kayhan.ir

کد خبر: ۶۹۴۱۶
تاریخ انتشار : ۰۷ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۲:۴۶
بازتاب گسترده انتخابات ایران در رسانه‌های بین‌المللی

اذعان به حضور گسترده مردم و تلاش برای ترسیم تصویر دوقطبی

انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری نیز همچون سایر رویدادهای تاریخی ایران در رسانه‌های خارجی بازتاب گسترده‌ای داشت و رسانه‌های بین‌المللی به صورت مغرضانه در تلاش برای ترسیم فضای دو قطبی در خصوص این انتخابات بودند.


انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره خبرگان رهبری همان اندازه که در عرصه داخلی، رقابت‌های انتخاباتی میان دو طیف اصولگرا و اصلاح‌طلب بسیار داغ و پرچالش بود، در عرصه بین‌المللی نیز تمامی این رویدادها به دقت و از نزدیک رصد می‌شد.
طبق اخبار موجود خبرگزاری رویترز، آسوشیتدپرس، خبرگزاری فرانسه، شبکه سی‌ان‌ان، شبکه ان‌بی‌سی و بسیاری دیگر از رسانه‌های بین‌المللی، آغاز رأی‌گیری در ایران را به عنوان خبری فوری منتشر کرده‌اند. همزمان با شروع رای‌گیری در سراسر ایران، رسانه‌های خارجی هر یک به فراخور رویکرد و دیدگاه خود نسبت به جمهوری اسلامی و با توجه به منافع کشورهای متبوعشان، به انعکاس اخبار مربوط به این روز پرداخته‌اند. به گزارش فارس، پایگاه خبری «تایمز اسرائیل» در مطلبی تحت عنوان «رای‌گیری در اولین انتخابات بعد از توافق هسته‌ای ایران آغاز شد»، نوشت، این رای‌گیری رفراندومی برای حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران بعد از توافق هسته‌ای تاریخی است. این رسانه صهیونیستی نوشته، اصلاح‌طلبان به دنبال «تغییرات دموکراتیک» بیشتر هستند و حامیان میانه‌رو روحانی، اصولگرایان را به چالش می‌طلبند آنهم اصولگرایانی که مخالف توافق هسته‌ای و رابطه با غرب هستند.
«تایمز اسرائیل» همچنین نوشت، روحانی این رای‌گیری را برای جلوگیری از تسلط محافظه‌کاران در مجلس و سرعت بخشیدن به اصلاحات داخلی حیاتی تلقی کرده است.
روزنامه «جروزالم‌پست» نیز در گزارشی تحت عنوان «اولین رای‌گیری بعد از رفع تحریم‌ها می‌تواند آینده جمهوری اسلامی را شکل دهد» نوشت: این دور از انتخابات که اولین انتخابات بعد از توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهان است، می‌تواند تعیین کند آیا جمهوری اسلامی بعد از سال‌ها تحریم، به خروج از انزوا ادامه می‌دهد یا نه. در این گزارش آمده، حامیان حسن روحانی شدیدا محافظه‌کارانی را که مخالف تنش‌زدایی با غرب هستند را به چالش کشیده‌اند. این روزنامه صهیونیستی سپس نوشت، پیش‌بینی نتیجه این انتخابات دشوار است زیرا محافظه‌کاران معمولا در مناطق روستایی بهتر عمل می‌کنند و جوانان شهری نیز بیشتر به کاندیداهای اصلاح‌طلب اقبال دارند.
همچنین خبرگزاری آلمان نیز با همان محور «اولین انتخابات بعد از توافق هسته‌ای» نوشت، این انتخابات اولین آزمون برای فضای سیاسی ایران بعد از توافق هسته‌ای است. در عین حال پایگاه خبری آمریکایی «بلومبرگ» نیز در گزارشی نوشت، حسن روحانی به دنبال افزایش حمایت از پارلمان از خود است. در صورتی که مجلسی همسو با روحانی شکل نگیرد، ممکن است که انتخاب وی در انتخابات بعدی ریاست جمهوری در معرض تهدید قرار گیرد.
روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» هم با انعکاس خبر برگزاری انتخابات در ایران نوشت، روحانی امیدوار است با استفاده از اعتباری که با برجام به دست آورده، حمایت‌ها از او در مجلس بیشتر شود تا او بتواند وعده آزادی‌های اجتماعی‌اش را پیش ببرد.
شبکه «آی‌تی‌وی» انگلیس که خبرنگار خود را به تهران اعزام کرده و برای انتخابات صفحه‌ ویژه‌ای باز کرده، نیز نوشته است: این انتخابات تا حد زیادی یک رفراندوم برای حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران است.
روزنامه «گاردین» نیز در مطلبی آورده، هیچ نشانه‌ای دال بر تحریم سازماندهی‌شده انتخابات وجود ندارد.
شبکه خبری «سی‌ان‌ان» هم نوشته، «انتخابات حساس امروز مشخص می‌کند که حسن روحانی می‌تواند اصلاحات مد نظر خود را پیش ببرد یا این مسیر مسدود می‌شود. تبلیغات انتخاباتی در تهران بسیار فشرده بوده و طرفداران هر دو طیف به خیابان‌ها آمده بودند».
شبکه خبری «اسکای نیوز» نیز در گزارشی تحت عنوان «انتخابات ایران دوران بعد از تحریم‌ها را ترسیم خواهد کرد» نوشت، «یک مجلسی که حامی رئیس‌جمهور باشد، به روحانی امکان می‌دهد به اصلاحات اقتصادی خود در داخل و تعامل دیپلماتیک در خارج ادامه دهد و محدودیت‌های اجتماعی را کاهش دهد».
خبرگزاری «رویترز» نیز با اشاره به حضور گسترده مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان گزارش داد، ایرانی‌ها جمعه در انتخابات رای می‌دهند تا سرعت خروج خود از سال‌های انزوای اقتصادی را تعیین کنند. این رسانه انگلیسی نوشت، اولین نشانه‌های مشارکت مشتاقانه در این انتخابات که اولین انتخابات بعد از توافق هسته‌ای است، مشاهده می‌شود.
بی‌بی‌سی نیز با اشاره به برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری نوشت، اصلاح‌طلبان امیدوارند تا نفوذ خود را در هر دو نهادی که تحت کنترل محافظه‌کاران است، افزایش دهند. این رسانه انگلیسی همچنین نوشت، نتیجه این دور از انتخابات شانس حسن روحانی برای انتخاب مجدد در سال 2017 را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
روزنامه اتریشی «استرایش» در مطلبی به انعکاس برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری پرداخت و نوشت: مشارکت مردم ایران در انتخابات مجلس بسیار بالاست». این روزنامه اتریشی به نقل از شاهدان عینی نوشت، افراد زیادی برای شرکت در  انتخابات مقابل حوزه‌های رای صف بسته‌اند.این روزنامه همچنین به نقل سخنان «محمدرضا عارف» نامزد اصلاح‌طلب انتخابات پرداخت که گفته بود، «اصلاح‌طلبان امیدوارند بعد از ۱۲ سال بتوانند بار دیگر کرسی‌های مجلس را در اختیار بگیرند».
روزنامه «یدیعوت آحارونوت» نیز با انعکاس خبر برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری به نقل سخنان آیت‌الله هاشمی رفسنجانی پرداخت که در گفت‌وگو با خبرگزاری «رویترز» گفته بود، اگر اصلاح‌طلبان در انتخابات جمعه شکست بخورند، خسارت بزرگی برای ملت ایران خواهد بود.
شبکه خبری «ان‌بی‌سی‌نیوز» هم با اشاره به صف طولانی مردم برای رای دادن، در گزارشی آورده است، رای‌دهندگان ایرانی امروز برای رای‌گیری در انتخاباتی حاضر شدند که می‌تواند راه را برای بازگشت اصلاح‌طلبان باز کند و یا باعث تسلط بیشتر اصولگرایان بر ایران شود.
روزنامه «وال‌استریت‌ژورنال» از دیگر رسانه‌های آمریکایی که حضور مردم در انتخابات هر دو مجلس را در گزارشی منعکس کرده بود، نوشت، این انتخابات فرصتی را در اختیار میانه‌روها به سرپرستی حسن روحانی قرار داده است تا از توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های غربی، بهره سیاسی ببرند.
