گسترش ناآرامیها در3 شهر شرق اوکراین برای الحاق به روسیه
افزایش تنشهای سیاسی و امنیتی در مناطق شرقی اوکراین، کیف و متحدان غربی آن را به تکاپو انداخته است.
پس از اینکه یکشنبهشب خبر رسید، هزاران نفر از ساکنان سه شهر خارکف، دونتسک و لوهانسک با هدف الحاق به خاک روسیه به خیابانها ریختهاند، دولت اوکراین که به تازگی شبه جزیره استراتژیک «کریمه» را از دست داده، علیه مسکو موضع گرفت.
«آرسن آقاکوف» وزیر کشور اوکراین به صراحت اعلام کرد، با توسل به خشونت نظم را به این شهرها خواهد آورد. وی در عین حال پوتین، رئیسجمهور روسیه و «ویکتور یانوکوویچ»، رئیسجمهور برکنار شده اوکراین را که به روسیه پناهنده شده، متهم به «دسیسهچینی» کرد.
نگرانی «کیف» پس از آن به اوج رسید که خبر آمد، هواداران الحاق، ساختمانهای دولتی در «خارکف» را به تصرف خود درآوردهاند.
وزیر کشور اوکراین روز گذشته در شبکههای اجتماعی اعلام کرد، موفق شده جداییطلبان را از این ساختمانها اخراج کند اما چند ساعت بعد شبکه خبری فرانس 24 اعلام کرد ناآرامیها در شرق اوکراین همچنان ادامه دارد. به گزارش واحد مرکزی خبر، این شبکه خبری اعلام کرد، اگرچه هواداران روسیه در «خارکف» پذیرفتهاند ساختمانهای دولتی را تخلیه کنند اما این ساختمانها همچنان در اشغال آنهاست. در شهر «لوهانسک» مردم پرچم آمریکا را آتش زدند.
در این میان خبر میرسد، گروهی از اوکراینیهای مدافع وحدت مقابل استقلالطلبان تجمع کرده و سرود ملی سر دادند.
نگرانی از دچار شدن شهرهای شرقی اوکراین به سرنوشت «کریمه» به حدی است که رئیسجمهور موقت این کشور را مجبور به لغو سفر خارجی خود کرد.
به گزارش فارس، به نقل از خبرگزاری «رویترز»، «الکساندر تورچینوف»، رئیسجمهور موقت اوکراین قرار بود روز یکشنبه به «لیتوانی» سفر کند اما نگرانی از ناآرامیهای مناطق شرقی این کشور، وی را مجبور به لغو این سفر کرد.
«آرسنی یاتسنیوک»، نخستوزیر اوکراین نیز روسیه را به «تلاش برای تجزیه» کشورش متهم کرد.
وی که در یک نشست دولتی صحبت میکرد افزود: «طرحی برای بیثبات کردن اوضاع، عبور نیروهای خارجی از مرز و اشغال خاک اوکراین در جریان است اما ما این اجازه را نخواهیم داد.» وی روسیه را طراح این سناریو خواند.
بهرغم حمایتهای بیحد و حصر غرب به رهبری آمریکا از نارنجیهای حاکم بر اوکراین، روسیه توانست منطقه استراتژیک «کریمه» را با حمایت از برگزاری همهپرسی، به خاک خود الحاق کند؛ در این بین حتی تحریمها و فشارهای سیاسی و اقتصادی غرب علیه روسیه نیز کارساز نشد و مسکو همچنان بر سیاستهای خود در این باره تاکید دارد.
به اعتقاد عدهای از کارشناسان، روسیه رویای بازگشت به دوران شوروی را در سر میپروراند، و با حمایت از روسزبانان ساکن اوکراین، میزان قدرت و نفوذ خود در این منطقه را به رخ جهانیان میکشد.
«آندرس فوگ راسموسن» دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در این باره اعلام کرد: بههیچ وجه به دنبال جنگ سرد با روسیه نیست و هیچ یک از اعضای ناتو نیز خواستار چنین پیشآمدی نیستند.
وی در عین حال تصریح کرد، مسکو در تلاش برای بازگشت مجدد به موقعیت سابق خود در اروپا و نفوذ بیشتر در این قاره است.
«راسموسن» از آمادگی نظامی ناتو برای مقابله با روسیه خبر داد و گفت: «به کمک متحدان خود در دو سوی اقیانوس اطلس تعداد جنگندههای خود در حریم هوایی کشورهای حوزه دریای بالتیک را بیش از 2 برابر افزایش دادهایم.»
وی از آغاز گشتزنی «هواپیماهای رادار آواکس در آسمان لهستان و رومانی» هم خبر داد و گفت: غرب برای مقابله با روسیه متحد است.
یک روز قبل از این اظهارات، فرمانده ناتو در اروپا نیز از آغاز طرحهای مختلف این سازمان برای مقابله با روسیه خبر داده بود. لشکرکشی زمینی به مناطق نزدیک اوکراین و برخی کشورهای اروپایی، یکی از طرحهای احتمالی بود که این مقام بلندپایه ناتو در گفتوگو با سیانان از آن پرده برداشت.
خبر دیگر اینکه، موسس سایت افشاگر ویکی لیکس در واکنش به الحاق کریمه به خاک روسیه و مخالفتهای آمریکا، علیه واشنگتن موضع گرفت.
«جولیان آسانژ» گفت: آمریکا در حالی علیه الحاق کریمه به خاک روسیه موضع میگیرد که همه جهان را با استفاده از ابزارهای جاسوسیاش به خود ضمیمه کرده است.