kayhan.ir

کد خبر: ۸۶۱۶۰
تاریخ انتشار : ۰۲ مهر ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۹

اقتصاد در آینه رسانه‌ها


 
 
 د‌‌‌‌ور جد‌‌‌‌يد‌‌‌‌ بازار سياه وام‌فروشي
اعتماد
این روزنامه حامی دولت گزارش داد: از امروز طرح صد‌‌‌‌‌ور كارت‌هاي جد‌‌‌‌‌يد‌‌‌‌‌ اعتباري با سه سقف تسهيلاتي ١٠، ٣٠ و ٥٠ ميليون تومان وارد‌‌‌‌‌ فاز اجرا شد‌‌‌‌‌. اين اقد‌‌‌‌‌ام د‌‌‌‌‌ر حوزه سياست‌هاي پولي د‌‌‌‌‌ر ذات خود‌‌‌‌‌ قصد‌‌‌‌‌ د‌‌‌‌‌ارد‌‌‌‌‌ تسهيلات خرد‌‌‌‌‌ مانند‌‌‌‌‌ وام جعاله، وام خريد‌‌‌‌‌ خود‌‌‌‌‌رو و وام كالاهاي اساسي را د‌‌‌‌‌ر قالب اعطاي كارت اعتباري خريد‌‌‌‌‌ تجميع كند‌‌‌‌‌. اما عد‌‌‌‌‌م پيش‌بيني برنامه لازم براي رفع چالش‌هاي اين تصميم پولي، شكل‌گيري د‌‌‌‌‌وباره بازار سياه وام‌فروشي را محتمل مي‌‌كند‌‌‌‌‌. هنوز خاطره فاكتورفروشي‌ها د‌‌‌‌‌ر خصوص تسهيلات كالاهاي اساسي و خود‌‌‌‌‌رو از ذهن نرفته است. فاكتورهاي جعلي كه يا به واسطه آشنايي تسهيلات‌گيرند‌‌‌‌‌ه با فروشند‌‌‌‌‌ه كالا يا با تباني پرد‌‌‌‌‌اخت د‌‌‌‌‌رصد‌‌‌‌‌ي از وام اخذ شد‌‌‌‌‌ه به فروشند‌‌‌‌‌ه كالا، صاد‌‌‌‌‌ر مي‌شد‌‌‌‌‌ و به خيال رونق خريد‌‌‌‌‌ و فروش كالا و به حركت د‌‌‌‌‌رآمد‌‌‌‌‌ن گرد‌‌‌‌‌ش مالي د‌‌‌‌‌ر بخش توليد‌‌‌‌‌ و اقتصاد‌‌‌‌‌ كشور، سر از بخش‌هاي سود‌‌‌‌‌اگرانه د‌‌‌‌‌رمي‌آورد‌‌‌‌‌. امروز نيز با توجه به سقف ٥٠ ميليون توماني اين تسهيلات، انگيزه براي تبد‌‌‌‌‌يل اعتبارات به وجه نقد‌‌‌‌‌ و صرف آن د‌‌‌‌‌ر بازار غيرمتشكل پولي بالاتر نيز مي‌رود‌‌‌‌‌ و اين د‌‌‌‌‌ر شرايطي است كه هنوز سياستگذاران پولي تد‌‌‌‌‌بيري براي اين حواشي تصميم‌شان نيند‌‌‌‌‌يشيد‌‌‌‌‌ه‌اند‌‌‌‌‌. صرف‌نظر از احتمال ايجاد‌‌‌‌‌ بازار سياه و به مقصد‌‌‌‌‌ نرسيد‌‌‌‌‌ن اين طرح، موضوع چگونگي تامين اعتبارات مورد‌‌‌‌‌ نياز و پاسخگويي به خيل عظيمي از تقاضا براي اين كارت‌ها نيز مطرح است. تجربه‌اي كه د‌‌‌‌‌ر طرح صد‌‌‌‌‌ور كارت‌هاي اعتباري خريد‌‌‌‌‌ كالاي ايراني د‌‌‌‌‌ر سال گذشته و كاهش سقف اعتبار اين كارت‌ها و ريزش شد‌‌‌‌‌يد‌‌‌‌‌ جامعه هد‌‌‌‌‌ف آن اين واقعيت را نشان مي‌د‌‌‌‌‌هد‌‌‌‌‌.

