نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
سال 96 از رکود عبور میکنیم برای چندمینبار!
سرویس سیاسی -
روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان «ترس از ترسو خطاب شدن» اقدام متقابل دولت ایران در برابر تصمیم آمریکا مبنی بر منع ورود اتباع ایرانی به آمریکا را نادرست دانسته است: «به اين دليل كه ميترسند در داخل كشور از سوي برخي نيروها متهم به ترسو بودن شوند و لذا براي پرهيز از چنين اتهامي تن به تصميمي ميدهند كه ظاهرش نمايانگر نوعي شجاعت و قاطعيت است ولي در واقعيت ماجرا ريشه در همان ترس بيموردي دارد كه از برخي نيروهاي داخلي دارند. اين ترس مانع جدي در اتخاذ تصميمات درست و تامينكننده منافع ملي ميشود.»
نویسنده این یادداشت معتقد است که دولت همچنان باید در برابر اقدامات آمریکا منفعل باشد و تصمیم اقدام متقابل را ترس از برخی نیروهای داخلی خوانده است. این در حالی است که در عراق، مجلس این کشور بلافاصله منع صدور ویزا برای اتباع آمریکایی را به مدت 90 روز صادر کرد. ایکاش نویسنده در تحلیل خود یادآور میشد که آنجا ترس از چه چیزی وجود داشته است؟
برخورد دوگانه زنجیرهایها
در حالی که روزنامههای زنجیرهای در حادثه قطار به هیچ عنوان خواستار استعفای عباس آخوندی نشده بودند و به سرعت از کنار آن حادثه و سخنان آخوندی گذشتند اما همچنان و پس از گذشت دو هفته به صورت یکپارچه حمله به شهرداری را ادامه میدهند. روزنامه شرق در سرمقاله شماره دیروز خود و به بهانه حادثه پلاسکو تمام کارهای صورت گرفته توسط شهرداری تهران در 10 ساله را چنین توصیف کرده است: «رویه نابهنجار ١٠ساله مدیریت شهری تهران قرار به اصلاح و تغییر ندارد. در این میانه، این شهر و شهرنشینان تهران هستند که در شرایط بههمریختگی غیرمسئولانه حقوقی در مدیریت شهری تهران با غرقشدن در بحرانهای روزمره و گاه بسیار خطرناک شهری، باید همچنان دستوپنجه نرم کنند.»
سامانه حق ما است!
روزنامه اعتماد در صفحه اقتصادی خود در گزارشی با عنوان «سامانه حق ما است، متوقفش کنید» به نامه اعتراضی محمدرضا نعمت زاده، وزیر صنعت و معدن به علی طیب نیا، وزیر اقتصاد پرداخته است. نامهای که در آن نعمتزاده خواستار توقف سامانهای شده است که به شفافیت در امور گمرکی کمک کرده است.
در این گزارش آمده است: «خبر اول حوزه تجارت نامهنگاري جديد بين محمدرضا نعمتزاده و علي طيبنياست. دو وزيري كه درباره تجارت كشور خود را محق ميدانند... محمدرضا نعمتزاده دو روز پيش در نامهاي به علي طيبنيا نوشته بود كه با راهاندازي سامانه جامع تجارت از اين پس گمرك ايران بايد از دريافت مستقل مجوزها امتناع كرده و مجوزهاي مورد نياز در رابطه با ترخيص كالا را از سامانه وزارت صنعت دريافت كند.»
این گزارش میافزاید: «اين دومين نامهاي است كه بين اين دو وزارتخانه رد و بدل ميشود. يكبار گمرك به وزارت صنعت، معدن و تجارت نامه نوشت و براي كالاهايي كه تحت عنوان كالاي واسطهاي براي يك برند خاص كه وارد شده و واقعي نبوده، درخواست خسارت كرد و حالا نعمتزاده به طيبنيا نامه مينويسد و فصلالخطابش هم گمرك است. با اين حال وزارت صنعت، معدن و تجارت اخذ مجوزها و روند واردات و صادرات را حق خود ميداند.»
زنگنه وزیر نفت در 11 دی ماه در مجلس از دخالتهای نعمت زاده انتقاد کرده و گفته بود: «وزیر صنعت طبق قانون هیچ مسئولیتی در این بخش ندارد، اینکه آقای نعمت زاده یک زمان مدیرعامل پتروشیمی بوده و الان دوست دارد در امور مربوط به پتروشیمی دخالت کند بحث دیگری است، ایشان مسئولیتی ندارد.»
در سالهای گذشته نیز نمایندگان مجلس از رانتهایی که وزارت تحت امر نعمت زاده به عدهای خاص داده بود گلایه کرده بودند.
معوقات بانکی، فساد و اختلاس از کار درآمد!
