ظریف در موسسه امور بینالملل ژاپن:
تحریمها اراده مردم ایران را نخواهد شکست
وزیر خارجه کشورمان، در سفر به ژاپن ضمن دیدار با مقامهای این کشور به موسسه امور بینالملل ژاپن رفت و در سخنرانی خود گفت که به سبب تحریمها ما واکسینه شدهایم و اراده ایرانیها به این خاطر شکسته نخواهد شد.
محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان عصر پنجشنبه (18 آذر) به وقت محلی در جمع اعضای موسسه امور بینالملل ژاپن سخنرانی کرد و به چند سؤال حضار پاسخ گفت.
به گزارش تسنیم، وی در این نشست در پاسخ به سؤالی درباره ترامپ و موضع وی در قبال پایان دادن به توافق هستهای گفت: توافق هستهای یک توافق یکجانبه میان ایران و آمریکا نیست بلکه توافقی چندجانبه است که از سوی دیگر کشورها تقویت شده و اتحادیه اروپا به طور مستقیم در آن مشارکت داشته و در نهایت از سوی سازمان ملل و قطعنامهای تصویب شده است.
به نظر من این به نفع آمریکا و بقیه جامعه بینالمللی است که به این توافق بینالمللی پایبند باشند. بنابراین نکته اول این است که این یک توافق دوجانبه نیست که آمریکا بخواهد به سادگی سخن از مذاکرات مجدد یا خروج از آن را به میان آورد.
دوم این که این به نفع خود آمریکا نیز هست که به توافق پایبند باشد. چرا این را میگویم؟ دلیلش این است که از نظر آمریکاییها بهترین حالت این خواهد بود که بتوانند تحریمها را به آن گونه که قبل از برجام داشتند اعمال کنند. در صورتی هم که آمریکا این توانایی را داشته باشد که تحریمها را اعمال کند چه چیزی عایدش خواهد شد؟ اصلا چرا از همان ابتدا آمریکا پای میز مذاکرات آمد؟ اگر با اعمال تحریمها میتوانست اقتصاد ما را نابود کند چرا پای میز مذاکره آمد.
وی با اشاره به روند گسترش تحریمها مانند تزریق واکسن گفت که به سبب اقدام آمریکا ما هم واکسینه شدهایم و یاد گرفتیم که چگونه روی پای خود و بر پایه اقتصاد خود ایستادهایم. ما یاد گرفتیم که چگونه امنیت خود را بر پایه اتکا به مردم تضمین کنیم. اگر چه برای تعامل با دنیا آمدهایم اما اگر این رابطه قطع شود نخواهیم مرد. آنها به این نتیجه رسیدند و به همین دلیل پای میز مذاکره آمدند. دانستند که تحریمها با وجود فلجکنندگی، اثرگذار نخواهند بود.
وی در ادامه با اشاره به پیشرفتهای ایران با وجود تحریمها گفت: همه اینها موید این امر بود که تحریمها اثر ندارند و تحریمها اراده ایرانیها را نخواهد شکست.
وی در پاسخ سؤالی درباره تحریمهای معاملات بانکی با دلار گفت: این آمریکا است که خود را با محدود کردن تعامل دلاری با ایران محروم کرده است. ما با دیگر کشورها با پول ملی آنها معامله میکنیم و با ژاپن نیز با ین و یورو معامله میکنیم از این رو این آمریکاست که خود را از معامله دلاری ایران محروم
کرده است.
وی در بخشی دیگر از صحبتهای خود تاکید کرد: در مسائل جهانی و حل آنها نمیتوان بازی «برد و باخت» داشت یعنی به قیمت باخت دیگران به پیروزی رسید، این بازیای است که نتیجهاش صفر است.
دیدارهای ظریف با مقامهای ژاپن
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان روز پنجشنبه (18 آذر) در توکیو با «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن دیدار و در خصوص روابط دوجانبه و مسائل منطقهای و بینالمللی گفتوگو و تبادل نظر کرد.
در این ملاقات طرفین با اشاره به روابط و دوستی دیرینه بین دو کشور، بر ضرورت ارتقای این روابط در عرصههای مختلف سیاسی و اقتصادی تاکید و زمینههای بسط و توسعه این مناسبات را در پرتو ظرفیتها و قابلیتهای دو کشور تبیین کردند.
تبادل نظر در خصوص تحولات منطقه خاورمیانه و شرق آسیا از دیگر محورهای گفتوگوی دو مقام بود.
همچنین وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه دیدارهایش با مقامات ژاپن، با «هیروشیگه سکو» وزیر اقتصاد، تجارت و صنعت این کشور دیدار و گفتوگو کرد.
