نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
صالحی: آمریکا بدعهدی میکند/مدعیان اصلاحات: آقای صالحی مراقب حرفهایت باش!
سرویس سیاسی-
روزنامه شرق در شماره روز پنج شنبه (7 بهمن) در گزارشی نوشت: «مشاور اقتصادی رئیسجمهور در همایشی که با عنوان «رشد فراگیر و تأویلی از اقتصاد مقاومتی (رشد اشتغالزا، چالشها و راهکارها)» در مجموعه تلاش برگزار شده بود، خبر داد که شاغلان، عمده فقیران کشور محسوب میشوند.»
مسعود نیلی در این همایش گفت: «٦٨درصد فقرا شاغل، ٢٤ درصد صاحبان درآمد بدون کار و چهار درصد بیکاران هستند. این اقتصاددان با بیان اینکه رشد فراگیر به معنای آن است که اقشار محروم نیز از این امر منتفع شوند، اشتغال را موضوع مهم سالهای آینده کشور دانست و افزود: از یکسو جمعیت دهه ١٣٦٠ وقتی به سن کار رسیدهاند با نبود شغل در بازار مواجه شدهاند و از سوی دیگر، شاهد تراکم جمعیت فعال در بازار کار هستیم.»
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم در این همایش تأکید کرد: «سیاستهای صدقهای راه مبارزه با فقر نبود و اکنون با انباشتی از بیکاران روبهروییم. ما به راهبردی برای رشد نیاز داریم؛ زیرا پاشیدن پول دردی درمان نمیکند و فقط موجب فساد میشود.»
این اولین بار نیست که در این روزنامهها به انباشت بیکاران در دولت یازدهم اعتراف میشود. چندی پیش نیز روزنامه اعتماد در گزارشی نوشته بود که «صندوق بينالمللي پول با اشاره به صعودي بودن وضعيت بيكاري در ايران طي دو سال گذشته اعلام كرد اين كشور طي دو سال گذشته هشت پله در ردهبندي بيكارترين كشورهاي جهان بالارفته است.» البته این روزنامهها در اینگونه اعترافها نیز برای سرپوش نهادن بر ناتوانی دولت یازدهم در ایجاد اشتغال و به جای بحث در مورد عملکرد دولت در این مورد، روند حمله به دولت های سابق را ترک نکردهاند.
تفاخر به رشد اقتصادی بیکیفیت
روزنامه اعتماد در صفحه اقتصادی خود در مطلبی با عنوان «رشد 8درصدی در گروی به قدرت نرسیدن تندروها» ضمن آنکه بازهم تلاش در ایجاد فضای دو قطبی کرده، نوشته است: «براساس گزارش شش ماهه سال ٩٥ بانك مركزي و مركز آمار ايران شاهد رشد ٧ درصدي هستيم به دليل فرصتها و ظرفيتهاي ايجاد شده حاصل از برجام است.»
البته این روزنامه بلافاصله در ادامه به این نکته اقرار می کند که این رشد 7درصدی مورد ادعای ایشان نه از افزایش تولید بلکه حاصل از افزایش فروش نفت است. این روزنامه نوشته است: «البته عمده اين رشد ٧ درصدي را مديون افزايش ظرفيت توليد و فروش نفت و فرآوردههاي نفتي هستيم.»
صاحبنظران اعلام کردهاند رشد بدون نفت کمتر از یک درصد بوده است.
کارشناسان در مورد این رشد اقتصادی بیکیفیت که به آن تفاخر میشود بارها هشدار داده اند. برای نمونه یکی از اقتصاددانهای اصلاح طلب در فروردین ماه امسال گفته بود: «متاسفانه رشد قابل پيشبيني براي سال ۱۳۹۵ همچنان يك رشد بيكيفيت است. اين به آن معناست كه از يك طرف بار اصلي رشد كه تحقق پيدا ميكند روي فروش نفت خام و ساير فعاليتهاي خام فروشي است و از طرف ديگر با كمال تاسف بايد گفت كه همچنان جاي خالي يك فعاليت يا برخورد مثبت و سازنده براي رفع مشكلات بخشهاي مولد در جهتگيريها و برنامههاي ريز و درشتي كه دولت تدبير و اميد عنوان ميكند، خالي است. بنابراين بايد به رئيسجمهور و تيم اقتصادي ايشان گوشزد كرد كه رشد بيكيفيت دردي از مسائل بسيار پيچيده اقتصاد اجتماعي ايران دوا نميكند.»
