رئیس کل بانک مرکزی:
بانکها نرخ سود تسهیلات را هم کاهش دهند
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اقدام بانکها برای کاهش نرخ سود سپرده، گفت: اگر بانکها به موقع برای کاهش سود تسهیلات عکسالعمل نشان ندهند بانک مرکزی متناسب با کاهش سود سپرده، نرخ سود تسهیلات را هم کاهش میدهد.
به گزارش فارس، ولیالله سیف در جمع خبرنگاران در خصوص کاهش سود تسهیلات بانکی اظهار داشت: کاهش نرخ سود سپرده یک مسئله طبیعی است که اقتصاد آن را طی میکند و برای تسهیلات هم این اتفاق خواهد افتاد.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: از گذشته پیشبینی میکردیم نیازی به وجود بانک مرکزی و دستور در این زمینه نیست و نرخ سود به طور طبیعی با تورم کاهش خواهد یافت اما در گام اول نرخ سود سپرده کاهش مییابد و سپس نرخ سود تسهیلات.
وی افزود: به همین دلیل شاهد کاهش نرخ سود تسهیلات خواهیم بود و اگر بانکها به موقع برای کاهش سود تسهیلات عکسالعمل نشان ندهند بانک مرکزی ممکن است وارد قضیه شود و متناسب با کاهش سود سپرده، نرخ سود تسهیلات را هم کاهش دهد.
سیف در پاسخ به این سؤال که در صورتی که بانکها نرخ سود تسهیلات را کاهش دهند بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار دیگر مصوبهای در این مورد نخواهد داشت؟ گفت: خیر، دیگر بانک مرکزی نرخها را تعیین نمیکند.
رئیس کل بانک مرکزی در خصوص تأثیر کاهش نرخ سود سپرده بر افزایش رشد نقدینگی، اظهار داشت: خیر، بنده چنین اعتقادی ندارم زیرا همچنان نرخهای سود سپرده بیشتر از نرخ تورم است. چند دهه نرخ سود منفی بوده به طوری که با وجود تورم 30 درصد نرخ سود سپرده 25 درصد بود اما هم اکنون تورم 10 و 9/5 درصد است اما نرخ سود به 15 درصد کاهش یافته است.
سیف در پاسخ به این که گفته میشود سهم پول از نقدینگی افزایش مییابد و در واقع شبهه پول به پول تبدیل میشود و این تأثیر بیشتری بر روی نرخ تورم دارد، گفت: چرا چنین اتفاقی بیافتد؟ فردی که تا پیش از این 18 درصد سود سپرده میگرفت هم اکنون 15 درصد میگیرد و اگر سپرده خود را از سرفصل سپرده یکساله به جایی منتقل کند هیچ سودی نمیگیرد بنابراین چه دلیلی دارد از سود 15 درصد بگذرد؟
وی ادامه داد: اگر فرد به پول خود نیاز نداشته باشد تا یکسال در بانک سپردهگذاری میکند که بالاترین نرخ سود 15 درصد است بنابراین، این نرخ همچنان جذابیت دارد.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین در نشست مشترک وزیر کشور، استانداران (استانهای کرمان، لرستان و آذربایجان شرقی) با اشاره به اقدام اخیر بانکها برای کاهش نرخ سود سپرده 15 درصد گفت: مصوبه شورای پول و اعتبار حداکثر نرخ سود سپرده را 18 درصد تعیین کرده که برای همه لازمالرعایه است، اما تصمیم اخیر بانکها در همان مسیری است که بانک مرکزی حرکت میکند.
سیف تصریح کرد: با توجه به کاهش نرخ تورم، لازم بود نرخ سود از تورم تبعیت کند و به نظر ما نرخ سود بانکی مسیر طبیعی خود را طی میکند. امیدواریم تورم تک رقمی پایدار باشد که در این صورت نرخ 15 درصدی برای سپرده هم بالاست، چرا که اگر نرخ تورم 9 درصد باشد، نرخ سود سپرده بین 10 تا 12 درصد باید در نظر گرفته شود و بیش از این هم لازم نیست.
لازم به ذکر است برخی کارشناسان اعتقاد دارند کاهش مرحله به مرحله نرخ سود بانکی تأثیر چندانی بر روی تولید نخواهد گذاشت، چرا که تولیدکنندگان تکلیف وضعیت سودهای بانکی را در آینده به طور واضح نمیدانند و مدام در انتظار تغییر آن میباشند، ضمن اینکه کاهش نرخ سود سپرده برای رونق تولید کافی نیست و تا زمانی که نرخ سود تسهیلات بالاست (چنانچه رئیس کل بانک مرکزی هم به پایین آمدن آن اشاره کرده است) رونق گرفتن تولید چشمانداز چندان روشنی نخواهد داشت.