آلودگی هوا نتیجه وارونگی دما یا سیاستهای ابتکاری؟
مهدهای کودک و دبستانهای تهران امروز هم تعطیل است
به علت آلودگی شدید هوا مهدهای کودک، پیشدبستانیها و دبستانهای استان تهران به جز شهرستانهای فیروزکوه، دماوند و پردیس امروز هم تعطیل شد.
دیروز نشست کمیته اضطرار آلودگی هوای استان تهران با توجه به قرار گرفتن هوای تهران در وضعیت قرمز و شرایط ناسالم هوا برای همه اقشار جامعه در استانداری تهران تشکیل شد.
در این جلسه مقرر شد تمام مهدهای کودک، پیش دبستانی و مدارس ابتدایی استان به جز شهرستانهای فیروزکوه، دماوند و پردیس امروز هم تعطیل باشد، همچنین مقرر شد طرح ترافیک و زوج و فرد تا اطلاع ثانوی تا ساعت 19 در سطح شهر تهران اجرا شود.
برخورد با خودروها وموتورسیکلتهای دودزا و آلاینده و همینطور خودروهای فاقد معاینه فنی، توقف فروش مجوز روزانه طرح ترافیک تا پایان شرایط ویژه برای کاهش میزان تردد خودروها درهسته مرکز شهر تهران و توقف فعالیت کلیه معادن تهران تا عادی شدن شرایط، لغو ورزش همگانی در پارکها و مجموعههای ورزشی شهر تهران، نظارت برعدم بهکارگیری اتوبوسهای دودزا، جلوگیری از روشن بودن اتوبوسهای متوقف درترمینالها و جایگاههای اتوبوسرانی و ترمینالهای شهری و نظارت بر توقف جلوگیری از فعالیتهای عمرانی شهر تهران موثر بر تولید و افزایش آلودگی هوا و استقرار تیمهای سیاری از سوی اورژانس در میادین پرتردد و آلوده از مصوبات چند روز پیش جلسه کمیته اضطرار بوده است.
شاخص ذرات معلق
در فرمانداری ری به ۲۰۰ رسید
معاون پایش و نظارت محیط زیست استان تهران با بیان اینکه دیروز شاهد ادامه پدیده وارونگی هوا و ثبات ذرات معلق کمتر از 2/5 میکرون بودیم، گفت: شاخص عدد ذرات معلق کمتر از 2/5 میکرون به 156 رسید که این وضعیت نشانگر ناسالم شدن کیفیت هوا برای همه افراد است.
محمد رستگاری به تسنیم گفت: دیروز ذرات معلق کمتر از 2/5 میکرون در فرمانداری ری به عدد ۲۰۰ رسید که جزء آلودهترین نقاط استان تهران محسوب میشود.
وی با بیان اینکه تمهیدات اندیشیده شده در کمیته کاهش آلودگی هوا و تعطیلی مدارس موجب شده تا شاهد افزایش روند آلودگی هوا نباشیم و این آلودگی ثابت بماند، از مردم استان تهران خواست در چنین شرایطی از تردد غیرضروری در سطح شهر و مناطق پرترافیک خودداری کنند.
آلودگی هوا نتیجه وارونگی دما
یا سیاستهای ابتکاری؟
رئیسسازمان محیط زیست، این روزها که مردم نفسشان از آلودگی هوا تنگ شده برای این که مبادا کسی فکر کند وارونگی سیاستهای ابتکاری محیط زیست منجر به تشدید آلودگی هوا در این روزها شده است در کانال تلگرامی خود آورده است پدیدهای که این روزها با آن مواجه هستیم «وارونگی دما» است.
به گزارش فارس، دیروز ششمین روزی بود که مردم تهران به همراه مردم چند کلانشهر دیگر کشورمان از جمله اصفهان در کیفیت بد هوا و در شرایط ناسالم نفس کشیدند و این داستان هر ساله پاییز و زمستان در کلانشهرها است. با اینکه این داستان هر سال تکرار میشود اما دریغ از یک راهکار عملیاتی که حداقل میزان آلودگی را کاهش دهد.