تورم دو رقمی میشود
روزنامه اعتماد در گزارشی دیگر در صفحه اقتصادی خود با عنوان «رشد تصاعدی بدهیهای دولت تا 1400» به این موضوع پرداخته و نوشته است: « بررسيها نشان ميدهد تا پايان سال جاري رشد اقتصادي در حالي به 7/2 درصد خواهد رسيد كه بخش نفت به تنهايي 5/2 درصد اين نرخ را از آن خود كرده است.»
این گزارش در ادامه به افزایش نرخ تورم در سال آینده اشاره می کند و می نویسد: «برآوردي كه مركز پژوهشها دارد، نشان ميدهد نرخ تورم در پايان امسال به 9/1 درصد برسد و در صورت تداوم وضع فعلي در سال آينده اين رقم 10/9 درصد خواهد شد كه به نوعي بازگشت به تورم دو رقمي محسوب ميشود.»
دقیقترین قرارداد پس از جنگ جهانی دوم!
آفتاب یزد در سرمقاله روز پنج شنبه با عنوان «حمله به برجام یعنی لطمه بزرگ» با اشاره به اقدامات ضدایرانی ترامپ نوشت: «برجام با چنان ظرافت و دقتی به رشته تحریر درآمده است که تغییر در واژه یا حرفی موجب از بین رفتن تمام آن میشود. یادمان باشد برجام دقیقترین و حساسترین قراردادی است که پس از جنگ جهانی دوم به امضا رسیده است. 6 کشور بزرگ دنیا آن را امضا کردهاند و در آرشیو ویژه شورای امنیت سازمان ملل ثبت و ضبط شده است. از همین روی تعرض به آن بسیار بعید به نظر میرسد چرا که حتی بسیاری از اعضای کابینه ترامپ هم اذعان کردهاند که لغو برجام کار بسیار اشتباهی است».
نگرانی این روزنامه زنجیره ای از تعرض به برجام در حالی است که این توافق بارها از سوی آمریکا نقض شده است و به دلیل فاصله فاحش دادهها و ستاندهها، دستاورد برجام- به اذعان مقامات ارشد دولتی- برای ایران تقریبا هیچ بوده است. گردانندگان این روزنامه باید توجه داشته باشند که برای دیدن اقدامات عهدشکنانه آمریکا حتی نیاز به عینک نیست! بلکه کمی واقع نگری لازم است؛ چرا که اظهارات مقامات ارشد ایران مبنی بر عهدشکنی آمریکا نیز آنها را برافروخته میکند.
عصبانیت نه از عهدشکنی آمریکا بلکه از اقرار به آن!
عصبانیت و نگرانی بزک کنندگان برجام و آمریکا درباره آگاهی مردم از واقعیتهای این توافق و غیرقابل اعتماد بودن آمریکا ادامه دارد.
روزنامه زنجیره ای آفتاب یزد در مطلبی با عنوان «آقای صالحی! دقت کنید» از اظهارات رئیس سازمان انرژی اتمی درباره عهدشکنی آمریکا در اجرای برجام و اذعان به رفع نشدن مشکلات بانکی گلایه کرد و نوشت: «به نظر میآید علی اکبر صالحی که بیتردید نقش بزرگ و غیر قابل انکاری در تحقق برجام داشته است و البته از کسانی بوده که زمانی جانانه در مجلس نهم از توافق حمایت کرده و تهدید به دفن در سیمان نیز شده، اندکی بهتر است اظهارات اخیرش را با سایر مقامات دولت هماهنگتر کند تا شائبه اختلاف او با حسن روحانی مطرح نشود.» این نخستین بار نیست که زنجیرهایها به مقامات دولتی به دلیل انتقادات خود نسبت به روند اجرای برجام حمله میکنند. صالحی و سیف پیش از این بارها مورد شماتت این رسانهها قرار گرفته و متهم به عدم هماهنگی با دولت شدهاند!
مصادیق پیروزی دیپلماتیک دولت!
روزنامه آرمان در گزارشی با عنوان «میانجی عربستان در تهران» نوشت: «پیروزی دیپلماتیک دیگری برای دولت روحانی؛ هواپیمای فرستاده ویژه امیرکویت در مهر آباد به زمین نشست. وزیر خارجه یکی از مهمترین کشورهای حوزه خلیج فارس به تهران آمد تا نامه امیرکویت را به رئیس جمهور ایران تقدیم کند. سفری که از آن به آغاز میانجیگری کویت بین تهران و ریاض یاد میشود».
