kayhan.ir

کد خبر: ۸۳۰۶
تاریخ انتشار : ۲۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۲۱:۲۲
گزارشی از سومین کنگره شعر پاسدار

پنجره‌هایی به سوی باغ گل محمدی

سومین کنگره شعر پاسدار با حضور جمعی از فرماندهان سپاه، شاعران پاسدار و شاعر انقلاب علیرضا قزوه در شیراز برگزار شد.


این کنگره با حضور سرهنگ حیدری (معاون هماهنگ‌کننده حوزه نمایندگی ولی‌فقیه سپاه فجر استان فارس)، غلامحسین غیب‌پرور (فرمانده سپاه فجر فارس)، محمدعلی آسودی (مسئول معاونت فرهنگی و تبلیغات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی)، علیرضا قزوه (شاعر) و جمعی از شاعران پاسدار 7اسفندماه در شیراز برگزار شد.
در ابتدای این مراسم سرهنگ حیدری، معاون هماهنگ‌کننده حوزه نمایندگی ولی‌فقیه سپاه فجر فارس گفت: زبان شعر امروز، زبان بیان حقایق و واقعیت‌های زندگی ماست. وی شعر را یکی از راه‌های ذکر خدا عنوان کرد و افزود: پاسدار شاعر با هنر و ذوق شعری خود صرفا شعر نمی‌سراید بلکه همواره یاد خداست. حیدری با اشاره به حدیثی از حضرت علی(ع) گفت: تقواپیشگی و ادب شعری توصیه این امام همام در شعر است ضمن اینکه حلم و بردباری نیز همانند دژ محکمی می‌تواند از شعر حفاظت کند.
در ادامه این مراسم، غلامحسین غیب‌پرور، فرمانده سپاه فجر فارس گفت: سپاه یک گنجینه عمیق و عظیم و بسان تابلوی چند بعدی است که در تمام ابعاد در اوج، خودنمایی می‌کند و اینها، نعماتی است که مجموعه سپاه توانسته در عرصه دفاع از انقلاب، بصیرت، فرهنگ و هنر خوش بدرخشد.
وی به سخنان مقام معظم رهبری پیرامون شعر و شاعری اشاره کرد و گفت: ایشان بر ضرورت توجه به دین، انقلاب، اخلاق و معرفت در شعر تأکید دارند و می‌فرمایند اگر شاعر نتواند دل‌های مستعد را متوجه ذات باری‌تعالی کند شعر لطف نیست.
غیب‌پرور افزود: جغرافیای ایران اسلامی اساساً مردمی دارد که ذائقه‌شان با شعر همراه و همخوان است و باید از این ظرفیت استفاده کرد.
در ادامه مراسم شاعران برگزیده به شعرخوانی پرداختند. یکی دیگر از سخنرانان مراسم، علیرضا قزوه بود. وی در بخشی از سخنانش گفت: نقش بسیج و سپاه در فرهنگ نقش بسیار برجسته‌ای است همچنان که نقش دفاع‌مقدس در شکل‌گیری سبک ادبیات انقلاب اسلامی بسیار بزرگ است. قزوه عنوان کرد امروز ادبیات دفاع‌مقدس در دانشگاه‌های ما تدریس می‌شود و راجع به ادبیات انقلاب و دفاع مقدس قریب 400 رساله دانشگاهی در 10 سال گذشته نوشته شده است.
این شاعر انقلابی با بیان اینکه نقش دانشگاه در پناه ادبیات دفاع‌مقدس نقش بسیار مهمی است، گفت: با گذشت 35 سال از انقلاب داریم به سبک ادبیات انقلاب اسلامی نزدیک می‌شویم؛ این در حالی است که عموما سبک‌های ادبی بعد از 200 سال به‌وجود می‌آیند.
محمدعلی آسودی، مسئول معاونت فرهنگی و تبلیغات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و دبیر کنگره گزارشی از نحوه فعا لیت دبیرخانه آن به حاضران ارائه کرد. وی گفت: 242 شاعر پاسدار از سراسر کشور 710 اثر را به دبیرخانه این کنگره ارسال کردند که از این تعداد 183 نفر پاسدار شاغل، 11 نفر پاسدار بازنشسته، 11 همسر پاسدار و 26 فرزند پاسدار هستند.
انقلاب اسلامی و مقابله با نظام سلطه، حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی، معنویت و تمسک به قرآن و عترت، رسالت انقلابی، مقاومت و پایداری، تولی و تبری، فرهنگ پاسداری، موضوعات تعیین شده از طرف کنگره اعلام و عنوان شد که اشعار ارسالی 21 شاعر در کتاب کنگره با عنوان «حماسه بیداران» چاپ شده است. در ادامه مراسم بیانیه کنگره شعر پاسدار توسط یکی از داوران قرائت شد. در بخشی از این بیانیه آمده است:
بدون تردید کوله‌بار مقدس و خطیر هنر اصیل و متعهد، در خور شانه‌های دردآشنای شاعران انقلاب است که داغ و درد را تجربه کرده و پرواز را به خاطر سپرده‌اند. شاعران روشن‌اندیش و چیره‌دست انقلاب، با سرودهای روشن و زلال خود پنجره‌ها را به سمت باغ گل‌محمدی برگشایند و دل‌ها را با آسمان پیوندی عمیق بزنند. شعر انقلاب گنجینه ارزشمندی است که باید این گنجینه فاخر و باعظمت را حفظ کنیم و پاس بداریم. بخش دیگری از بیانیه به تقدیر از علیرضا قزوه- شاعر انقلاب- و محکومیت حرمت‌شکنی‌ها علیه این شاعر اختصاص دارد:
ما شاعران پاسدار، حرمت‌شکنی‌هایی که به تازگی نسبت به شاعر بزرگ و جان‌آگاه انقلاب، استاد علیرضا قزوه صورت گرفته را شدیداً محکوم می‌کنیم.
استاد قزوه چون دیده‌بانی هوشمند و بیدار و بصیر، همواره مدافع ارزش‌های انقلاب و فرهنگ طیبه اسلام بوده است. او در شعرهای شگفت و شکوهمند خود شمیم شهادت و آسمانی شدن را در روح و جان عاشقان جمال حق پراکند و بدیهی است که همواره مورد تهاجم دشمنان قسم خورده انقلاب و فتنه‌گران داخلی قرار گیرد. ما به دوستان دیروز خانه شاعران، مشفقانه تذکر می‌دهیم که با این رویکرد منفی و مخرب از کاروان شعر انقلاب فاصله نگیرند و فضا را بیش از این مکدر نکنند.
شاعران برگزیده سومین کنگره شعر پاسدار
در پایان مراسم اسامی برگزیدگان اول تا سوم به شرح زیر اعلام شد:
انقلاب اسلامی و مقابله با نظام سلطه: 1-روح‌الله قناعتیان از جهرم 2-احسان محمدی از اردبیل 3-ساجده جبارپور از رشت.
تولی و تبری:
1-نفیسه‌سادات موسوی از تهران 2-علی‌اکبر اسفندیاری از فیروزکوه 3-شهرام شاهرخی از جهرم
حماسه سیاسی و اقتصادی:
1-محسن کاویانی از قم 2-داوود رحیمی از شهرکرد 3-معرفت‌الله حاتمی از تهران
رسالت انقلابی:
1-محمدحسین انصاری‌نژاد از شیراز 2-یاسر قنبرلو از قزوین 3-سید مهرداد موسویان از همدان
فرهنگ پاسداری:
1-حمیدالبرزیان از قم 2-زکریا رحیمی از نجف‌آباد 3-زینب قاسمی‌زاده نجفی از بابل
معنویت و تمسک به اسلام و قرآن: 1-ایوب‌پرندآور از جهرم 2-علی جوادیان از جهرم 3-ابوذر چگینی از قزوین
مقاومت و پایداری: 1-مریم مایلی‌زرین از قم
2- علی حسن غلامی از خوزستان 3-میثم رنجبر از بابل
رونمایی از کتاب «حماسه بیداران»
در این مراسم از کتاب «حماسه بیداران» منتخبی از اشعار شاعران سومین کنگره که شامل 137 شعر از 111 شاعر پاسدار است رونمایی شد. این اثر توسط معاونت فرهنگی و تبلیغات سپاه چاپ شد.
یادآوری می‌شود که دو کنگره قبلی شعر پاسدار در سال‌های 1390 و 1391 در تهران برگزار شده‌است.
ر.تیرگری

منتخبی از اشعار برگزیده کنگره
نخل‌ها
باد
سر بندت را برد
نخل‌ها
استقامتت را
به اهتزاز درآوردند...
علی حسن غلامی- خوزستان
مرزبان ایران
نشسته‌ای توی برجکی که تمام سهم تو از جهان است
تو آرشی- مرزبان ایران! تفنگت- آری- همان کمان است
به خواب خوش، مردمانت امشب چقدر آسوده دیده بستند
خیالشان راحت است وقتی که چشم‌های تو دیده‌بان است
حمید البرزیان
به دنبال تو گشتم
به دنبال تو گشتم در میان دشت پوپک‌ها
نشانی نیست از تو بین پیچک‌ها و میخک‌ها
گمانم آرزویم در پس خروار آجرهاست
میان رد پوتینی است در خون عروسک‌ها
میثم رنجبر- بابل
فرشته
آلاله در میان بیابان بلند شد
بوی بهار بین زمستان بلند شد
از پنجره که عطر مسیحایی‌اش گذشت
گل با سلام از دل گلدان بلند شد
ساجده جبار‌پور