روزنامه اعتماد با جبار کوچکی نژاد، رئیسکمیته تحقیق و تفحص از صندوق فرهنگیان گفت وگویی انجام داده است. در این مطلب که با عنوان «دو، سه هزار میلیارد تومان از صندوق خارج شده است» منتشر شده، آمده است: «در حال حاضر ما درباره تخلفهای بانک سرمایه به جمعبندی رسیدیم. ولی بحث این است که بعضی از شرکتهای وابسته به صندوق ذخیره هم مانند بانک سرمایه دچار مشکلات عدیدهای هستند. مانند شرکت سرمایهگذاری معلم یا شرکت ساختمانی معلم و بعضی شرکتهای اینچنینی دچار تخلفات مالی شدهاند و همین مباحث مالی که در مورد بانک سرمایه وجود دارد در مورد آنها هم وجود دارد.»
آن گونه که کوچکینژاد گفته «صندوق ذخیره فرهنگیان به حیاط خلوتی تبدیل شده که در آن روابط فامیلی و باندبازیهای سیاسی آن را از مسیر تعیین شده خودش خارج کرده است.» رئیساین صندوق یار غار پدرخواندههای اصلاحطلبان و از اعضای حزب مشارکت بود.
کوچکینژاد درباره نوع تخلفات انجام شده در این صندوق به «اعتماد» میگوید: «برخلاف برخی اظهارنظرها نوع تخلفات در این صندوق نه معوقات بانکی بلکه فساد و اختلاس است.»
اشاره کوچکینژاد به اظهارات چندی قبل جهانگیری معاون اول رئیسجمهور است که گفته بود اگرچه تخلفاتی در صندوق ذخیره رخ داده اما عمده تخلفات مربوط به وامهای معوقی است که افرادی از بانک سرمایه گرفتهاند. اما کوچکینژاد میگوید ارقام تخلف معوقه بانکی نیست. رئیسجمهور نیز در روز رای اعتماد مجلس به سه وزیر پیشنهادی فسادهای صورت گرفته در صندوق فرهنگیان را معوقات بانکی نامیده بود.
طولانیترین رکود مسکن در دولت یازدهم
روزنامه دنیای اقتصاد از رکود بازار مسکن گزارش داده و آورده است: «برآوردهای پژوهشی از نرخ رشد ارزش افزوده بخش ساختمان در یک سال ۹۵، نشان میدهد پایان امسال، طولانیترین رکود ساختمانی (۵ سال پیاپی)، در کارنامه دست کم یک دهه اخیر این بخش، به ثبت میرسد. خروج بخش پیشران - ساختوسازهای بخش خصوصی و پروژههای عمرانی دولت - از سکون، ۶ اثر مثبت در رشد اقتصادی دارد؛ اما تداوم رشد منفی آن، به خسارت در بخشهای دنبالهرو میانجامد. با لحاظ قدرت ۳۲/ ۱ برابری هر واحد رشد سرمایهگذاری ساختمانی در تولید کل اقتصاد، دو راهکار برای رونق سال ۹۶ وجود دارد.»
ماموریت بزرگ آقای وزیر
در حالی که روزنامه اقتصاد از طولانیترین رکود مسکن در دولت تدبیر و امید گزارش داده که یکی از دلایل آن بیبرنامگی وزارت راه و شهرسازی است روزنامه اعتماد در ستونی با عنوان «عوام فریبی نکردیم» به گفتوگوی عباس آخوندي با ايسنا پرداخته است.
آخوندی با انتقاد شدید از مسکن مهر این پروژه را تعطیل کرد و با گذشت قریب به چهار سال از وعده «مسکن اجتماعی» مورد ادعای او نیز خبری نشد. در چنین شرایطی در توجیه ناتوانی وزارت متبوعش هنوز هم به ایرادگیری از مسکن مهر مشغول است: «در اين دوره يك ماموريت بزرگ داشتيم و آن آواربرداري از سياستهاي واقعا ناكارآمد بخش مسكن بود كه بسيارسخت بود و بسيار هم طول ميكشد. مهم اين نيست كه فقط آمار بدهيم چند واحد ساخته شده بلكه مهم اين است كه بگوييم چند واحد براي متقاضي واقعي ساخته شده است. يعني عرضه و تقاضا كجا با هم ملاقات كردند.»
روزنامه آرمان نیز به صف منتقدان سیاستهای دولت در بخش مسکن پیوسته و از رکود آن انتقاد کرده است: «بانک مرکزی متصور بوده با افزودن مقدار تسهیلات در بخش ساختمان میتواند سبب حرکت بخشی مسکن و شروع رونق آن شود، اما شاهد آنیم که این اتفاق صورت نگرفته و شرایط خروج از رکود تنها به این وسیله میسر نشده است. بنابراین از آنجا که افزایش تسهیلات یکی از دهها ابزار مالی است که بخش مسکن به آن نیازمند است، پس این ابزار به تنهایی نمیتواند عاملی برای خروج از رکود به شمار آید، بلکه تنها میتواند به عنوان یک آغازگر عمل کند. هماکنون شرایط به صورتی است که به رغم انتشار اخبار بسیار مثبت از تاثیر وام مسکن، بخش مسکن و ساختمان همچنان با رکود دست و پنجه نرم میکند.»
