kayhan.ir

کد خبر: ۹۶۸۸۹
تاریخ انتشار : ۱۵ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۳
گزارش کیهان از وضعیت شهرک‌های صنعتی

فعالان صنعتی: با هیچ عینکی رونق را نمی‌توان دید

در حالیکه رئیس‌جمهور گفته بود کسانی که رونق اقتصادی را نمی‌بینند، از عینک استفاده کنند، تولیدکنندگان شهرک‌های صنعتی با اشاره به تعمیق رکود طی دولت روحانی اعلام کردند با هیچ عینکی نمی‌توان رونق را دید.

گروه اقتصادی-

چند هفته پیش بود که رئیس‌جمهور در سخنرانی خود با اعلام چندباره خروج از رکود و ورود به دوره رونق، از کسانی که این رونق را نمی‌بینند خواست تا عینک بزنند! این سخن نه فقط برای ما (به عنوان خبرنگار) بلکه برای کارشناسان و متخصصان نیز تعجب آور و دور از منطق اقتصادی بود.
زمانی که سخن از رشد هفت درصدی اقتصادی در شش ماهه نخست سال جاری به میان آمد، این تعجب دو چندان شد ولی اعلام نکردن جزئیات این رشد، نکته مبهمی بود که باعث می‌شد معمای رونق ایجاد شده! همچنان سربسته بماند.
هم اکنون با مشخص شدن جزئیات رشد اقتصادی و اینکه حدود شش درصد آن مرهون فروش نفت بوده، مشخص می‌شود که رشد واقعی اقتصاد ایران طی نیمه نخست سال جاری حدود یک درصد بوده است. با این حال ما با ورود به بازار‌ها و شهرک‌های صنعتی، سعی کردیم به صورت حقیقی از وضعیت تولید در کشور گزارشی تهیه کنیم و مشاهده عینی وضعیت تولیدکنندگان ببینیم آیا به خاطر عینک نزدن ما این رونق افسانه‌ای دیده نمی‌شود و یا خود تولیدکنندگان هم برای دیدن این رونق باید عینک بزنند!
ابتدا به بازار آهن فروشی رفتیم و پای صحبت فروشندگان آن نشستیم، ولی چیزی که برای ما عجیب و غیرمنتظره بود، خلوت بودن و پیدا نشدن حتی یک مشتری در دفاتر آنها بود. موضوعی‌ که مورد اشاره خود آنها هم بود.
فروشنده میلگردی که با دست خود خلوت بودن بازار آهن را به ما گوشزد می‌کرد درباره وضعیت کسب و کار در این بازار گفت: در بازار آهن نگاه کنید؛ همه کارگران بیکارند، فروش از 100 به یک رسیده و مغازه‌های آهن جمع شده است.
ای کاش تحریم می‌ماندیم!
این فروشنده که مانند اکثر فروشندگان دیگر تمایلی به افشای نام خود نداشت با بیان اینکه نمیدانم چه زمانی این وضعیت می‌خواهد درست شود، ادامه داد: از وقتی دوره احمدی نژاد به پایان رسیده، بیکاری‌های اینجا هم شروع شده و الان با وجود این همه سرمایه‌ای که می‌بینید درآمد ما به ماهی یک میلیون تومان هم نمی‌رسد و ما از جیب
 می‌خوریم. وقتی از او درباره تاثیر برجام در بازار آهن پرسیدیم بدون ذره‌ای تردید گفت: برجام اصلا اثری نداشت، اصلا بدتر شد که درست نشد.‌ ای کاش همچنان تحریم می‌ماندیم. (با طعنه)
اما واکنش این فروشنده نسبت به سخن رئیس‌جمهور که گفته بود اگر رونق را نمی‌بینید عینک بزنید، تنها یک لبخند معنی‌دار بود، بگذریم، این فروشنده که اذعان داشت اینجا بهترین بلوک آهن فروشی است، گفت: از میان 2 هزار و 500 آهن فروشی اینجا، امروز فقط یک بار خالی شده و آن هم فروش ندارد و فقط به دلیل ارزان بودنش خریداری شده
