آمریکا روی خط بحران
تمام مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا در اعتراض به ترامپ استعفا کردند
سرویس خارجی-
دونالد ترامپ در میان حیرت و وحشت جهانیان و مخالفتهای گسترده داخلی و خارجی در حال اجرای وعدههای جنجالی خود است. در اعتراض به چنین شرایط بحرانی خبر رسیده مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا از سمت خود استعفا داده و شهرداران این کشور نیز علیه وی بسیج شدهاند.
هر روز که میگذرد فضای تیره و تار و بحرانی در آمریکای دوران ترامپ شدیدتر میشود. او از یک نظر تفاوتی با روسای قبلی آمریکا ندارد چرا که در سرسپردگی به رژیم صهیونیستی گوی سبقت را از بوش و اوباما ربوده و از اعتقاد خود به شکنجه و غرق مصنوعی برای حفظ منافع نامشروع جهانی سخن گفته است و حتی از آرزوی خود نیز برای چپاول ثروت عراق بعد از اشغال این کشور در سال 2003 نیز پرده برداشته است .در دشمنی با ایران نیز ترامپ هیچ فرقی با روسای جمهور قبلی آمریکا ندارد. حتی کارشناسان معتقدند دشمنی آمریکا در دوران ترامپ با ایران تشدید نیز خواهد شد.
اما «ترامپ» در دوران کارزار انتخاباتی وعدههایی نیز داده بود که دورخیز وی برای اجرای این وعدهها وضعیت بحرانی کنونی را تشدید کرده است. طوری که برخی از سران جمهوریخواه در نشستهای خصوصی خود نسبت به سلامت روانی وی نیز تشکیک کرده اند! دیوارکشی در مرز مکزیک؛ اعمال محدودیتهای جدی برای مهاجران و مسلمانان لغو قانون «اوباما کر» ، لغو قانون تجاری ترانس- پاسفیک، دفاع از شکنجه و غرق مصنوعی تنها بخشی از وعده های جنجالی ترامپ در دوران کارزار انتخاباتی بود که ترامپ آنها را عملی کرده اما آن هم در همین چند روز گذشته! بسیاری از کارشناسان معتقد بودند برخی از این وعده ها قابل اجرا نیست و وی بعد از نشستن بر روی صندلی ریاست جمهوری رویه خود را تغییر خواهد داد. اما از دوم بهمن که ترامپ جایگزین اوباما شد در مقابل حیرت و وحشت جهانیان در حال اجرای برنامه های خود است.ترامپ در اقدام جنجالی دیگری طی نامهای محرمانه کارمندان فدرال این کشور را از مکاتبه با کنگره منع کرده است.
دیوار مکزیک
اما این همه اقدامات ترامپ طی روزهای اخیر نبوده وی روز پنج شنبه در اولین مصاحبه بعد از ریاست جمهوری خود با شبکه ای بی سی نیوز از قصد خود برای اجرایی کردن پروژه ساخت دیوار در مکزیک خبر داد و گفت : من میتوانم یکسال صبر کنم و احداث دیوار را به تعویق بیندازم. اما من می خواهم دیوار را بسازم. ما مجبوریم دیوار را بسازیم. من در مبارزات انتخاباتی درباره احداث این دیوار صحبت کردم. این خیلی مهم است.»ترامپ این را هم گفته که «دولت مکزیک باید پول ساخت این دیوار را بدهد». وی همچنین انتظار میرود طی روزهای آینده فرمان اجرایی دیگری که خواستار محدود کردن ورود اتباع کشورهای مسلمان به خاک آمریکا است را امضا کند.
سازمان ملل
دولت ترامپ درصدد صدور دستور دیگری نیز است که به موجب آن راه برای کاهش جدی نقش آمریکا در سازمان ملل و دیگر سازمانهای بینالمللی هموار میشود.بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، این دستور همچنین روندی برای بازنگری و لغو برخی معاهدات چندجانبه را شامل میشود. براساس این دستور مشارکت داوطلبانه آمریکا در نهادهای بینالمللی تا 40 درصد کاهش مییابد.
استعفا پشت استعفا
اما اقدامات جنجالی ترامپ فقط با مخالفتهای خارجی مواجه نشده و اعتراضات گستردهای را نیز در داخل این کشور به همراه داشته است که نشان از به هم ریختگی و حرکت کشور به سمت بحرانی تمام عیار دارد. روزنامه «واشنگتنپست» دیروز از استعفای تمام مقامات ارشد مدیریت وزارت خارجه آمریکا که از دوره «باراک اوباما» باقی مانده بودند، خبر داده است به نوشته این روزنامه، این اقدام «بخشی از مهاجرت مداوم افسران ارشد خدمات خارجی است که نمیخواهند در دوره (دونالد) ترامپ به کار ادامه دهند.».علاوه بر این، شماری از مقامات ارشد وزارت خارجه در ادارات محلی هم از سمتهای خود کنارهگیری کردهاند.«دیوید وید» که زمانی رئیس دفتر «جان کری» وزیر خارجه سابق آمریکا بود، گفته: «این بزرگترین جدایی دستهجمعی در تاریخ وزارت است و جایگزینی آن بسیار دشوار است.» ترامپ سفرای خود را از بیش از 80 کشور دنیا نیز فراخوانده بدون اینکه جایگزینی برای آنها بفرستد!
در ادامه استعفای مدیران کلیدی دولت آمریکا، «مارک مورگان» رئیس مرزبانی این کشور نیز از سمت خود کنار رفت.مورگان پس از آن استعفا کرد که ترامپ در مصاحبه با ان بی سی رسما از عزم خود برای ساخت دیوار در مکزیک خبر داد. آنطور که آسوشیتدپرس خبر داده، مشخص نیست که مارک مورگان با استعفاء از سمت خود کنارهگیری کرده یا با دستور مقامات ارشد، از سمتش خلع شده است ولی فاکسنیوز میگوید رئیس مزربانها، استعفاء داده است.
شهرداران: با ترامپ
مبارزه میکنیم
چهارشنبه گذشته نیز در ادامه مخالفت های گسترده با اقدامات جنجالی ترامپ پس از آنکه وی با امضای فرمانی اعلام کرد که کمک مالی دولت فدرال را به «شهرهای پناهگاه» قطع خواهد کرد، شهرداران و مقامات بیش از ۳۰۰ شهر بزرگ و کوچک این کشور اعلام کردند که با ماموران مهاجرتی دولت فدرال همکاری نخواهند کرد.شهرداران شهرهای بزرگی مانند نیویورک، لسآنجلس، شیکاگو و شهرهای کوچکتری مانند نیو هیون، سیراکیوز، اوستن، تگزاس و همچنین دهها شهرک و ناحیه گفتهاند که آماده «مبارزه طولانی» با دولت در این زمینه هستند. گروهی از اعضای سنای ایالتی کالیفرنیا با اتخاذ موضعی سختگیرانه، گفتهاند در نظر دارند علیه دستور رئیس جمهوری در دادگاه اقامه دعوی کنند. اعتراضها در بین مردم آمریکا نیز وجود دارد. تمام این شرایط نشاندهنده یک واقعیت است: آمریکا روی خط بحران قرار دارد.