kayhan.ir

کد خبر: ۸۰۶۱۵
تاریخ انتشار : ۳۰ تير ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۱

بازی با واژه رکود


رئیس‌جمهور در سخنرانی اخیر خود در جمع مردم کرمانشاه با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور‌، رکود و بیکاری را از مشکلات اصلی کشور برشمرد و دوباره همانند تبلیغات انتخاباتی سال 92 که شعار بهبود فضای اقتصادی کشور در بازه زمانی 100 روز را داده بود، شعار رونق اقتصادی را در آخرین سال عملکردی خود داد.
روحانی با بیان اینکه ملت ایران در کنار برخورداری از نقاط برجسته از کاستی‌هایی نیز رنج می‌برد، گفت: «امروز مردم ایران با مشکلاتی در زمینه آب، محیط زیست، بیکاری، رکود، نامناسب بودن محیط کسب و کار، مشکل حمل و نقل در کنار مشکلات منطقه‌ای و جهانی، مواجه هستند.
این دولت همان‌طوری که توانست تورم را تک رقمی کند، قادر است رونق اقتصادی را نیز به زندگی مردم برگرداند.»
این اعتراف تلخ روحانی از چند منظر قابل نقد می‌باشد که در ادامه به آن اشاره خواهد گردید.
1- رئیس‌جمهور دولت یازدهم در سال گذشته بارها صحبت از عبور کشور از رکود کرد. اظهاراتی همچون:
9 فروردین: امروز اقتصاد کشور از دوره رکود خارج شده است / 26 فروردین: کشور در سال 93 از رکود خارج شده / 9 اردیبهشت: ما از دوره رکود که معضل بزرگي در کشور بود، عبور کرده‌ايم / 10 اردیبهشت: مهار تورم و خروج از رکود در شرايط تحريم انجام شد / 24 تیر: عبور از رکود از دستاوردهای دولت است.
این تنها بخشی از صحبت‌های روحانی از خصوص عبور از رکود است. این صحبت‌ها در زمانی رخ داد که کارشناسان و اساتید اقتصادی، مکرراً در خصوص شرایط اقتصادی کشور هشدار می‌دادند و دولت را دعوت به پایین آوردن سود بانکی، تزریق سرمایه ارزان‌قیمت در صنعت و بازار، شفاف‌سازی در تجمیع نقدینگی در بانک‌ها و تدوین سیاست‌های مهار و کنترل واردات می‌کردند ولی واکنش روحانی به انتقادهای کارشناسان اقتصادی چیزی جز بی‌سواد و به جهنم خواندن آن‌ها نبود. تک‌روی‌هایی که تنها منافع دلالان و واردات‌کنندگان دارای رانت را تامین کرد و کشور را به سمت رکودی سنگین سوق داد.
2- 17 خرداد سال گذشته بود که روحانی در مراسم گرامیداشت هفته محیط زیست در دفاع از برجام، حل مشکلات آبی و زیست محیطی را به برجام گره زد و در دفاع از برجام گفت: «تحريم‌ها از بين برود تا مشکل محیط زیست، اشتغال، صنعت و آب خوردن مردم حل شود.»
روحانی همچنین 23 تیر 94 در روز امضای برجام اعلام کرد که دولت یازدهم با برجام تحریم‌های غلط و ظالمانه و غیر انسانی را لغو کرده است و با صراحت اظهار داشت: «امروز به ملت شریف ایران اعلام می‌کنم که طبق این توافق در روز اجرای توافق تمامی تحریم‌ها، حتی تحریم‌های تسلیحاتی، موشکی و اشاعه‌ای هم به صورتی که در قطعنامه بوده لغو خواهد شد.»
یک سال از صحبت‌های رئیس‌جمهور می‌گذرد و پس از یک سال نه تنها تحریم‌ها لغو نگردیده و در یک سکوت خبری، دستاورد قابل ذکری از سوی دولت تدبیر و امید در سالگرد برجام اعلام نشده است بلکه رئیس دولت یازدهم اعتراف می‌کند که ایران با مشکلات متعدد آبی و زیست‌محیطی دست و پنجه نرم می‌کند و این سوال باقی می‌ماند که مگر قرار نبود با برجام همه تحریم‌ها لغو شده و تمامی مشکلات حتی آبی و زیست‌محیطی با رفع آن تحریم‌ها از بین برود؟
3- روحانی در حالی اخیرا وعده ایجاد رونق اقتصادی را به مردم در کرمانشاه داده که آنچه در دولت تدبیر و امید تاکنون دیده شده است، رونق جیب برخی مدیران این دولت بوده نه رونق و رفاه برای مردم. مدیرانی که بعضا با سوء استفاده از خلأ‌های قانونی حقوق‌های چند ده میلیونی و چند صد میلیونی را برای خود نظر گرفته بودند آن هم در زمانی که مردم به‌خاطر سوء مدیریت اقتصادی در تنگنای شدید اقتصادی بسر می‌برند و کشور در یک جنگ اقتصادی با غرب متخاصم به سر می‌برد و هر روز بر آمار بیکاری کشور افزوده می‌شود.
علامه حلی برای اینکه در باره موشی که در یک چاه افتاده فتوا بدهد، اول چاه خود را پر می‌کند و بعد فتوا می‌دهد. آن شخصیت با آن همه تقوا نگران است که منافع شخصی روی تصمیم و فتوای او اثر بگذارد. حال ما که نسبت به آنها آدم‌های عادی هستیم و هیچ تزکیه‌ای نداریم چطور انتظار داریم که این به تصمیمات ما اثر نگذارد.