 به گزارش جام نیوز، روزنامه واشنگتن پست با ادعای جالبی درخصوص اینکه نامزدهای میانه‌رو در این انتخابات کم بودند؛ تصریح کرد احتمال می‌رود بازهم اصولگرایان اکثریت مجلس شورا را بدست آورند و تحلیلگران معتقدند این انتخابات نمی‌تواند لحظه‌ای تاریخی برای تغییر ایران را رقم زند. واشنگتن پست نوشت: «با اینکه جریان ضدانقلاب، این انتخابات را ساختگی اعلام کرد اما نتیجه رای‌ها میزان تمایل ایرانیان برای تغییر و سیاست روحانی در آینده را نشان می‌دهد. هاشمی رفسنجانی به رویترز گفت که اگر اصلاح‌طلبان رای نیاورند؛ مردم ایران پشیمان خواهند شد!
بسیاری از مقامات غربی امیدوار بودند با توافق هسته‌ای، روحانی آزادی شهروندی بیشتر و فیلترینگ اینترنتی کمتری به مردم دهد. اما انتخابات مجلس نمی‌تواند اساس سیاست‌های ایران را عوض کند. اصلاح‌طلبان از هر ترفندی برای جمع کردن رای استفاده کردند زیرا نمایش ضعیف، همین حضور کم آنها در قدرت را نیز کمتر می‌کند.»
نشریه نیویورکر نیز در یادداشت مفصلی با عنوان «انتخابات رنگارنگ ایران» به نمایش تصاویر رهبر فتنه سبز در همایش تبلیغاتی ائتلاف اصلاح‌طلبان و لیست امید اشاره کرد و نوشت: «آنها خواهان رفع حصر هستند. رئیس جمهور دولت اصلاحات مهندس این لیست می‌باشد. رای گیری امروز نشان خواهد داد که مجلس جدید با روحانی کار خواهد کرد یا علیه او.»
در عین حال خبرگزاری فرانسه  با بیان اینکه مردم ایران در انتخابات حیاتی بعد از توافق هسته‌ای شرکت کردند؛ نوشت: « رئیس جمهور میانه‌رو ایران این انتخابات را برای محدود کردن قدرت اصولگرایان در مجلس حیاتی می‌داند. لیست امید، تمایلات روحانی برای مجلس را نشان می‌دهد. رای گیری‌ها از ساعت 8 صبح شروع شده و تا ساعت 6 عصر ادامه دارد.
نتیجه انتخابات، آینده‌ای را که ایرانیان می‌خواهند کشورشان به آن سمت برود؛ نشان می‌دهد. البته حسن روحانی تا حدی آسیب‌پذیر می‌باشد زیرا اثر لغو تحریم‌ها و بازگشت تجارت جهانی به ایران مدتی زمان خواهد برد. اگر مردم به حامیان روحانی رای دهند آنگاه وی اصلاحات اجتماعی و سیاسی را که می‌خواهد اجرا می‌کند.»
بخش انگلیسی دویچه وله هم که ید طولایی در تغییر افکار عمومی به نفع استکبار جهانی دارد نیز تاکید کرد مردم در حالی رای‌های خود را به صندوق ریختند که تصمیمشان از درست بودن سیاست‌های اصلح‌طلبانه رئیس جمهور خبر خواهد داد و نوشت: «این انتخابات آزمونی بر سر توافق هسته‌ای روحانی است. اما رد صلاحیت‌ شدن‌ برخی افراد باعث خواهد شد تا مردم به پای صندوق‌ها نیایند.»
همچنین خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در خبری بسیار مفصل تحت عنوان «امید اصلاح‌طلبان برای افزایش حضور در مجلس» با اشاره به اینکه توافق هسته‌ای می‌تواند تغییراتی را در ساختار سیاسی ایران ایجاد کند؛ نوشت: «حضور قدرتمندتر اصلاح‌طلبان در مجلس باعث خواهد شد حسن روحانی بتواند هرقدر که می‌خواهد با آمریکا گرم بگیرد»!