محمدجواد ظریف در ابتدای این دیدار با ابراز خرسندی از فرصت ایجاد شده برای انجام این ملاقات اظهار کرد: همانطور که میدانید من همراه با یک هیئت اقتصادی و علمی از بخش خصوصی و دولتی در ژاپن حضور دارم. زمینههای بسیار خوبی برای ایجاد همکاری بین دو کشور وجود دارد و باید با مشورت این زمینهها را بالفعل کنیم.
وی ادامه داد: ژاپن میتواند بیشتر از وضعیت کنونی در بازارهای ایران حضور داشته باشد.
در ابتدای این دیدار نیز وزیر اقتصاد، تجارت و صنعت با اشاره به توانمندیها و پتانسیلهای ایران خاطرنشان کرد: ایران کشور بزرگی است و ژاپن انتظار دارد ایران در منطقه نقش تثبیتکنندهتری داشته باشد و ژاپن از این موضوع حمایت میکند و همانطور که اشاره شد ما انتظار داریم این روند ادامه پیدا کند.
در این مذاکرات در خصوص خط اعتباری ١٠ میلیاردی دلاری ژاپن، توسعه همکاریها در حوزه انرژی، همکاریهای معدنی و ورود ژاپن به فاز همکاریهای زیرساختی در حوزه حمل و نقل و ترانزیت به ویژه پیوستن ژاپن به جمع کشورهای توسعه بندر چابهار و زیرساختهای حمل و نقل ریلی در مسیر افغانستان و همچنین نحوه پیشبرد همکاریها در حوزه بانکی گفتوگو و تبادل نظر شد.
حمایت توکیو از اجرای برجام
«فومیو کیشیدا» وزیر خارجه ژاپن در دیدار همتای ایرانی خود ضمن اعلام حمایت کامل توکیو از اجرای برجام درباره ایجاد شورای همکاری بین دو کشور و مشارکت ژاپن در نوسازی نیروگاههای حرارتی ایران گفتوگو کرد.
ایجاد شورای همکاری بین ایران و ژاپن، مشارکت ژاپن در نوسازی نیروگاههای حرارتی و ساخت بیمارستان با تکنولوژیهای مدرن در ایران، توسعه بندر چابهار، ایجاد خطوط اعتباری، مساعدت طرف ژاپنی برای رفع موانع بانکی و تسهیل ارتباطات بانکی بین دو کشور و ایجاد نقشه راه جهت اولویتبندی پروژههای اقتصادی از جمله دیگر موضوعاتی بود که در این ملاقات مورد تبادل نظر و رایزنی طرفین
قرار گرفت.
وزرای خارجه دو کشور پس از این دیدار در نشستی خبری به سؤالات خبرنگاران پاسخ دادند. وزیر خارجه ژاپن در این نشست گفت این کشور تصمیم دارد ۲/۲ میلیون دلار برای افزایش ایمنی هستهای در ایران هزینه کند. وزیر خارجه ژاپن تصریح کرد: «هر دو توافق داشتیم که روابط دوجانبه به نحوی مداوم و در بازه گستردهای از موضوعات در حال گسترش است، از جمله همکاری در زمینه اجرای مداوم توافق هستهای.»
دیدار با «ماساهیکو کومورا» رئیسگروه دوستی پارلمانی حزب لیبرال دموکرات ژاپن به اتفاق اعضای این گروه در یک صبحانه کاری و گفتوگو در خصوص موضوعات از دیگر برنامههای ظریف در ژاپن بود.
در این دیدار طرفین ضمن بررسی روابط دوجانبه به ویژه پارلمانی، اقتصادی و سیاسی، در خصوص موضوعات متعدد تبادل نظر کردند.
تاکید طرف ژاپنی بر اینکه برجام یک توافق چند جانبه است و جامعه بینالمللی از آن حمایت میکند، طرح موضوع آزمایشهای هستهای کره شمالی توسط طرف ژاپنی، تاکید طرف ایرانی بر مخالفت با وجود سلاحهای هستهای در تمام دنیا، استقبال طرف ایرانی ازسفر کومورا به ایران، بررسی بحران سوریه، بررسی روابط ایران و عربستان و نقش این کشور در بحرانهای منطقهای از جمله مواردی بود که در این دیدار مورد بحث قرار گرفت.
محمدجواد ظریف و هیئت همراه پس از سفر دورهای شش روزه به شرق آسیا (هند، چین و ژاپن) صبح دیروز به تهران بازگشت.