kayhan.ir

کد خبر: ۸۹۱۵۴
تاریخ انتشار : ۱۰ آبان ۱۳۹۵ - ۱۸:۱۷

راهکارهای کنترل شهوت جنسی(پرسش و پاسخ)






پرسش:
براي کنترل شهوت جنسی چه راهکارهایی در قرآن و احادیث وجود دارد؟
پاسخ:
واژه «شهوت» در موارد مختلفی مانند: شهوت مال، شهوت پست و مقام، شهوت کار و شهوت جنسی ... کاربرد دارد. ولی به نظر می‌رسـد این پرسـش در مورد «غریزه جنسـی» که در حال حاضر بیشتر مورد ابتلا است، می‌باشـد از این رو در پاسخ باید گفت: تمایل و غریزه جنسـی را مانند غرایز و تمایلات دیگر، خداوند در وجود انسان به امانت گذاشته و ما در قبال آن سه راه فرا روی خود داریم:
1. سرکوب کردن یا از بین بردن غریزه جنسی
2. رهاکردن افسار شهوت و غریزه جنسی
3. آن را تحت برنامه دین و هدایت الهی در آوریم.
راه اول: یعنی راه سـرکوب که باعث نقص جسـمانی می‌شود؛ و به دنبال آن بسـیاري از استعدادهاي درونی انسان را نابود می‌کند و اجازه شکوفایی و رشد و تعالی انسان را نمی‌دهد و دین اسلام با این راه مخالف است.
راه دوم: رها کردن افسار شهوت، که این هم موجب هلاکت انسان، و بروز بیماري‌هاي روحی و جسـمی می‌شود که امروزه در بسـیاري از کشورهاي غربی شاهـد آن ‌می‌باشـیم و اسـلام با این راه هم مخالف است.
راه سوم: اینکه نه این غریزه و نعمت الهی را سـرکوب کنیم و نه اینکه آن را بی‌هدف و بی‌برنامه رها کنیم، بلکه طبق دستورات شرع مقدس، شهوت جنسی خود را مدیریت کنیم.
اینک برخی از این دستورات را به نحو اجمال می‌شماریم:
1. ازدواج
یکی از بهترین راهکارهایی که در قرآن و روایات، بـدان سـفارش شـده «ازدواج» می‌باشـد و حتی در قرآن دسـتور بسـیج همگانی، براي فراهم کردن اسـباب ازدواج جوانـان آمـده است. در سـوره نـور آیه 32 به مؤمنـان دسـتور می‌دهـد: «وَ أَنْکِحُوا الایامي‏ مِنْکُمْ» مردان و زنان بی‌همسر خود را همسر دهید. و در آیه بعـدي می‌فرمایـد: «آنهـایی که به هر دلیلی نتوانستند ازدواج کنند باید پاکـدامنی پیشه کننـد تا خداونـد از فضل و کرم خود آنها را بی‌نیاز کند».
2. کنترل چشم
پرهیز از چشـم چرانی و حاضــر نشــدن در مجـالس و محل‌هـایی کـه نامحرمـان حضـور بیشـتري دارنــد، و تماشـا نکردن فیلم‌هـا و عکس‌هاي مبتذل و تحریک‌کننده.
از ایـن رو در آیه 30 و 31 سوره نور می‌فرمایـد: «به مردان بـا ایمـان بگو چشم‌هاي خود را (از نگاه به نامحرمان) فرو گیرنـد، و عفاف خود را حفظ کنند؛ این براي آنان پاکیزه‌تر است؛ خداوند از آنچه انجام می‌دهید آگاه است»!
«و به زنان با ایمان بگو چشم‌هاي خود را (از نگاه هوس آلود) فرو گیرند و دامان خویش را حفظ کنند...».
3. دوري از ناپاکان و نا اهلان
برخی از افراد نـااهـل و منحرف در لبـاس دوست ظـاهر می‌شونـد و انسـان را از مسـیر صـحیح خارج می‌کننـد از این رو قرآن خطر همنشینی با این افراد را چنین گوشزد می‌کند:
«خدا می‌خواهد شما را ببخشد (و از آلودگی پاك کند)، اما آنها که پیرو شهواتند می‌خواهند شما بکلی منحرف شوید». (نساء- 27) بنابراین همنشین بد و ناپاک به طور طبیعی تلاش دارد تا انسان را از مسیر الهی و بندگی خدا خارج کند و به سوی آلودگی و قهقرا سوق دهد.
4. روزه
گرفتن روزه در افزایش تقوا و فرو نشانـدن آتش شـهوت بسـیار مؤثر است و اصولًا قرآن، هدف روزه گرفتن را تقوا معرفی می‌کند. «يا أَيُهَا الَّذينَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَيْکُمُ الصِّيامُ کَما کُتِبَ عَلَي الَّذينَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ» «ای افرادی که ایمان آورده اید! روزه بر شما نوشته شده، همان گونه که بر کسانی که قبل از شما بودند نوشته شد تا پرهیزکار شوید» (بقره- 183)
چرا که امساک از خوردن و آشامیدن و پرهیز از گناهان، تمرین مبارزه با نفس است که به انسان این توانمندی را می‌دهد تا بتواند با شهوت جنسی خود نیز مبارزه کند و در وقت مقرر با رعایت ضوابط و مقررات لازم به یک ازدواج سالم تن دهد.
5. دوري از تخیلات شیطانی
آري تخیلات شیطانی همچون «طوفانی» بر «تلاطم امواج شهوت» می‌افزاید لذا توصیه می‌شود:
الف: لحظات قبل از خواب، با قرائت قرآن یا دعا یا مطالعه کتاب سودمندي در بستر سپري شود.
ب: تا خسته نشده‌ایم به رختخواب نرویم. [قبل از خواب یا با کار یا ورزش یا مطالعه و .... خود را آماده خواب کنیم].
ج: نماندن در محلی که تنها هستیم و کسی حضور ندارد.
و هر مورد دیگري را که باعث حرکت «پرنده خیال» ما می‌شود باید مواظب باشیم.
از این رو قرآن در مورد دوري از خیالات شیطانی می‌فرماید:
«اي کسانی که ایمان آورده‌ایـد! از گام‌هاي شـیطان پیروي نکنید! هرکس پیرو شـیطان شود (گمراهش می‌سازد، زیرا) او به فحشا و منکر فرمان می‌دهد!» (نور- 21)
برخی صاحب نظران نیز براي کنترل شهوات موارد ذیل را توصیه می‌کنند:
الف: ورزش و عضویت در تیم‌هاي ورزشی
ب: مطالعه کتب مفید (به ویژه زندگی علما و اولیاي خدا)
ج: پرهیز از غذاهاي محرک.
د: نپوشیدن لباس‌هاي تنگ و چسبان و بدن نما