همیشه وقتی صحبت از آلودگی هوا در تهران و سایر کلانشهرها مطرح میشود عدهای صحبت از ساماندهی و خروج صنایع از شهرها را مطرح میکنند و عدهای نیز شادمان از وارد کردن بنزینهای وارداتی مدام از تأثیر این بنزینها در کاهش میزان آلودگی میگویند، اما اگر این بنزینهای وارداتی چاره مشکل آلودگی هوا بود پس چرا این روزها بازهم همان قصه هر ساله تکرار میشود؟
امسال موضوع جدیدی نیز از سوی رئیسسازمان محیط زیست مطرح شد و آن هم پیشنهاد تعطیلی یک ماهه مدارس در پاییز یا زمستان بود تا به این ترتیب از میزان آلودگی هوا کم کنند، طرحی که از ابتدای پیشنهاد آن با انتقادات زیادی مواجه شد، تعطیلی یک ماهه دانشآموزان در شرایطی که والدین آنها بر سرکار هستند دغدغههای زیادی را ایجاد میکند و از طرف دیگر در اینصورت کودکان با والدین خود باید بر سر کار حاضر شوند و این یعنی تردد مجدد دانشآموزان در خیابانها!
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و نمایندگان مجلس اینگونه پیشنهادات و ابتکارات یک دفعهای که سر بزنگاه مطرح میشود و آرامش خانوادهها و دانشآموزان را از بین میبرد نمیتواند راهکار حل مشکل آلودگی هوا باشد. تا چه زمانی مسئولان میخواهند با درمانهای موقتی مانند طرح زوج و فرد خودروها از در منازل و افزایش ساعت محدودیت طرح ترافیک و تعطیلی مدارس، بحرانها را از سر بگذرانند و بازهم سال بعد و تکرار دوباره همین داستان!
در این روزها که مردم بسیاری از کلانشهرها کامشان با دود سیاه تلخ شده است و چشمانشان رنگ آبی اسمان را نمیبیند، رئیسسازمان محیط زیست در صفحه اجتماعی خود به تشریح پدیده وارونگی دما میپردازد. در این پست فضای مجازی خانم ابتکار آمده است: «پدیدهای که با آن اکنون مواجه هستیم اینورژن یا وارونگی دما نام دارد که با شروع فصل سرما، تغییرات جوی و سکون هوا در سطح زمین موجب تجمع آلایندهها میشود. با شروع روز و آغاز فعالیتها، دمای هوای سطح زمین زیاد میشود. این هوای گرم هنگام صعود و حرکت به سمت بالا یا هنگام جابهجایی به وسیله باد با لایهای هم دما از هوا که توسط تابش خورشید در طبقات فوقانی جو تشکیل شده برخورد کرده و این مانع صعود و تبادل هوا میشود. نتیجه آن تشکیل یک سطح پوششی بالای شهر است که با گذشت زمان و افزایش فعالیتهای انسانی به دلیل حبس هوا در زیر این لایه، مانع از بالارفتن مواد آلاینده میشود. در به وجود آمدن چنین پدیدهای، آلایندهها دخیل نیستند و وضعیت جوی تعیینکننده است. در چنین مواقعی باید با اتخاذ تدابیری که تردد وسایل نقلیه و هرگونه منشاء آلایندگی را کاهش میدهد، از تشدید وضعیت جلوگیری کرد تا اینورژن خاتمه یابد». و در آخرین پست اینستاگرامی خانم رئیس سازمان محیط زیست هم خاطرهای از سفر به شیراز و عکس از دریاچه مهارلو آمده است و هیچ اشارهای به این روزهای آلوده نشده است!
در حالی مردم کلانشهرها هر روز نفسشان تنگتر میشود که محمدعلی شاعری رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس معتقد است سازمان محیط زیست از چند روز قبل میتوانست این موضوع را پیشبینی کند و با برنامهریزی اقدامات پیشگیرانه کاری کند که هم اکنون وضعیت در شرایط قرمز و بحرانی نباشد!اما انگار خانم ابتکارکارهای واجبتری مانند ارائه لایحه مقابله با حیوان آزاری دارد و رسیدگی به موضوع آلودگی هوا را در وظایف خود از قلم انداخته است، ای کاش خانم ابتکار پاسخ دهد لایحه مقابله با انسان آزاری و آلودگی هوا را چه زمانی میخواهد ارائه دهد؟
«ابتکار» در اوج آلودگی هوا
به مراکش رفت!
این روزها که مردم تهران و شهرهای پرجمعیت در هوای بشدت آلوده نفس میکشند رئیسسازمان حفاظت از محیط زیست ترجیح داد به جای تدبیر برای حل مشکل آلودگی هوا به مراکش سفر کند.آنگونه که در سایت سازمان محیط زیست آمده است، معصومه ابتکار در این سفر ضمن شرکت در کنفرانس بینالمللی تغییرات آب و هوا (COP22) که از 17 آبان در مراکش فعالیت خود را آغاز کرده است، در دوازدهمین کنفرانس اعضای پروتکل کیوتو نیز حضور دارد.