تازهترین خبرها از بحران در شبهجزیره کریمه
آرایش نظامی در آبهای اوکراین برژینسکی: جنگ جدی است
به دنبال استقرار ناوهای جنگی آمریکا مقابل پایگاه دریایی روسیه در «کریمه»، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا خطر وقوع جنگ بین روسیه و آمریکا را «جدی» توصیف کرد.
منابع خبری روز گذشته اعلام کردند، در ادامه تحرکات نظامی غرب و روسیه بر سر تحولات اوکراین، دو ناو جنگی از ناوگان ششم دریایی آمریکا که از دریای مدیترانه به سمت غرب دریای سیاه حرکت کرده بود، مقابل پایگاه دریایی روسیه در شبه جزیره، «کریمه» مستقر شدند. خبرگزاری فارس در این باره به نقل از روزنامه «القدس العربی» نوشت: منابع اطلاعاتی ضمن تائید این خبر اعلام کردهاند که نیروهای ناوگان ششم آمریکا کاملا به حال آمادهباش درآمدهاند و دو ناو مذکور یعنی «یواساستیلور» و «یواساس مانت ویتنی» با هدف جمعآوری اطلاعات از تحرکات نظامی روسها به این محل اعزام شدهاند.
پیش از این روسها ضمن ایجاد سنگر در مناطق مرزی با اوکراین، اقدام به اعزام هواپیماهای حامل چتربازان به منطقه کریمه و تسخیر مراکز نظامی و دولتی این منطقه کردهاند. مقامات اوکراین نیز گفتهاند، روسها هزاران نیروی تازه نفس به کریمه منتقل کرده و عملا به ما «اعلان جنگ» کردهاند.
در این بین، «زبیگنیو برژینسکی»، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا طی گفتوگو با شبکه تلویزیونی «سیانان» و در پاسخ به این سوال که «آمریکا در برابر تحرکات نظامی روسیه در اوکراین چه اقداماتی میتواند انجام دهد؟» گفت: «مسئله ورود روسیه به اوکراین جدی است» چرا که پوتین مدعی است میتواند به این کشور ورود نظامی داشته باشد. «برژینسکی» در ادامه گفت: «سناریوی کریمه احتمالا مقدمه حمله نظامی به اوکراین است. برخی مناطق شرقی اوکراین متمایل به روسها هستند بنابراین امکان دارد در این مناطق روسزبان آشوب به وجود آید و روسها به این آشوبها دامن بزنند.»
این سیاستمدار کهنهکار در ادامه افزود: «آمریکا باید مانع از وقوع آشوب شود. ما باید در این باره به صورت علنی موضعگیری کنیم اما به صورت محرمانه به روسها پیامدهای حمله نظامی به اوکراین را گوشزد کنیم. این پیامدها بسیار منفی و جدی خواهد بود و اگر کاری نکنیم سالها بعد درباره اقدام نکردنمان متأسف خواهیم شد.»
«برژینسکی» در ادامه ضمن اعلام اینکه «اقدام روسیه در اوکراین خصمانه خواهد بود» خواستار اجرایی شدن برخی طرحهای ناتو از جمله استقرار نیرو در مراکز اروپا شد تا بدین ترتیب «در صورت گسترش جنگ، ناتو بتواند در موضع پاسخ درآید».
وی در عین حال گفت ترجیح باید حل مسالمتآمیز این بحران باشد.
در همین حال، «آرسنی یاتسنیوک»، نخستوزیر دولت نارنجی اوکراین نیز گفت «کشورش در آستانه یک فاجعه» قرار گرفته است.
به گزارش «الجزیره»، «یاتسنیوک» ضمن متهم کردن روسیه به «تلاش برای آغاز جنگ بین دو کشور دوست و همسایه» گفت اجازه نمیدهد «کریمه» به کشور دیگری واگذار شود. «آنگلا مرکل»، صدراعظم آلمان نیز ضمن یک گفتوگوی تلفنی با «پوتین» حضور نظامیان روس در کریمه را «نقض حقوق بشر» خواند. مرکل همچنین با مقامات آمریکا و انگلیس و لهستان تلفنی گفتوگو کرد. در این گفتوگوها مقامات هر سه کشور به شدت از آنچه امروز در اوکراین در جریان است ابراز نگرانی کردند.
وزیر خارجه آمریکا اما ضمن انتقاد چند باره علیه روسیه، یکشنبه شب اعلام کرد راهی «کیف» خواهد شد. جان کری برای چندمین بار به روسها هشدار داد، در صورت ادامه تحرکات نظامیاش در کریمه، ممکن است از گروه 8 اخراج شود. همزمان با آمریکا، شش عضو دیگر گروه 8 نیز اعلام کردند حضور در نشست بینالمللی تابستان جاری در روسیه را به حال تعلیق درمیآورند.
