دست رد دادگاه تجدیدنظر به سینه ترامپ /فرمان مهاجرتی هوا شد
دادگاه تجدیدنظر در سانفرانسیسکو فرمان مهاجرتی ترامپ را تعلیق کرد.
سرویس خارجی-
ترامپ از زمان روی کارآمدن، تنشهای زیادی را در داخل و خارج آمریکا موجب شده است.اعتراضات گسترده مردمی، تشدید اختلافات بین ایالتها، اوجگیری تنش بین سیستم قضایی و اجرایی آمریکا، ایجاد دوقطبی در این کشور و... تنها بخشی از مشکلاتی است که ارمغان ریاست جمهوری وی بوده است. اما کشمکشها بین دولت و دستگاه قضایی آمریکا بر سر فرمان اجرایی ترامپ در مورد منع ورود مهاجرین مسلمان به آمریکا هنوز ادامه دارد و در آخرین تحولات در این زمینه دادگاه استیناف سانفرانسیسکو، روز پنجشنبه به اتفاق آرا به تعلیق فرمان اجرایی «دونالد ترامپ» رای داد.
شعبه نهم دادگاه استیناف در سانفرانسیسکو در رای خود تصریح کرده است: «دولت نتوانسته هیچ مدرک و سندی نشان دهد که شهروندان این هفت کشور در تدارک انجام عملیات تروریستی در خاک آمریکا هستند.» سه قاضی دادگاه استیناف در رای خود نوشتهاند که درخواست وزارت دادگستری آمریکا برای ابقای فرمان اجرایی را رد کردهاند. از سوی دیگر، وزارت دادگستری آمریکا هم اعلام کرده که در حال ارزیابی رای دادگاه استیناف و همچنین گزینههای قانونی در اینباره است.پیشتر مقامهای دولت دونالد ترامپ تاکید کرده بودند که آمادهاند در صورت ضرورت، مسئله فرمان اجرایی رئیسجمهوری را در دیوان عالی این کشور مطرح کنند.
یک شنبه گذشته وزارت دادگستری آمریکا با دفاع از فرمان مهاجرتی ترامپ از دادگاه فرجام در سانفرانسیسکو درخواست کرده بود این دستور را برای تامین امنیت ملی ابقا کند. وزارت دادگستری آمریکا در سندی 15 صفحهای که تسلیم دادگاه شد استدلال کرد که دستور ترامپ «استفاده قانونی از اختیارات ریاست جمهوری است.» رای دادگاه تجدیدنظر ناکامی مهمی برای دولت ترامپ است.
خشم ترامپ
رسانههای تصویری فرانس24، سی ان ان و یورونیوز اما گزارش دادند رئیسجمهور آمریکا لحظاتی پس از رای نهایی دادگاه تجدیدنظر در توییتی دست به تهدید زد. دونالد ترامپ در توییت خود با فونت درشت نوشت: «شما را در دادگاه میبینم، امنیت کشور ما (آمریکا) در خطر است.»
وی در یک گفتوگوی مختصر با خبرنگاران هم حکم صادره را محکوم کرد و گفت؛ تصمیم دادگاه امنیت کشورش را به خطر خواهد انداخت. ترامپ سپس تاکید کرد: این یک «تصمیم سیاسی است. ما آنها را در دادگاه عالی خواهیم دید.» ترامپ حتی پیشبینی کرد در نهایت به آسانی پیروز خواهد شد. او پیش از صدور حکم هم از پیروزی ابراز اطمینان کرده بود!
قضات تهدید شدند
اما ساعاتی بعد از رای دادگاه تجدید نظر علیه فرمان اجرایی ترامپ، سی ان ان گزارش داده که برخی از قضات درگیر در پروندههای مخالف فرمان ضدمهاجرتی ترامپ تهدید شدهاند و در پی این تهدید، نیروهای پلیس محلی و فدرال، تمهیداتی برای افزایش امنیت برخی از آنان به کار بستند. در گزارش سیانان در این خصوص، نامی از قضات مزبور و یا سطح قضاوت آنها (محلی یا فدرال) مشخص نشده است و تنها به گفتن این نکته بسنده شده که قضات مورد تهدید بیش از یک نفر میباشند و پلیس برای افزایش احساس امنیت در میان آنها، موقتاً تعداد گشتهای اطراف محل سکونت آنان را افزایش داده است.هنوز مشخص نیست که این تهدیدات از جانب چه شخص یا اشخاصی متوجه این قضات شده است.
ادامه ناآرامیها
اعتراضها در آمریکا همچنان ادامه دارد و در تازهترین این نوع تحرکات، بومیان این کشور بر ضد تصمیم جنجالی اخیر ترامپ برای ساخت لوله نفت، در برابر کاخ سفید تظاهرات کردند. در واشنگتن نیز صدها نفر از بومیان در اعتراض به این تصمیم رئیسجمهوری آمریکا تظاهرات کردند. دونالد ترامپ دستور و مجوز ساخت لوله نفتی را به شرکتهای نفتی داده است، این تصمیم سبب اعتراضات گسترده مردم به ویژه بومیان آمریکا در ایالت داکوتای شمالی شده است.
عقب نشینی در برابر چین
در حالی که ترامپ پیش از این در سخنانی گفته بود آمریکا لزوما هیچ تعهدی برای پایبندی به سیاست چین واحد ندارد و حتی با رئیسجمهور تایوان نیز تلفنی گفتوگو کرده بود اما در یک عقب نشینی آشکار از مواضع قبلی خود در گفتوگوی تلفنی با همتای چینی خود موافقت کرد تا به سیاست دیرینه واشنگتن در قبال «چین واحد» احترام بگذارد. «دونالد ترامپ» در جریان گفتوگوی تلفنی با «ژی جین پینگ» رئیسجمهور چین تاکید کرد به موضع دیرینه واشنگتن در قبال سیاست چین واحد احترام میگذارد.
رهبران دو کشور از زمان به قدرت رسیدن ترامپ در 20 ژانویه(2 بهمن) تاکنون با یکدیگر صحبت نکرده بودند. کاخ سفید با انتشار بیانیهای اعلام کرده «ترامپ» و «ژی» یک گفتوگوی تلفنی طولانی را پنجشنبه شب به وقت واشنگتن انجام دادهاند. این گفتوگوی تلفنی چند ساعت قبل از آن انجام شده که ترامپ میزبان شینزو آبه نخست وزیر ژاپن در کاخ سفید خواهد بود.ترامپ همچنین در نامهای به رئیسجمهور چین به بهانه سال نوی چینی تمایلش برای داشتن «روابطی سازنده» بین دو کشور سخن گفته است.