در سال پایانی دولت یازدهم مطرح شد
سیف: ساختارهای بانکی کشور دچار مشکل است
با وجود گذشت سه سال از روی کار آمدن دولت یازدهم، رئیسکل بانک مرکزی تازه از وجود مشکل در ساختارهای نظام بانکی کشور خبر داده است.
به گزارش فارس، ولیالله سیف در جلسه شورای بانکهای استان یزد اظهار داشت: ساختارهای نظام بانکی کشور دچار مشکل بوده و هیچکس تاکنون به فکر اصلاح آن به شکل جدی نیفتاده است.
وی عنوان کرد: بخش عمدهای از این اصلاحات که باید در نظام بانکی رخ دهد، باید از طریق دولت انجام شود و دولت میتواند با بازگرداندن بدهیهای خود بخشی از این اصلاحات را انجام دهد.
رئیسکل بانک مرکزی ادامه داد: زمانی حجم این بدهیها پایین بود و بانکها تحمل میکردند، اما اکنون حجم بدهیها افزایش یافته و سیستم بانکی را دچار تنگنا کرده است.
وی خاطرنشان کرد: البته دولت مصمم به پرداخت است و دو لایحه نیز در این زمینه تنظیم شده که به زودی به مجلس میرود و امیدواریم با تصویب و اجرای این لوایح، مشکلات بانکها رفع شود و بتوانند رسالت خود را به نحو بهتری انجام دهند.
سیف در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه کشور ما اکنون در شرایط حساسی است و گشایشهای بعد از برجام در حوزههایی نظیر نفت به یکباره و در برخی حوزهها نظیر گشایشهای بانکی به تدریج در حال انجام است، عنوان کرد: انتظار ما در زمینه گشایشها بیش از این میزان بود و اکنون گرچه پیشرفتهایی دارد، اما کند است و امیدواریم شرایط هرچه سریعتر عادی شود.
گفتنی است، علیرغم تمام شعارهایی که این دولت در زمینه انضباط مالی مطرح میکرد، آمار بانک مرکزی نشان میدهد، بدهی دولت به بانک مرکزی در مردادماه سال 93 رقم 154 هزار میلیارد ریال بود که مرداد سال 94 به 255 هزار میلیارد ریال و در مرداد سال جاری به 348 هزار میلیارد ریال افزایش و به عبارت دیگر بدهی دولت به بانک مرکزی در سه سال اخیر بیش از 125 درصد افزایش یافته است.
اعتراض مسکن مهریها
به سیف
کم توجهی به مسکن مهر نیز یکی از ایرادات دولت یازدهم است. این مشکل به قدری آشکار شده که متقاضیان مسکن مهر از هر فرصتی برای اعتراض به دولتیها استفاده میکنند مثلا رئیسکل بانک مرکزی که هفته گذشته به نمایشگاه مطبوعات رفته بود با اعتراض جمعی از متقاضیان مسکن مهر روبرو شد. این اعتراضات به گونهای پیش رفت که بازدید سیف را با چالش جدی روبرو کرد، به طوری که اجازه ورود به غرفهها به رئیسبانک مرکزی داده نشد و با حاکم شدن فضای متشنج در نمایشگاه ماموران حراست سیف را از دربهای پشتی نمایشگاه به بیرون هدایت کردند.
متقاضیان مسکن مهر حضور یافته در نمایشگاه که علیه دولت و بانک مرکزی شعار میدادند بیش از 100 تا 200 نفر برآورد شدند و با پلاکاردها و شعارهایی نظیر «مسکن مهر ما کو»، «نزولخوار، نزولده دشمن دین و قرآن»، «پول ما را نمیدهند»، «پول ما را دزدیدند» «مسکن ما را نمیدهند» اعتراض خود را نشان دادند. بر این اساس بسیاری از متقاضیان مسکن مهر از سال 90 تاکنون با پرداخت 32 میلیون تومان تا ۴۲ میلیون تومان برای ساخت مسکن مهر در فازهای مختلف هنوز نتوانستهاند مسکن خود را دریافت کنند و مسئولان به آنها گفتهاند که از 10 تا ۳۰ میلیون تومان دیگر باید واریز کنند.
در این باره یکی از متقاضیان عنوان کرد مسکن مهر در دولت قبل 80 درصد پیشرفت فیزیکی داشته اما سه سال است که مابقی آن تکمیل نشده اکنون قسط خانهای را میدهم که هنوز نمیدانم وجود خارجی دارد یا خیر.
گفتنی است پیشتر نیز فرهاد بیضایی، کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه طی سه سال اخیر از محل منابع عمومی برای بانک مسکن ایجاد رانت شده است، گفته بود: این در حالی است که در این مدت بانک مذکور کمترین همکاری را در فعالیتهای توسعهای داشته است.
وی در ادامه با اشاره به صورت مالی سال 93 بانک مسکن، اظهار کرد: این بانک در سال 93 حدود 8 هزار میلیارد تومان تسهیلات بینبانکی به سایر بانکها پرداخت کرده است، این اتفاق بهواسطه سود بیشتر این نوع وام - برای بانک مسکن - روی داده و اصولاً بانکها علاقهمند به پرداخت تسهیلات بینبانکی هستند.