري می‌شوند».
قانون در این گزارش نوشت: «امسال درخواست مردم براي سفرهاي نوروزي كمتر از سال‌هاي گذشته است، كماكان جاي خالي براي خريد بليت سفرهاي نوروزي وجود دارد».
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: «عوامل متعددي باعث كاهش آمار سفر در عيد نوروز سال 96 شده است كه يكي از اين عوامل، كمبود درآمد مالي مردم است به ‌طوري كه برخلاف آمار كه نرخ تورم در كشور كاهش پيدا كرده است، اين ميزان كاهش نرخ تورم به هيچ عنوان در زندگي مردم احساس نمي‌شود و مردم دل نگران اين موضوع هستند كه اگر براي سفر هزينه كنند، ممكن است كه براي ساير هزينه‌ها با كسري مواجه شوند».
رویکرد عقیم‌سازی دچار فقر اندیشه است
شرق در یادداشتی درباره پیشنهاد یکی از مسئولین استانداری تهران مبنی بر عقیم‌سازی زنان کارتن‌خواب، این رویکرد را دچار فقر اندیشه خواند و نوشت: «باید با پروژه قانع‌کردن زنان کارتن‌خواب، عقیم‌سازی انجام شود تا جلوی بسیاری از آسیب‌های اجتماعی گرفته شود... وي با اين جمله و ذكر موضوعاتي ديگر،‌ جان کلام سیاست عقیم‌سازی را بیان کرده بود! به دلایلی که به اختصار خواهم گفت، می‌توان با استناد به این سخنان، نشان داد که رویکرد عقیم‌سازی دچار فقر اندیشه است؛ فقر اندیشه‌ای که از دلش راهکاری برای حل این مسئله مهم اجتماعی زاده نمی‌شود».
چندی پیش شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده نیز با پیشنهاد طرح عقیم‌سازی زنان کارتن‌خواب، گفته بود: «قطعا این برنامه باید از سوی وزارت بهداشت بررسی و ارائه شود اما در این رابطه بحث‌هایی در جریان است».