مدیران نجومی مشغول کارند!
وطن امروز
 وطن امروز نوشت: هفته گذشته فیش حقوقی و چک‌های پرداخت شده چند مدیر بیمه دولتی تعاون منتشر شد تا ثابت شود دولت همتی برای برخورد با مدیران نجومی ندارد. طبق اسنادی که به «وطن ‌امروز» رسیده، مبالغ نامتعارف و عجیب و غریب به مدیران بیمه تعاون که زیرمجموعه وزارت کار و تعاون محسوب می‌شود، پرداخت شده است. به عنوان مثال فرهاد شهرکی، نایب‌رئیس بیمه تعاون در 6 شهریور امسال- یعنی ایامی که هنوز بحث فیش‌های نجومی داغ بود و به نتیجه نرسیده بود - بابت مابه‌التفاوت اضافه‌کاری و کارانه طبق مصوبه هیئت ‌مدیره بیش از 65 میلیون تومان دریافت کرده است! جالب اینکه وی بیش از یک میلیارد و 800 میلیون تومان چک برگشتی دارد و مشخص نیست چرا هنوز وی می‌تواند با وجود چک برگشتی و بدحسابی همچنان تراکنش مالی در این سطح داشته باشد. این در حالی است که طبق مصوبه جدید اعضای هیات‌مدیره نمی‌توانند درباره دستمزد و حقوق خود تصمیم‌گیری کنند اما هیئت ‌مدیره بیمه تعاون در شهریور امسال و بعد از جنجال‌های فیش‌های نجومی باز هم دریافتی‌های عجیب و غریب داشته است. جالب‌تر اینکه اضافه‌کاری6  ماه اول سال 25 روز قبل از پایان 6 ماه اول سال پرداخت شده و معلوم نیست هیئت ‌مدیره بیمه تعاون چه مصوبه‌ای و با چه انگیزه‌ای منتشر کرده است! همچنین طبق اسنادی که در «وطن ‌امروز» موجود است نایب ‌رئیس بیمه تعاون در تیرماه امسال هم یک دریافتی عجیب و غریب دیگر داشته‌ و آن دریافت حقوق 6 ماهه دوم سال 1393 بوده است. یعنی آقای شهرکی حقوق 57 میلیون تومانی 6 ماهه سال 1393 را 2 سال بعد دریافت کرده است و معلوم نیست این دریافتی هم قانونی است یا خیر. نایب‌رئیس بیمه تعاون طی ماه تیر و شهریور به بهانه‌هایی که گفته شد جمعا بیش از 123 میلیون تومان دریافت کرده‌ است!
همچنین نظام‌آبادی، رئیس هیئت ‌مدیره بیمه تعاون نیز بابت آنچه مابه‌التفاوت اضافه‌کاری  و کارانه 6 ماه اول سال 1395 عنوان شده در 9 شهریور 1395 بیش از 77 میلیون تومان دریافتی داشته است! نجفی، عضو دیگر هیئت ‌مدیره این بیمه نیز بیش از 73 میلیون تومان در 10 شهریور دریافتی داشته است.
 این دریافتی‌های نجومی در سایه سکوت بیمه مرکزی و وزارت کار اتفاق افتاده و باید وزارت کار این دریافتی‌ها را مورد بررسی قرار دهد تا اگر تخلفی صورت گرفته با آن برخورد شود. به نظر می‌رسد عدم برخورد با همه مدیران نجومی- که دولت مدعی است فقط 3 درصد مدیران را شامل می‌شود- ضربه بزرگی به اعتماد مردم بزند اما دولتی‌ها تاکنون برای مقابله با مدیران نجومی عملکرد خاصی نداشته‌اند. دریافتی‌های عجیب و غریب در بیمه تعاون نشان می‌دهد مدیران نجومی همچنان در حاشیه امن به‌سر می‌برند.
 
سرويس گمرك به قاچاقچيان‌!
جوان
جوان هم خبر داد: در يك رسوايي بزرگ ۹ كانتينر قاچاق در دل گمرك پرماجراي «شهيد رجايي» در حالي كشف شده است كه اين كالاها مهر ترخيص خورده و آماده ورود به كشور بوده‌اند، در اين بين وقت آن رسيده است كه كرباسيان رئيس كل گمرك ايران سهم گمركات در ورود 16ميليارد دلار كالاي قاچاق به ايران را مشخص كند.
كشف كالاي قاچاق در گمركات از اين حيث قابل اهميت است كه معمولاً گمركات مبادي رسمي ورود كالا به كشور به شمار مي‌آيد اما گويا گمركات علاوه بر ارائه خدمات به بازرگانان و تاجران قانوني كالا به قاچاقچيان كالا و ارز نيز خدمات مي‌دهند زيرا در غير اين صورت نبايد كالاي قاچاقي در گمركات پرماجراي شهيد رجايي كشف شود كه تازه اين كانتينرها براي ورود به ايران نيز مهر ترخيص خورده بودند و اگر نيروي انتظامي پيش‌دستي نمي‌كرد اين كالا‌ها تحت عنوان كالاي وارداتي به شكل قانوني وارد ايران مي‌شدند.