خواص درمانی خربزه تلخ
خربزه تلخ گیاه بالارونده گلدار خاص مناطق گرمسیری است که کشت آن به طور گسترده در مناطق گرمسیری جهان رواج دارد.
این گیاه منبع عالی از ویتامینها و مواد معدنی است. تمام اندام این گیاه حتی میوه آن تلخ مزه هستند. از گذشته تاکنون خربزه تلخ به عنوان یک گیاه دارویی سنتی برای درمان بیماریهای مختلف مانند عفونت، التهاب، چاقی و دیابت مورد استفاده قرار میگرفت.
بذر و میوه این گیاه دارای خواص درمانی هستند که شامل: ضد ایدز، ضد التهاب، ضد سرطان، ضد میکروب، ضد تومور، آنتیاکسیدان، ضد جهش، ضد لیپولیتیک، ضد درد و ضد دیابت است.
به گفته یک کارشناس کشاورزی، بین خواص درمانی که خربزه درختی داراست، ضد دیابت بودن آن بیشتر از سایر خواص آن بین مصرف کنندگان و محققان مورد توجه قرار دارد. در سال 2000 حدود 171 میلیون نفر در جهان به دیابت مبتلا بودند که پیشبینی میشود، این تعداد در سال 2030 به حدود 366 میلیون نفر برسد.
فرشید قبادیها به تسنیم گفت: از این رو داروهای شیمیایی متعددی برای پایین آوردن سطح قند خون معرفی و مصرف میشوند ولی نمیتوان عوارض جانبی این داروها را نیز از نظر دور داشت. به همین دلیل یافتن راه حلی پیشگیرانه برای مقابله با دیابت ضروری است.
این کارشناس کشاورزی ادامه داد: در نتیجه خربزه تلخ میتواند جایگزین مناسبی برای کاهش سطح قند خون برای بیماری دیابت باشد. به گفته محققان این گیاه بر هر دو نوع دیابت نوع 1 و 2 تأثیر مثبت دارد.
قبادیها اضافه کرد: ترکیبات زیستی موجود در این گیاه که بر قند خون مؤثرند شامل: ساپونینهای استروئیدی که به نام charantin شناخته میشوند، پیتیدهای شبه انسولین که برای دیابت نوع 1 مفیدند، آلکالوییدها و ترکیبات دیگری به نام گلیکوزیدهای اسید اولئانولیک که برای بهبود محدوده قند خون در دیابت نوع 2 کاربرد دارند.
وی عنوان کرد: این گیاه به طور گسترده در رژیم غذایی مردم ساکن کشورهایی مانند پاکستان، فیلیپین، پاناما، نپال و هندوستان قرار دارد و کشت میشود. با توجه به این که در ایران مناطقی وجود دارد که میتوان این محصول را در آن مناطق کشت کرد، میتوان با همکاری بخش خصوصی، خصوصاً کشاورزان کشت این گیاه ارزشمند را در کشور رواج داد.