kayhan.ir

کد خبر: ۸۰۱۳۲
تاریخ انتشار : ۲۶ تير ۱۳۹۵ - ۲۰:۳۸

وعده‌های پسابرجامی 6 ماه پس از اجرای برجام رنگ باخت

نگاهی به یک سال توافق برجام و اجرای شش‌ماهه آن نشان می‌دهد اغلب نویدهای پسابرجامی حاصل نشده است.



به گزارش فارس، مهم‌ترین نوید اجرای برجام، رفع تحریم‌های بانکی بود اما خیلی زود این اولین تیر ترکش به وعده‌های پسابرجامی بانکی خورد آن هم با ابهامات به‌وجود آمده در رقم واقعی پول‌های بلوکه شده که تا چند ماه قبل بیش از 100 میلیارد دلار اعلام می‌شد. رئيس کل بانک مرکزی 24 تیر ماه 94 پس از جلسه هیئت دولت در پاسخ به سؤالی درباره میزان پول‌های بلوکه شده، گفت: مجموع پول‌های بلوکه شده ایران 29 میلیارد دلار است که از این رقم 23 میلیارد دلار متعلق به بانک مرکزی و 6 میلیارد دلار متعلق به دولت است.
وعده بعدی که همان گشایش ال‌سی بود در همان روز اول اجرای برجام یعنی 26 دی ماه مطرح شد اما فعالان اقتصادی آن را غیرواقعی و دروغ عنوان کردند. این سؤال بوجود آمد که چطور ممکن است در روز تعطیل یکهزار ال‌سی گشایش شود. گذر زمان نشان داد که گشایش‌های ال‌سی آنگونه که باید انجام نمی‌شود.
سوئیفت باز شد اما بانک‌های بزرگ خارجی از ترس آمریکا از برقراری روابط با ایران امتناع می‌کردند که هنوز هم ادامه دارد و فقط بانک‌های کوچک حاضر به برقراری ارتباط شده‌اند.
پس از باز شدن سوئیفت فضای اقتصادی انتظار داشت گشایش‌های ارزی دیگر بدون هیچ مشکلی انجام شود اما دو مانع مطرح شد اول برای گشایش ال‌سی باید روابط کارگزاری برقراری شود که این کار مدتی زمان می‌برد. دوم: تحریم‌های دلاری جزء تحریم‌های اولیه است و در توافق برجام فقط تحریم‌های ثانویه برداشته می‌شود. این مانع دوم را کسرایی‌پور مدیر اداره عملیات ارزی بانک مرکزی 16 فروردین ماه در جریان بازدید خبرنگاران از اتاق عملیات ارزی و سوئیفت گفت که موجب تعجب شد.
و بالاخره رئيس کل بانک مرکزی روز 28 فروردین از دستاورد بزرگ برجام رونمایی کرد.
سیف در مصاحبه با بلومبرگ از تعبیر «تقریبا هیچ» برای دستاوردهای اجرای برجام استفاده کرد.
این مصاحبه موجی در رسانه‌ها به راه انداخت و چند روز به‌عنوان موضوع روز مورد بحث و تحلیل قرار گرفت.
اولین روزهای اردیبهشت ماه مصادف شد با رای دیوان عالی آمریکا و مصادره دو میلیارد دلار از منابع ایران به نفع بازماندگان حادثه پترسون. این رای دلیل دیگری بر بدعهدی و غیرقابل اعتماد بودن آمریکا بود و علاوه بر ایجاد ناامیدی اذهان عمومی از نتایج برجام، نتیجه رویکرد مسامحه در روابط بین‌الملل را مخدوش کرد.
تصویب دو لایحه ضد ایرانی و اخیر در مجلس نمایندگان آمریکا که اکثریت آن در اختیار جمهوری‌خواهان است، پیام دیگری برای عدم پایبندی طرف مقابل نسبت به متن توافق برجام بود.براساس این دو لایحه خرید آب سنگین از ایران و دسترسی ایران به نظام مالی بین‌المللی آمریکا ممنوع شده و بانک‌های این کشور اجازه استفاده از دلار در مبادلات خود با ایران را ندارند و از طرف دیگر مؤسسات مالی آمریکایی از انجام قرارداد بوئینگ با ایران منع شده‌اند.