 است.
صبحانه ساعت
10:30 نشانه‌ای از رکود
با کمی فاصله به دفتر یکی دیگر از فروشندگان آهن‌آلات رفتیم و پس از معرفی و مطرح کردن پرسشمان، فروشنده اشاره کرد که وضع رکودی بازار را از اینکه این موقع صبح (ساعت ده و نیم) مشغول صبحانه خوردن هستم بفهمید!
وقتی موافقتش را برای گفتگو جلب کردیم، ادامه داد: در چند سال اخیر، بازار رو به نزول بوده و خیلی از کاسب‌ها از بازار خارج شده‌اند. عواملی مانند ضرر و زیان، مالیات‌ها، نبود ساخت و ساز و پروژه‌های عمرانی همه نشان‌دهنده وجود رکود در بازار می‌باشد.
این فروشنده نیز درباره اظهارات رئیس‌جمهور تاکید کرد: شغل آهن، شغل دست اولی است، پس بالطبع اگر از رکود خارج شده باشیم، باید در این شغل هم شاهد رونق باشیم، ولی ما چیزی ندیدیم.
این فروشنده مثل سایر همکارانش با بیان اینکه وضعیت هیچ تغییری نکرده است، بیان کرد: فروش ما نسبت به سال گذشته 20 درصد کم شده و از سال 92 رکود در حال تشدید شدن می‌باشد، ضمن اینکه ما هم اکنون در ضرر هستیم و مواد اولیه‌ای که با قیمت کیلویی هزار و 670 تومان می‌خریم را با 200 تا 250 تومان ضرر، به قیمت هزار و 430 تومان می‌فروشیم.
این فروشنده همچنین با اشاره به وضعیت بازار در دولت قبلی گفت: در دوره احمدی نژاد ساخت و ساز زیاد بود و به اندازه 20 سال ساخت و ساز صورت گرفت ولی الان دیگر بازار کشش ندارد.
سراغ یکی دیگر فروشندگان این بازار رفتیم و نظر او را هم درباره وضعیت بازار در سه سال اخیر جویا شدیم که در این باره اظهار داشت: در سال‌های 92 و 93 وضعیت بازار مناسب بود ولی از سال‌های 94 و 95 وضعیت رکود تشدید شد. در دولت آقای روحانی به خاطر نوسان کمتر نسبت به دولت آقای احمدی‌نژاد، بازار راکد‌تر شده و رو به پایین حرکت کرد.
وی با اشاره به اینکه با نبود پروژه‌ها خریدی صورت نمی‌گیرد، درباره سخن رئیس‌جمهور مبنی بر ورود به دوره رونق گفت: اصلا چنین چیزی وجود ندارد، اخیرا که وضع این بازار افتضاح هم بوده است. ممکن است یک ماه وضعیت خوب بشود ولی به ازای این یک ماه، مثلا شش ماه وضعیت خراب می‌شود.
این فروشنده همچنین با اشاره به اینکه مبادلات مالی اش نسبت به سال گذشته حدود 40 درصد کم شده و برجام اثر مثبتی بر کسب و کار بازار آهن نداشته است، تاکید کرد که حتی طی یکسالی که اجرای برجام می‌گذرد، 50 درصد خرید و فروش‌های این بازار کاهش پیدا کرده
است.
آفتاب تابان رکود
بررسی بازار آهن آلات به اندازه کافی گویای تاثیر خروج از رکود در این بازار بود! و حرف‌های تولید کنندگان- که بعضا مبدل به درد دل می‌شد- نشان می‌داد که اگر نیاز به عینک هم وجود داشته باشد، برای دیدن رونق لازم است نه رکودی که مانند آفتاب تابان بر تولید کشور پرتوافشانی می‌کند.
با این حال با طی کردن مسافتی در حدود 20 کیلومتر، سری به بازار‌های دیگر زدیم تا ببینیم وضعیت سایر بازار‌ها چگونه است. ابتدا با یک تولید‌کننده تجهیزات کابیت، شیرآلات و... صحبت کردیم و متوجه شدیم وضعیت این بازار هم دست کمی از بازار پیشین ندارد. هر چند یک نگاه به راسته فروشندگان این بازار‌ها که گویی در روز تعطیل قرار دارند، خود گویای همه چیز بود ولی وقتی پای صحبت آنها نشستیم متوجه شدیم با وضعیت اسف انگیزتری روبه‌رو می‌باشیم.  
