پایان اولتیماتوم دولت نارنجی به معترضان در 3 شهر شرق اوکراین
با پایان اولتیماتوم نارنجیهای تحت حمایت آمریکا به هواداران روسیه برای «تسلیم» شدن، ناآرامیها در شرق اوکراین به اوج خود رسیده است.
روز گذشته ضربالاجل 48 ساعته وزیر کشور اوکراین به هواداران روسیه در سه شهر «دونتسک»، «لوهانسک» و «خارکف» پایان یافت. وزیر کشور اوکراین گفته بود، تا روز جمعه اختلافات یا با «مذاکره» حل میشود یا با «زور». اما روستباران این سه شهر بدون توجه به این هشدارها ساختمانهای دولتی را ترک نکرده و با نیروهای امنیتی درگیر شدند.
ساعاتی قبل از پایان این ضربالاجل نیز، رئیسجمهور موقت اوکراین در پارلمان این کشور قول داد «کسانی که ساختمانها را ترک کرده و سلاحهای سرد خود را تحویل دهند» تحت تعقیب قرار نگیرند.
به گزارش سیانان، «الکساندر تورچینف»، رئيس جمهور موقت اوکراین گفت تضمین میدهد با کسانی که تسلیم میشوند همچون یک مجرم برخورد نکند و حاضر است با حکم ریاست جمهوری به این وعده رسمیت بخشد.
وی همچنین اعلام کرد، «مشکل اصلی» این است که کسانی که ساختمانها را تصرف کردهاند، از سوی دشمن اوکراین مورد بهرهبرداری قرار گرفتهاند.
گفتنی است، از روز یکشنبه هواداران این سه شهر روسزبان شرق اوکراین، به تبعیت از ساکنان اوکراین، تلاشها برای الحاق به روسیه را به شکل تسخیر ساختمانهای دولتی و تجمعات آغاز کردهاند. اقدامی که تاکنون بهرغم اعمال خشونت از سوی نیروهای امنیتی و نظامی اوکراین و صد البته حمایتهای بیحد و حصر غرب از نارنجیها، به نتیجه نرسیده است.
پیشبینی میشود، این ساختمانها با خونریزی هم که شده از حضور هواداران روسیه تخلیه شود و غربیها نیز تمام قد از این سرکوبگری حمایت کنند.
در همین حال «ولادیمیر پوتین»، رئيس جمهور روسیه نیز تهدید کرد، در صورت ناتوانی اوکراین نسبت به پرداخت بدهیهای گازیاش، گاز این کشور را قطع میکند.
به گزارش تلگراف، این اقدام میتواند اروپا را نیز با خطر مواجه سازد.
اوکراین نیمی از گاز مورد نیازش را از روسیه تامین میکند. روسیه پیش از روی کار آمدن نارنجیها گاز را با قیمت بسیار پایین به این کشور میداد اما، مدتی است قیمت آن را تقریباً دو برابر کرده است.
اروپائیان نیز بیش از 30 درصد گاز مورد نیاز خود را از روسیه و از طریق خاک اوکراین تامین میکنند.
با «الحاق» کریمه به روسیه، تنش و جنگ اقتصادی بین روسیه و غرب به ویژه آمریکا به اوج خود رسیده، و این دو، روزی نیست که علیه یکدیگر موضعگیری نکنند. غرب و روسیه مدتی است مقامات و شرکتهای یکدیگر را نیز تحریم میکنند، مسئلهای که به گفته رهبران غرب، ضرر و زیانهایی برای غربیها هم خواهد داشت. در همین رابطه صندوق بینالمللی پول هشدار داد، در صورت ادامه این جنگ اقتصادی، اروپا دچار خسارت جدی خواهد شد.
به گزارش «تسنیم»، «دیوید لیپتون»، معاون صندوق بینالمللی پول در گفتوگو با روزنامه آلمانی «هندلز بلات» گفت: به شدت نگران عواقب صدور قطعنامه بیشتر علیه مسکو است چرا که این اقدامات باعث رکود بیشتر در اتحادیه اروپا میشود. به گفته «لیپتون» در حالی که اروپا در حال دریافت سیگنالهایی از بهبود اوضاع اقتصادی بود، تنش بین غرب و روسیه آغاز شد و این مسئله نگران کننده است. با این همه روز پنجشنبه آمریکا - آلمان توافق کردند، تحریم های جدیدی علیه روسیه اعمال کنند.
در کنار جنگ اقتصادی، خبرهایی نیز از افزایش تحرکات نظامی دو طرف منتشر میشود.
ناتو به تازگی با انتشار تصاویر ماهوارهای اعلام کرده اطلاعاتی به دست آورده که نشان میدهد! روسیه در مناطق مرزی اوکراین حضور بسیار پررنگی دارد. مسکو اما با رد این اظهارات میگوید، تصاویر منتشر شده مربوط به مانور نظامی است که کشورش اواخر سال 2013 در این مناطق برگزار کرده است. به گفته غربیها دستکم 40 هزار نظامی روس پشت مرز اوکراین آماده عملیات نظامیاند!
همزمان، وزارت دفاع روسیه نیز از افزایش حضور نظامیان نیروی دریایی ناتو در دریای سیاه خبر داده است.
به گزارش فارس، یک منبع آگاه به خبرگزاری «ایتار تاس» گفته، ناوشکن «یواساس دونالد کوک» که چند روز پیش راهی دریای سیاه شده بود، در محل مستقر شده است، یک کشتی شناسایی فرانسوی به همراه یک ناوشکن این کشور نیز قرار است 14 آوریل (دوشنبه 25 فروردین) وارد دریای سیاه شود.
دو ناو جنگی ناتو نیز دیروز وارد آبهای دریای سیاه شدند تا بازهم احتمال وقوع جنگ بین دو طرف افزایش یابد!
«سرگئي لاوروف» وزیر خارجه روسیه در واکنش به حضور نیروهای ناتو در «مناطق نزدیک مرز روسیه» هشدار داده و این اقدام را «نقض توافق بین مسکو-ناتو» برشمرده است.
وی از اینکه ناتو مغلوب سیاست «روسیه هراسی» شده انتقاد کرد و از این سازمان خواست به فکر تامین امنیت اروپا و آتلانتیک شمالی باشد.
سایر رویدادها
* برخی از نمایندگان پارلمان روسیه خواستار محاکمه «میخائیل گورباچف» آخرین رهبر شوروی شدند این عده میگویند اگر «گورباچف» جلوی تجزیه شوروی را میگرفت، امروز این کشور درگیر بحران کنونی نبود.
* دادستان روسیه تاکید کرد کشورش همچنان «یانوکوویچ» را رئیسجمهوری قانونی اوکراین میداند و دلیلی برای تحویل وی به دولت جدید اوکراین وجود ندارد.
* مجمع پارلمانی شورای اروپا در ادامه فشارها به روسیه، حق رای به هیئت نمایندگی این کشور در این مجمع را برداشت. روسیه تا پایان سال 2014 در این مجمع حق رای نخواهد داشت.
* پوتین اعلام کرد، الحاق کریمه به روسیه از قبل برنامهریزی نشده بود و همه شواهد و قرائن حاکی است مردم خود حامی الحاق بودند.