این روزنامه زنجیره ای در حالی از سفر نماینده امیر کویت به عنوان پیروزی دیپلماتیک یاد میکند که در قضیه فاجعه منا ظریف در مقابل امیر کویت زانو زد تا بلکه میانجیگری کند. ضمن آنکه مروری بر دیپلماسی منفعلانه دولت یازدهم در برابر گستاخی های مقامات سعودی؛ فاجعه منا، تعرض به دو نوجوان ایرانی، سقوط جرثقیل، سفر حج ایرانیان و... گویای آلزایمر مدعیان اصلاحات است.
ابهام سازی حتی از مراسم تشییع آتش نشانان شهید
عباس عبدی فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتوگو با روزنامه زنجیرهای شرق گفت: «متأسفانه بهدلیل حضورنداشتن مردم در هرگونه تصمیمی از این نوع، به هر دلیل حتی دلیل موجهی که این تشییع جنازه به تأخیر بیفتد، برداشتهای مردم بهگونهای متفاوت و مبتنی بر بدبینی خواهد بود. به نظر میرسد این تشییع جنازه پیش از هر چیز، باید در اختیار خانواده قربانیان باشد تا هیچ ابهامی درباره برگزاری آن به وجود نیاید.»
وی ادامه داد : «از آنجا که مردم متشکلی عهدهدار مراسم تشییع پیکر شهدای آتشنشان نیستند، طبیعی است که شعارهای آن روز با لحن تندی طرح شود. در هر حال خوب بود حتی منشی دفتر یکی از ادارات ناحیه شهرداری منطقه حادثه استعفا میداد تا بلکه جامعه گمان کند کاری شده است.»
از روزی که فاجعه پلاسکو رخ داد روزنامههای زنجیرهای به دنبال مقصرسازی از رقیب هستند و شهرداری و صدا و سیما در این راستا مورد حمله زنجیرهایها قرار گرفته است. این بار حتی به تاخیر افتادن مراسم تشییع شهدای آتش نشان را بهانه قرار دادهاند در حالی که به تاخیر افتادن این مراسم با درخواست خانوادههای این عزیزان و به منظور تشییع یکپارچه شهدای آتشنشان صورت گرفته است.
زنجیرهایها نگران شفافیت شدند
روزنامه قانون در گزارشی به مصوبه اخیر کمیسیون تلفیق پرداخته و نوشت : «عصر دیروز بود که رئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۹۶ از مصوبه این کمیسیون خبر داد که به موجب آن قوه قضاییه مکلف است وجوه دریافتیاش را به خزانه واریز کند و نمیتواند در بانکها سپردهگذاری و از سود آن استفاده کند. غلامرضا تاجگردون در رابطه با این مصوبه اخیر گفت: طبق مصوبه کمیسیون تلفیق، کلیه دستگاههای اجرایی مشمول قانون مناقصات یعنی کلیه قوا (به استثنای بانکها، بیمهها و نهادهای عمومی غیردولتی) و قوه قضاییه مکلفند تمام وجوه دریافتیشان را به خزانه واریز کنند.»
قانون این مصوبه را مصوبهای برای شفاف سازی خواند و نوشت : «تاکید هر دو عضو کمیسیون تلفیق این بوده است که اگر پیش از این، موارد قانونی در مورد موضوع حسابها سکوت کرده، یا شیوه اشتباهی باب شده بوده است، اکنون زمان آن است که به روال قانونی بازگردیم و طبق مصوبه مجلس که به تایید نمایندگان ملت رسیده است، عمل کنیم. نمایندگانی که با رای مردم راهی خانه ملت شدهاند و به نظر می آید در مورد مسئله جنجالی حساب ها صدای ملت را شنیدهاند.»
ادعای شفاف سازی از سوی زنجیرهایها در حالی است که پیش از این از محرمانه بودن بسیاری از اطلاعات (از قراردادهای نفتی تا مذاکرات هسته ای و حقوق مدیران دولتی) دفاع کرده بودند. این روزنامهها در حالی از قانونگرایی دم می زنند که پیش از این هر جا که قانون را خلاف امیال خود دیده اند بارها آن را نقض کرده و به آن اعتنایی نکردهاند.