kayhan.ir

کد خبر: ۹۰۷۶۸
تاریخ انتشار : ۲۸ آبان ۱۳۹۵ - ۲۱:۵۲
رئيس کنفدراسیون صادرات ایران:

منابع بسته‌ مشوق صادراتی با گذشت 8 ماه از سال اختصاص داده نشد

رئيس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: هشت ماه از سال گذشته اما هنوز منابع بسته مشوق صادراتی محقق نشده است.


محمد لاهوتی در گفت‌وگو با فارس درباره وضعیت صادرات و موانع و مشکلات آن اظهار کرد: ابلاغیه مشوق‌های صادراتی در ابتدا دچار اشکالاتی بود که کنفدراسیون صادرات، بلافاصله برای رفع آن مکاتبه‌ای را با معاون اول رئیس‌جمهور انجام داد و در جلسه‌ای موضوع کاهش سود تسهیلات صادرات از منابع صندوق توسعه ملی مطرح و متعاقب آن سود تسهیلات این بخش از 16 درصد به 11 درصد کاهش یافت. نرخ پرداخت مشوق صادراتی مستقیم به خدمات فنی و مهندسی هم از شش به چهار درصد کاهش یافت.
وی با ابراز امیدواری نسبت به اینکه منابع مشوق‌های صادراتی هر چه زودتر تخصیص یابد و به واحدهای صادرکننده کوچک و متوسط تعلق گیرد افزود: بسته مشوق صادراتی مربوط به مصوبات بودجه سال 95 است و هشت ماه از سال سپری شده. امیدواریم دولت هر چه سریع‌تر با تامین منابع، آن را اجرایی کند.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در پاسخ به این سؤال که چرا بخش عمده‌ای از صادرات کشور وابسته به مشتقات نفتی و میعانات گازی است و در صادرات محصولات غیرنفتی نتایج مطلوب به دست نیامده است، گفت: عمده‌ترین مشکل صادرات غیرنفتی، قیمت تمام شده این کالاها است. ضمن اینکه در بخش صادرات غیرنفتی استراتژی مشخص و هدف‌گذاری دقیق وجود ندارد و قانون درست اجرا نمی‌شود و کسی هم بازخواست نمی‌کند. لاهوتی در پاسخ به این سؤال که در حال حاضر عمده صادرات ما به چه کشورهایی انجام می‌شود، گفت: در 10 سال تحریم صادارت به چند کشور از جمله امارات، چین، عراق، افغانستان و ترکیه انجام می‌شد اما پس از برجام اگر چه هنوز چین و امارات در ردیف اول و دوم مشتریان کالاهای صادراتی ایران هستند اما ژاپن، کره و عمان هم در لیست 10 کشور اول صادراتی ما قرار گرفته‌اند.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران درباره دیگر مشکلات فعالیت‌های صادراتی بیان داشت: نرخ بالای تسهیلات بانکی و مشکلات نقدینگی از سال‌ها پیش به عنوان یکی از معضلات صادرات به شمار می‌رفته است. این دو مقوله همواره اثر خود را بر تولید می‌گذارد و صادرات هم متأثر از تولید است. همچنین غیرواقعی بودن نرخ ارز در مقایسه با تورم قیمت تمام شده کالاهای ایرانی را افزایش می‌دهد. بسته‌بندی‌ها و حمل و نقل هم نامناسب است.
لاهوتی با تاکید بر اینکه حل این مشکلات نیازمند دقت نظر و جدیت است، گفت: اجرایی کردن اقتصاد مقاومتی راه برون‌رفت از مشکلات اقتصادی کشور است و امیدواریم که با دقت نظر در اجرای ابلاغیه سیاست‌های اقتصاد مقاومتی این ابلاغیه به سرنوشت ابلاغیه‌های قبلی دچار نشود. وی درباره وضعیت صادرات در دوران پسابرجام اظهار  کرد: هنوز مهم‌ترین مشکل صادرات یعنی روابط بانکی حل نشده و شرایط ارتباطات بانکی به وضعیت قبل از تحریم‌ها بازنگشته است. اگرچه برخی بانک‌های کوچک اروپایی ارتباطات مالی با ایران برقرار کرده‌اند اما این اتفاق درباره بانک‌های بزرگ هنوز نیفتاده است.
در انتظار مشوق‌ها
برای صادرات شیرخشک
در همین حال حسن رکنی معاون وزیر جهاد کشاورزی در گفت‌وگو با فارس اظهار کرد: امسال 200 میلیارد تومان مشوق صادراتی برای شیر درخواست کرده‌ایم که با توجه به مضیقه مالی دولت هنوز محقق نشده و اگر این مهم اتفاق بیفتد می‌توانیم برای صادرات شیر از آن استفاده کنیم و بخشی از شیری که اکنون در کارخانجات تبدیل به شیرخشک شده را صادر کنیم. وی اضافه کرد: در پنج ماهه اخیر تا الان روزانه به طور متوسط 801 تن شیر به صورت خرید تضمینی از دامداران خریداری شده که 90 درصد آن تبدیل به شیرخشک شده است و بخشی از آن به خامه تبدیل می‌شود که هم در بازار داخل به فروش می‌رسد و هم صادر می‌شود و بنا داریم با صادرات آن را از چرخه بازار خارج کنیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به اینکه ظاهرا نه تنها قیمت خرید تضمینی شیر افزایش نیافته بلکه برخی کارخانه‌ها شیر را در هر کیلو 50 تومان ارزان‌تر از قیمت مصوب می‌خرند، خاطرنشان کرد: در بحث شیر یک تنش قیمتی در دنیا داشته‌ایم که باعث شده آن میزانی که برای صادرات شیر و فرآورده‌های آن پیش‌بینی کرده بودیم محقق نشود.
وی با تأکید بر اینکه در کشور ما برای آنکه بتوانیم توازن برقرار کنیم باید برای صادرات مازاد شیر و لبنیات برنامه‌ریزی کنیم، خاطرنشان کرد: افزایش عرضه در بازار سبب کاهش قیمت می‌شود که با صادرات توازن برقرار می‌گردد.