kayhan.ir

کد خبر: ۹۰۹۴۴
تاریخ انتشار : ۰۱ آذر ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۹
رئیس اتاق بازرگانی تهران:

دولت درباره توافقات هسته‌ای بزرگ‌نمایی کرد

رئیس اتاق بازرگانی تهران گفت: دولت اشتباه کرد و نباید آنقدر عجولانه درباره توافقات خود با خارجی‌ها صحبت می‌کرد.


به گزارش نسیم آنلاین، مسعود خوانساری درباره نحوه رفتار دولت در بحث توافق با خارجی‌ها اظهار کرد: دولت اشتباه کرد و نباید آنقدر عجولانه در مورد توافقات به این بزرگی صحبت می‌کرد.
وی درباره اینکه سرنوشت توافق با بوئینگ و ایرباس به کجا می‌انجامد گفت: این هواپیماها به این زودی وارد ایران نمی‌شود.
رئیس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه فضای کسب و کار ایران مشکل دارد افزود: مشکل نخست این است که فضای کسب و کار رقابتی نیست و دیگر اینکه دولت بیش از اندازه در اقتصاد دخالت می‌کند یعنی علاوه بر اینکه تصدی‌گری می‌کند مرتب هم در اقتصاد دخالت دارد.
خوانساری با اشاره به اینکه برخی از این مشکلات بسیار واضح و در عین حال ساده است ادامه داد: برای مثال نخستین مشکل که هر روزه با آن درگیر هستیم (به عنوان بخش خصوصی) قوانین و مجوزهای دولتی است که بخش خصوصی برای فعالیت در ارتباط با فضای کسب و کار با آن درگیر است. مشکل دیگر بحث قیمت‌گذاری است؛ دولت در خیلی از قضایا دخالت می‌کند و خواهان ورود به بحث قیمت‌گذاری است که موجب می‌شود حرکت بخش خصوصی برای فعالیت‌های بیشتر دچار اختلال شود. سومین مشکل، تعرفه‌هاست. دولت در عین حال که قوانین دست و پاگیر برای فعالیت کسب و کار بخش خصوصی تدوین و تصویب می‌کند و حتی قیمت‌گذاری را برعهده می‌گیرد در گام بعدی با وضع تعرفه‌های مختلف و تغییر این تعرفه‌ها و به نوعی بازی کردن با تعرفه‌ها و ممنوع کردن و مجوز دادن به ورود یا خروج کالاهای مختلف موجب می‌شود تا فضای رقابتی برای بخش خصوصی فراهم نشود. بخش خصوصی هر روزه باید چک کند تا ببیند کدام کالا ممنوع و کدام کالا برای واردات یا صادرات آزاد است.
وی ادامه داد: یکی دیگر از اختلالات موجود در کسب و کار بخش خصوصی بحث فساد در دستگاه‌های اداری است که عامل مهمی برای اختلال در محیط کسب و کار است. در عین حال عدم شفافیت در مقررات و بخشنامه‌هایی که مرتباً صادر می‌شود باعث ایجاد اختلال در مراودات و مبادلات و فعالیت‌های اقتصادی می‌شود که باعث عدم شفافیت و ایجاد رانت و فساد شده و باعث نا امنی محیط کسب و کار شده و سدی پیش ره گسترش فعالیت‌های بخش خصوصی می‌شود.
کاهش تورم، تأثیری
 بر نرخ دلار نداشت
رئیس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه دولت می‌توانست قوی‌تر با عوامل مخل بهبود کسب و کار برخورد کند گفت: معتقدم که متأسفانه دولت نتوانست در برخورد با آنها موفق عمل کند و به عنوان مسائلی که در محیط کسب و کار تعیین تکلیف نشده باقی مانده‌اند. الان خیلی از نهادها و شرکت‌هایی که غیر خصوصی و معتبر هستند با امتیازات و بخشودگی‌ها رقابت ناسالمی را ایجاد کرده‌اند، این عوامل باعث شده تا بخش خصوصی نتواند به خوبی رشد کند که من فکر می‌کنم این ضعف دولت بوده که در سه سال گذشته نتوانسته در این زمینه گام‌های اساسی‌تری را بردارد.
خوانساری با انتقاد از دستوری بودن نرخ ارز افزود: درخواست کردیم که دولت در موضوع ارز شفافیت پیشه گیرد و گفتیم که چند نرخی نگه داشتن ارز عدم شفافیت ایجاد می‌کند و زمینه‌ساز رانت و حافظ رانت‌های موجود خواهد شد.
وی ادامه داد: دولتمردان فعلی در زمانی که دولت را تحویل گرفتند تورم بیش از 45 درصد بود و حالا نرخ تورم به تک رقمی نزدیک شده اما این کاهش تورم روی نرخ ارز تأثیری نداشته است. سال اولی که آقای روحانی دولت را تحویل گرفت قیمت ارز در بازار آزاد 3600 تومان بود و در حال حاضر با وجود کاهش نرخ تورم همان 3600 تومان است. این موضوع نشان می‌دهد که دولت به نحوی در بازار ارز دخالت می‌کند و نگرانی عمده این است که با پایین نگه داشتن صوری نرخ ارز، شاهد همان اتفاقی باشیم که سال 90 افتاد.
رئیس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه نمی‌توان انتظار داشت که دولت، قدرت خرید مردم را ظرف سه سال بالا ببرد گفت: اگر دولت خیلی تلاش بکند نهایتاً بتواند در دو یا سه سال آینده، روال صعودی قدرت خرید مردم را به میزان پیش از سال 84 برساند.