kayhan.ir

کد خبر: ۹۱۸۵۵
تاریخ انتشار : ۱۵ آذر ۱۳۹۵ - ۱۸:۳۲

جلوگیری از ارتکاب جرایم بزرگ با کنترل عصبانیت



حق حیات، از اولین و لازمترین حق انسانهاست و بدون این حق کرامت و ارزش انسانی و آزادی آن حفظ نمی‌شود. تا زمانی که حق حیات را بر انسان لازم ندانیم؛ دیگر نمی‌توان از عدالت، آزادی، برادری و برابری سخنی به میان آورد ولی متأسفانه با نگاهی به صفحات حوادث روزنامه‌ها، روزی را نمی‌توان یافت که از وقوع قتل و یا قصاص قاتل مطلبی ننوشته باشند.
شدت قباحت این جرم به اندازه‌ای است که احساسات جمعی یک جامعه را تا مدتهای مدیدی درگیر و تا مدتها نحوست آن مذاق مردم را تلخ و ناگوار می‌کند. قتل پدیده‌های است که در کتاب آسمانی ما به شدت نكوهش شده است تا بدانجا که فاعل آن هرگز مشمول رحمت الهی نخواهد شد.
انجام قتل، براي جامعه تبعات هولناکی را به دنبال دارد و به طور خاص امنیت و احساس امنیت یک جامعه را تحت تأثير قرار می‌دهد و مردم تا مدتها احساس ناامنی و تشویش خاطر خواهند كرد و مهمتر اینکه ترمیم این خلاء روانی در جامعه نیازمند زماني طولانی بوده و صرف هزینه‌های هنگفتی را ایجاب خواهد كرد.
کاهش آستانه تحمل مهم‌ترین عامل وقوع جرم
آنچه موجب می‌شود که ما شاهد وقوع این جرم خشن، در جامعه باشیم؛ کاهش آستانه تحمل مردم به خصوص، جوانان و نوجوانان است؛ به طوری که در برابر هر حادثه‌ای، از خود واکنش تند و در مواردی نابخردانه نشان می‌دهند. حتی اگر سلاح سردي هم به همراه داشته باشند از آن استفاده می‌کنند. در حالي كه حمل سلاح سرد و يا گرم توسط شهروندان ممنوع است؛ زيرا پليس هر كشوري متولي و ايجاد كننده امنيت شهروندان آن كشور است و افراد جامعه نيازي ندارند كه براي برقراري امنيت وسيله‌اي دفاعي با خود حمل كنند.
از جمله مهارتهایی که در این مواقع مؤثر واقع مي‌شود مهارت کنترل و مهار خشم می‌باشد. مهارتی که با صرف زمان بسیار کمی فواید بسیار زیادی را به ارمغان خواهد آورد. انتظار اين است كه هنگام مواجهه با مسائلي كه باعث برانگيخته شدن عصبانيت مي‌شود از بروز عصبانيت خود به صورت ناگهاني و انفجاري جلوگيري كنيد.
راه‌های کنترل عصبانیت
مطمئن باشید هنگام خشم، همیشه اولین راهی که به ذهن می‌رسد بهترین راه نیست، بنابراین با به تعویق انداختن خشم می‌توانید بهترین راه را برگزینید. بنابراين اگر عصبانی شديد با شمردن از ۱ تا ۵۰ واکنش خود را در برابر شرایط موجود به پس از رفع شدن عصبانیت‌تان موکول کنید.
در لحظه عصبانیت چند نفس عمیق بکشید، این کار باعث خون‌رسانی بهتر به سلول‌ها و بافت‌های بدن و فعالیت بهتر مغز می‌شود در نتیجه قادر خواهید بود بهتر مشکل خود را بررسی کنید و چگونگی مقابله واقع‌بینانه را با آن بیابید. همين طور وقتی از دست فردی یا چیزی عصبانی می‌شوید، برای لحظه‌ای با خود تأمل کنید که آیا ارزش دارد خود را به خاطر مسائل و مشکلات جزئی و پیش‌پا افتاده عصبانی کنید.
بسیاری از مواقع با چشم پوشی از برخی مسائل یا رفتارها می‌توان خود را از افتادن در دام عصبانیت نجات داد. به عنوان مثال، اگر کسی در محیط کار با شما رفتار ناعادلانه‌ای داشت به جای غصه‌خوردن و سرکوب‌کردن خشمتان، به سادگی از کنار آن بگذرید و به خاطر آن اعصاب خود را فرسوده نکنید.
برخی چیزها را نمی‌توان تغییر داد؛ گاهی باید به جای عصبانی شدن وضعیت کنونی را پذیرفت و با آن سازگاری پیدا کرد. در این صورت لازم است شیوه‌های مقابله با مشکلات را یاد گرفته و یا با آنها سازگار شوید؛ توصيه مي‌شود در هنگام خشم به هيچ وجه عجولانه تصميم نگيريد. زيرا هنگام عصبانيت با عقل و منطق تصميم نمي‌گيريد.
سرهنگ امیرفراستی - معاون اجتماعی فرمانده انتظامی تهران بزرگ