برجام ارتباطی به تحریمها ندارد!
روزنامه آرمان در یادداشتی با عنوان «برجام توافق دوستی ایران و آمریکا نیست» نوشت: «برجام تنها به تعهدات ایران در مسائل هستهای که توسط قطعنامههای قبلی شورای امنیت وضع شده بود، نظارت دارد. برجام، قطعنامههای دوران احمدینژاد را لغو و باطل کرد و ارتباطی با تحریمهایی که آمریکا قبل از آن به صورت یکجانبه علیه ایران وضع کرده بود، ندارد. برجام قرارداد دوستی ایران و آمریکا نیست. در مسائل بینالمللی، روابط دوجانبه باید به صورت دوجانبه حل شود و این مستلزم توضیح، دیپلماسی و مذاکره است. هیچگاه در سه دهه اخیر ایران به آمریکا روی خوش نشان نداد وآمریکا را به عنوان دشمن تلقی کرده است. از دشمن نمیتوان انتظار روابط دوستانه داشت».
مدعیان اصلاحات بعد از امضای برجام تیتر زدند، تحریمها رفت، صبح بدون تحریم و... حالا میگویند برجام فقط برای نظارت بر ایران است و ارتباطی به تحریمها ندارد! از دیگر سو چشم پوشی زنجیرهایها بر اقدامات گستاخانه و خصمانه آمریکا در سالهای اخیر و بیان این ادعا که دشمنی آمریکا به دلیل روی خوش نشان ندادن ایران به آن است.
حواله دادن گشایش اقتصادی به سال بعد!
آغاز فاز جدید وعدههای اقتصادی با نزدیک شدن به ایام انتخابات در نوع خود جالب توجه است. روزنامه آرمان در یادداشتی با عنوان «دستاوردهای روحانی در شرایط بحرانی» نوشت: «هرچند رکود به شکل جدی بر جامعه اقتصادی ایران سایه افکنده، اما با مهار تورم و گشایشهایی که در عرصه اقتصادی رخ داد اقتصاددانان اذعان کردند که اگر اوضاع به همین منوال پیش برود گشایش جدی در اقتصاد کشور در سال ۹۶ مشاهده خواهد شد».
مدعیان اصلاحات همانطور که از گشایشها و دستاوردهای خیالی برجام تمجید میکنند، به همان طریق نیز برای گشایشهای خیالی اقتصادی سوت و کف میزنند. علیرغم وعده 100 روزه حل مشکلات شاهد تعطیلی واحدهای تولیدی و شرایط نامناسب اقتصادی در دولت یازدهم بودیم. روزنامههای زنجیرهای توضیح نمیدهند در سال 96 قرار است چه اتفاقی رخ دهد که رکود از میان برود. تاکنون بارها دولت اعلام کرده بود از رکود خارج شدهایم! به نظر میرسد حواله دادن وعدههای باغ سیب و گلابی برجام به سال 96 - سال انتخابات - بیش از آنکه عملی و واقعی باشد، یک نوع حرکت تبلیغاتی سیاسی و انتخاباتی است.
ترامپ خشن است، اما اهل گفتوگو است!
روزنامه آفتاب یزد در گزارشی با عنوان «پالس ترامپ برای گفتوگو با ایران؟» در مصاحبه با «حسن بهشتیپور» نوشت: «آنچه که ترامپ در گفتگو با فاکس نیوز به صراحت مطرح کرده است همان چیزی است که 6 رئیسجمهور سابق آمریکا نیز موردنظرشان بود. اما از آنجا که ترامپ مرد سیاست نیست، به جای کلام سیاستمدارانه چنین واضح صحبت کرده است. ترامپ وقتی بیان میکند « اگر ایران در کنار ما قرار میگرفت ما نیز با او کنار میآمدیم.» به طور غیرمستقیم به ایران میگوید اگر این کشور با آمریکا (مثل عربستان) متحد باشد، حتی اگر مشکلی نیز وجود داشت در کنارش میماند. اما چون در حال حاضر در کنار آمریکا نیست به دلایل مختلف از نقض حقوق بشر گرفته تا برجام با این کشور مخالفت خواهد کرد...آنچه مسلم است اینکه دولت ترامپ علیرغم همه خشونتها، اهل گفتگو و مذاکره است و اساسا این فشارها بر ایران را به عنوان ضمانتی بر گفتگوی آینده انجام میدهد... ایران میتواند در شورایعالی امنیت ملی نیز درباره اینکه آیا میتوان با دولت ترامپ مذاکره برقرار کرد یا نه، به مشورت و بررسی بپردازد».