سران ناتو که روز یکشنبه برای بررسی تحولات اوکراین تشکیل جلسه داده بودند اما، برخلاف تصورات، با خواندن یک بیانیه، فقط از روسها خواستند، از «کریمه» عقبنشینی کنند. ناتو همچنین مسکو را به انجام مذاکره و حل مشکلات از طریق دیپلماتیک فراخواند.
واکنش روسها
نخستوزیر روسیه اما در واکنش به «رجزخوانیهای» غرب اعلام کرد، تحولات در اوکراین هنوز تمام نشده و این کشور «روزهای خونینی» در پیش دارد.
به گزارش ایسنا، «دیمیتری مدودف» گفت: رهبران جدید اوکراین به صورت غیرقانونی قدرت را تصاحب کردهاند و براساس قوانین خودشان کشورداری میکنند، اما بدانند آنها با انقلاب دیگر و خونریزی جدیدی روبهرو خواهند شد.
نخستوزیر روسیه گفت: ویکتور یانوکوویچ، رئيسجمهور برکنار شده اوکراین همچنان رهبر مشروع این کشور براساس قانون اساسی اوکراین است و اگر گناهکار و مجرم است، باید استیضاح و محاکمه شود.
وی در عین حال تصریح کرد از نظر مسکو، ویکتور یانوکوویچ همچنان رئیسجمهور اوکراین است.
وزارت خارجه روسیه نیز با انتشار بیانیهای از «سوءاستفاده غرب از حقوق بشر برای سرنگونی دولتهای مشروع» به شدت انتقاد کرد.
به گزارش ایرنا در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است: «هرگونه تلاش برای اعمال تحریمهای سیاسی و اقتصادی به بهانه دلایل حقوقبشری به طور مطلق غیرقابل قبول است. ما مطمئن هستیم که چنین تحریمهایی فقط میتواند وضعیت را در یک کشور تشدید و نقض بیشتر حقوقبشر را تسهیل کند.»
این بیانیه حاکی است: موضع ما این است که حقوقبشر نباید به ابزار فشار سیاسی و دخالت در امور داخلی کشورها تبدیل شود یا برای تغییر دولتهای مشروع مورد استفاده قرار گیرد. ما باید به صورتی پایدار و محکم با تلاش کسانی که از شورای حقوق بشر سازمان ملل برای این گونه اهداف استفاده میکنند، مقابله کنیم.»
معاون وزیر خارجه روسیه نیز تصریح کرد، مسکو حاکمیت اوکراین را زیر سؤال نبرده است اما در عین حال معتقد است دولت جدید این کشور نباید سیاست خود را بر مناطق این کشور تحمیل کند چرا که چنین برخوردی نتایج منفی را به دنبال خواهد داشت که امروز شاهد آنیم. «گریگوری کاراسین» همچنین در واکنش به احضار سفرای روسیه به وزارت خارجه کشورهای فرانسه و کانادا گفت: «در دنیای دیپلماسی چنین حوادثی کاملاً طبیعی است.» وی همچنین گفت: «اقدامات مقامات محلی کریمه گویای این حقیقت است که در این منطقه قانونی بودن دولت جدید اوکراین به رسمیت شناخته نشده است.» «کاراسین» این را هم گفت که روسیه به دنبال راهاندازی جنگ نیست. دیروز شمار زیادی از مردم روسیه نیز در حمایت از روسهای کریمه تظاهرات کردند. این تظاهرات هزاران نفری در شهر سن پترزبورگ برگزار شد.
سایر رویدادها
* نماینده اوکراین در سازمان ملل متحد به دلیل نگرانی از حمله نظامی روسیه از کشورهای دیگر کمک نظامی خواست. اوکراین همچنین تمام نیروهای ذخیره ارتش را به خدمت فراخواند.
* آلمان گفت حاضر است کمکهای مالی به دولت جدید اوکراین را تا دو برابر افزایش دهد. وزرای دارایی گروه 7 نیز تاکید کردند به دولت جدید کمکهای مالی زیادی خواهند کرد.
* یولیا تیموشنکو در آستانه سفر به مسکو گفت امیدی به موفقیت مذاکره با روسها ندارد!
* وزیر خارجه انگلیس دیروز برای گفتوگو با رهبران جدید اوکراین و حمایت از آنها به کیف سفر کرد.
* دیروز جنگندههای روسیه حریم هوایی اوکراین را نقض کردند. وزیر دفاع اوکراین گفت این جنگندهها یکشنبه شب بر فراز دریای سیاه و حریم هوایی اوکراین به پرواز درآمدند. مرزبانی اوکراین نیز اعلام کرد، ورود نظامیان روس به کریمه همچنان ادامه دارد.