مصطفی مبشری، تولید‌کننده تجهیزات کابینت درباره وضعیت بازار گفت: بازار روز به روز خراب‌تر شده و با وجود اینکه الان در بهترین زمان فروش (شب عید) باید باشیم، در ضعیف‌ترین میزان فروش خود به سر می‌بریم.
این تولید‌کننده درباره گردش مالی و فروش خود نسبت به سال گذشته، اضافه کرد: مبلغ مبادله بیشتر شده اما سود کمتر شده است، یعنی مبلغ 15 درصد بیشتر شده ولی تنها به دلیل گران شدن مواد اولیه ما و بدون کارایی می‌باشد.
در بازار چوب هم
 خبری از رونق نیست
وارد بازار چوب می‌شویم و می‌خواهیم با مشاهده این بازار از وضعیت رونق در شهرک‌های صنعتی اطلاعات بیشتری کسب کنیم.
سراغ علی اصغر رازانی، یکی از این تولیدکنندگان چوب رفتیم و درباره وضعیت این بازار طی سه سال اخیر پرس و جو کردیم، هر چند مانند دیگر تولیدکننده و یا فروشندگان قبلی با قاطعیت پاسخ داد: صد در صد این بازار طی مدت اخیر رو به رکود بوده است در صورتی که در سال‌های قبل حداقل به شکل مقطعی وضعیت خوب می‌شد اما در حال حاضر در بهترین اوقات فروش مانند شب عید، تابستان و... هم به صورت مقطعی شاهد بهبودی نیستیم.
این مدیر فروشگاه چوب درباره تاثیر برجام بر بازار چوب، بیان کرد: بازار لحظه‌ای خوب شد ولی بعد از آن با خبرهای ضد و نقیضی که منتشر می‌شد، بهبود کیفی و کمی در پی نداشت.
وی ادامه داد: حجم مبادلات هر سال ضعیف‌تر از سال قبل می‌شود و اگر هم تغییر رخ دهد از سال قبلش کمتر می‌باشد، یعنی سودها خیلی خیلی کم شده و به عبارت دیگر می‌گذرانیم تا زندگی‌مان بگذرد. در ادامه بازدید از بازار چوب، به سراغ یکی دیگر این تولیدکنندگان رفتیم که او نیز مانند سایر تولیدکننده و یا فروشندگان دیگر در خصوص وضعیت بازار کاری خودش در سه سال اخیر، گفت: در این مدت رو به افول بودیم و بازار کیفیتش پایین آمده است.
برجام خودش هم به نتیجه نرسید چه برسد به اینکه...
همچنین درباره تاثیر برجام بر روی بازار چوب اظهار داشت: برجام خودش هم به نتیجه نرسید که بخواهد در داخل اثری بگذارد، اصلا شروعی نداشت که بخواهد تاثیرگذار واقع شود. وی در پایان درخصوص سخن رئیس‌جمهور مبنی بر اینکه اگر رونق را مشاهده نمی‌کنید، عینک بزنید، بیان کرد: حرف تا عمل خیلی فرق می‌کند، این مسائل در کار مشخص می‌شود، وقتی کار‌ها خوابیده و کارخانه‌ها هم تعطیل می‌شوند، عینک چه چیزی را نشان می‌دهد؟
از این تولیدکننده که خداحافظی کردیم به این نتیجه رسیدیم که وضعیت تولید در شهرک‌های صنعتی در این چند رشته مهم بسیار وخیم و غیرقابل دفاع است، حتی بد‌تر از چیزی که فکر می‌کردیم. همچنین روشن شدن جزئیات آمار رشد اقتصادی هم که نشان داد بخش عمده آن به دلیل فروش نفت بوده، موید همین وضعیت است. تنها می‌توان گفت برای دیدن رونق، عینک که هیچ، تلسکوپ و تجهیزات پیشرفته‌تر هم نمی‌تواند آن را نشان بدهد.