دلار 600 تومان گران شده دولت به فکر حذف صفر از پول ملی است!(خبر ویژه)
تدارک دولت برای حذف یک صفر از پول ملی و تبدیل واحد ریال به تومان برای مردم مسئلهای سؤالبرانگیز شده است. حتی اغلب نشریات حامی دولت نیز نسبت به زیانهای ناشی از این اقدام نگرانند.
روزنامه فرهیختگان در این زمینه نوشت: این پرسش که آیا برای این اقدام، زمان مناسبی را انتخاب کردهایم، به یکی از مهمترین دغدغههای صاحبنظران اقتصادی بدل شده است. در زمینه حذف صفر از پول کشورها تجربیات موفق و ناموفق زیادی وجود دارد. تجربههایی که برخی از آنها موجب رونق و برخی دیگر موجب اضمحلال اقتصاد کشور مجری این جراحی شده است. اگر تجربههای موفق در این زمینه را مورد مداقه قرار دهیم درمییابیم که اکثر این کشورها در برخی پارامترها کاملا با هم مشترک بودهاند. پارامترهایی از جمله تورم پایین، رشد اقتصادی مناسب و... با نگاهی به این پارامترها و مقایسه آن با وضعیت ایران امروز درمییابیم که ما در برخی از پارامترها چالشها و نگرانیهایی داریم که ممکن است، نتوانیم از مزایای این جراحی پس از دوره نقاهت بهرهبرداری کنیم.
از دیگر ایراداتی که اقتصاددانان به این تصمیم وارد میکنند، این نکته کلیدی است که به فرض اینکه همه شرایط برای این عمل جراحی مهیا باشد، چرا باید تنها یک صفر از واحد پول کشور حذف شود. با حذف یک صفر نیز نسبت واحد پول ایران به دلار آمریکا 3800 به یک خواهد بود. در معاملات شهروندان ایرانی نیز رقمها بسیار بالا خواهد بود. منطقی به نظر میرسد که اگر قرار باشد این عمل جراحی انجام شود چرا باید این جراحی این قدر کم اثر و محدود باشد. این روزنامه نوشت: باید تاکید کرد دلشورهای مشترک برای بسیاری از شهروندان و دلسوزان این مرز پرگهر وجود دارد، که باید نسبت به آن کمال توجه را داشت. امیدواریم که نتیجه اجرای این طرح کاهش قدرت خرید طبقه متوسط و اقشار محروم نباشد. اتفاقی که در صورت وقوع همه دچار خسران میشویم.
روزنامه آرمان نیز در تحلیلی تأکید کرد حذف یک صفر، دردی را درمان نمیکند.
مهدی پازوکی نوشت: مشکل اقتصاد با تغییر واحد پول ملی از ریال به تومان حل نخواهد شد. بلکه ضروری است که دولت پیش از اینکه این تغییرات را اعمال کند باید سلامت را به اقتصاد بازگرداند. به عبارت سادهتر باید سعی شود با سیاستهای بخردانه اقتصادی ثبات اقتصادی رابه اقتصاد بازگرداند. بدین خاطر باید انضباط اقتصادی که شامل انضباط پولی، انضباط مالی و انضباط اداری است را در سیستم اقتصادی اصلاح کرد، زیرا زمانی که اقتصاد کشور از سلامت و ثبات کارشناسی برخوردار شد باید به دنبال این تغییرات آن هم با مطالعه و کارشناسی برویم. به عنوان مثال: در ترکیه این سیاست موفق بود. باید اقدامات مهمتری در عرصه اقتصاد صورت پذیرد که متعاقب آن به ثبات اقتصادی برسیم و در ادامه حذف صفرها نیز میتواند در جهت سلامت اقتصادی کمک کننده باشد و تاثیر شگرفی در عرصه اقتصاد کشور نخواهد داشت. در سالهای اخیر اقتصاد به شدت دچار بیانضباطی اقتصادی بوده که باید هر چه سریعتر به ثبات و انضباط اقتصادی برسیم و با برنامهریزی در این عرصه کارشناسانه تصمیمگیری شود.
آرمان همچنین از قول عباس شاکری کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: دلیل مخالفتها برای حذف صفر از پول این بود که همه قیمتها مضربی از هزار نیستند. بنابراین قیمتهایی که اعشاری است، به دلیل قدرت قیمتگذاری بالای صاحبان کالا و خدمات به طرف بالا میرود که این خود موجب تورم میشود اگر ما میخواهیم صفر را از پول ملی حذف کنیم باید قیمت همه کالاها مضربی از هزار باشد یا اگر میخواهیم چهار صفر حذف کنیم باید مضربی از 10 هزار باشد. این اقدام یک واکنش صوری و اسمی است. باید گفت نه حذف صفر و نه تغییر واحد پولی در حال حاضر تاثیر چندانی بر اقتصاد ندارد. جالب است که دولت در روزهای اخیر 600 تومان قیمت دلار را افزایش داده و به اینکه از ارزش پول ملی کاسته شده حساسیت نشان نمیدهد و به دنبال اقداماتی بیفایده مانند تغییر واحد پول ملی است.
روزنامه هفت صبح نیز در گزارشی خاطرنشان کرد: حذف صفر از پول ملی برخلاف تصور، اقدامی پیچیده و هزینهبر است. اجرای این طرح برخلاف آنچه گفته میشود اصلا ساده نیست و هزینههای زیادی به همراه دارد. هزینه چاپ اسکناس و ضرب سکههای جدید که در زمان اجرای برنامه و هنگامی که دو نوع پول به موازات هم در جریان است افزایش چشمگیری پیدا میکند. از سوی دیگر انبوهی از اوراق رسمی کشور مانند دسته چک، سندهای مالی و... باید تغییر پیدا کرده و واحد آنها به تومان تبدیل شود. مسئله دیگر سردرگمی مردم و سردرگمی توریستها، اثرات روانی منفی و عکسالعمل بازار، از جمله عوارض این اقدام است.
آرش پورابراهیمی کارشناس مسائل اقتصادی میگوید: «یکی از مهمترین خطرات طرحهای اینچنینی تاثیر تورمی ناشی از گرد شدن قیمتها رو به بالا است. با حذف صفر قیمت بسیاری از کالاها برای رند شدن افزایش پیدا میکند. برای مثال اگر کالایی اکنون 15500 ریال باشد، اگر سه صفر از پول ملی کاسته شود تبدیل به 15/5 واحد میشود که ممکن است برای راحتی به 16 تومان تبدیل شود. چنین رخدادی در مقیاس کلان فشار تورمی ایجاد خواهد کرد.»