kayhan.ir

کد خبر: ۹۶۶۸۴
تاریخ انتشار : ۱۲ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۹:۳۸

انتقاد یک اقتصاددان از مصوبه دولت درباره تسعیر نرخ ارز

یک اقتصاددان با اشاره به نادیده گرفته شدن مواردی در مصوبه دولت که بر اساس آن باید از درآمد تسعیر دارایی‌های ارزی بانک مرکزی کسر شود، درآمد حاصل از تسعیر نرخ ارز دولت را به جای 45 هزارمیلیارد تومان، 10 هزار میلیارد تومان عنوان کرد.


سیدعلی روحانی در گفت‌وگو با فارس، اظهار داشت: دولت برای تسعیر دارایی‌های ارزی بانک مرکزی یک پاراگراف نوشته بود که بر اساس آن 45 هزار میلیارد تومان از حساب تسعیر برداشت کنند تا با آن مبلغ بدهی خود به بانک‌ها را تسویه و همچنین بخش دیگری از این مطالبات برای افزایش سرمایه بانک‌ها اختصاص یابد.
وی افزود: در تبصره ارائه شده دولت، جزئیات و چارچوبی وجود نداشت و درواقع شفافیت رعایت نشده بود، به همین دلیل مرکز پژوهش‌های مجلس و کمیسیون تلفیق با اصلاح مصوبه سعی در شفاف‌تر کردن این تبصره کردند.
این اقتصاددان با بیان اینکه یکسری مصارف اولویت‌دار وجود داشت که منابع حاصل از تسعیر دارایی‌های ارزی باید به آن بخش‌ها اختصاص می‌یافت، در تعریف مصارف اولویت‌دار برای تسعیر دارایی‌های ارزی بانک مرکزی، گفت: در بررسی‌ها مشخص شد حدود 22 هزار میلیارد تومان مصارف برای اجرای کامل ماده 46 قانون موانع تولید مورد نیاز است که این مبلغ از محل درآمد تسعیر باید اختصاص یابد.
روحانی با بیان اینکه طبق گزارش بانک مرکزی درآمد تسعیر ناشی از پول‌های بلوکه شده و بلاوصول حدود 32 هزار میلیارد تومان است، افزود: البته بخشی از ذخایر ارزی که به عنوان ضمانت فاینانس چین پرداخت شده جزو منابع بلوکه شده در نظر گرفته نشده است هر چند که فعلاً قابل وصول نیست.
وی ادامه داد: رقم بعدی مربوط به منابع ارزی مصادره شده است که بانک مرکزی در حساب‌های خود منظور می‌کند؛ مقرر شد منابع ارزی که مصادره شده‌اند از این سرفصل کنار گذاشته شود که مجموع درآمد کسر شده از این بابت 4 هزار میلیارد تومان بود.
این اقتصاددان بیان کرد: در بررسی‌های بانک مرکزی مشخص شد درآمد باقی‌مانده برای دولت از تسعیر دارایی‌های ارزی، پس از کسر موارد اضافه شده در تبصره 35 قانون بودجه، 10 هزار میلیارد تومان است. بنابراین دولت و بانک مرکزی فقط می‌توانند برای این 10 هزار میلیارد تومان برنامه‌ریزی کنند.
روحانی با اشاره به آیین‌نامه هیئت وزیران برای اجرای تبصره 35 قانون بودجه، گفت: در این آیین‌نامه هیچ کدام از این موارد مطرح شده در تبصره 35 را در نظر گرفته است. در واقع آیین‌نامه دولت همه مواردی را که بر اساس آن باید از درآمد تسعیر دارایی‌های ارزی بانک مرکزی کسر شود، نادیده گرفته و بر اساس درآمد 45 هزار میلیارد تومانی برنامه‌ریزی کرده است.
وی افزود: بسیاری از کسانی که امروز بر ضرورت تسعیر دارایی‌های ارزی بانک مرکزی و تعیین مصارف برای آن صحبت می‌کنند، در دولت قبل نقدهای زیادی نسبت به آن نوشتند و در حال حاضر هم همان حرف‌ها را قبول دارند اما به دلایلی بیان نمی‌کنند.