kayhan.ir

کد خبر: ۶۹۱۶۲
تاریخ انتشار : ۰۴ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۸

فعالان اقتصادی سخنان سیف درباره برقراری سوئیفت و ال‌سی را تکذیب کردند

در حالیکه رئیس بانک مرکزی گفته بانک‌ها به سوئیفت متصل شده و مشکلی برای گشایش ال سی ندارند فعالان اقتصادی و مسئولان بانکی این مسئله را رد می‌کنند.


ولی‌الله سیف در حاشیه همایش تبیین برنامه ششم توسعه در جمع خبرنگاران اظهار داشت: همه بانک‌‌ها هم‌اکنون می‌توانند از سامانه سوئیفت استفاده کنند و مشکلی از این بابت وجود ندارد.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به مشکل بانک‌های رفع تحریم شده برای برقراری روابط کارگزاری، آیا امکان گشایش ال‌سی وجود دارد، گفت: قبل از رفع تحریم هم بانک‌های تحریم شده بدون سوئیفت، ال‌سی گشایش می‌کردند و بانک‌هایی که تحریم نبودند از طریق سامانه سوئیفت با بانک‌های خارجی ارتباط برقرار کرده و ال‌سی گشایش می‌کردند.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه بانک‌های تحریمی با برخی  بانک‌های خارجی از جمله یکی از بانک‌های چین کار می‌کردند، تصریح کرد: بعد از رفع تحریم‌ها بانک‌ها به دنبال برقراری روابط کارگزاری رفتند و همزمان سوئیفت رفع تحریم شد اما برقراری زیرساخت‌های ارتباطی در بانک‌های ایرانی کمی زمان برد ولی سوئیفت به سرعت مشکل مربوط به خود را حل کرد.
سیف تاکید کرد: بانک‌هایی که تحریم بودند بدون سوئیفت، ال‌سی مخابره می‌کردند و هم‌اکنون هم که سوئیفت متصل شده ال‌سی مخابره می‌کنند و هیچ مشکلی ندارند. بنابراین هم سوئیفت متصل است و هم‌ ال‌سی گشایش می‌شود، این را به صورت کاملا شفاف اعلام کردم.
در پاسخ به این اظهارات یک مقام مسئول بانکی با رد سخنان رئیس‌کل بانک مرکزی گفت، گشایش ال سی از طریق بانک‌های اروپایی منتظر دریافت مجوز از خزانه‌داری آمریکاست. برقراری ال‌سی هم در روزهای باقی مانده از سال جاری صورت نخواهد گرفت و به سال آینده موکول خواهد شد.
این مقام مسئول در سیستم بانکی ادامه داد: در زمان تحریم‌ها گشایش ال‌سی‌یورویی از طریق بانک‌هایی در چین و ترکیه صورت می‌گرفت و در شرایط پسابرجام نیز مسقط بانک و بانکی در هامبورگ به این بخش اضافه شدند.
وی در گفت‌وگو با فارس ادامه داد: در حال حاضر گشایش ال سی از طریق این دو بانک نیز در برخی از بانک‌های کشور متوقف شده و بانک مرکزی دلیل این مسئله را کمبود منابع ارزی عنوان می‌کند که برای رفع این مشکل باید منابع ریالی به دلار تبدیل و در صورت نیاز به یورو تغییر کند.
این مسئول بانکی در مورد برقراری سوئیفت نیز گفت: سوئیفت برای بانک‌های ایرانی مجاز شده اما هنوز بانک‌ها شروع به کار نکرده‌اند،  زیرا باید ابتدا بستر داخلی برای این کار فراهم و آموزش‌های لازم ارائه شود و بعد از آن، کار با سوئیفت صورت گیرد.
در همین حال محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات ایران نیز در پاسخ به این سوال که آیا امکان استفاده از ارز دلار و سیستم کلر با دلار وجود دارد اظهار کرد: از سال 1992با اعمال قانون داماتو، استفاده از دلار محدود شد که از آن زمان سیستم U-Turn از طریق نیویورک می‌توانست دلار را به کشور بیاورد یا حواله کند. این مسیر در زمان تشدید تحریم‌ها بسته شد و هنوز بعد از توافقات برجام این سیستم برقرار نشده و فعلا نمی‌توان با ارز دلار کار انجام داد.
همچنین یک فعال اقتصادی نیز با رد سخنان سیف گفت: قرار بود که پس از امضای برجام تمام بانک‌های آمریکایی، اروپایی و آسیایی حواله‌های وارداتی ایران را برای بانک‌های ایرانی بپذیرند اما همین بانک‌ها اعتبارات اسنادی را نمی‌پذیرند.
برهانی با طرح سوالاتی از رئیس کل بانک مرکزی پرسید: پاسخ دهید کدام بانک‌های خارجی حاضر به پذیرش اعتبارات اسنادی ایران هستند؟ چرا هنوز امکان افتتاح حساب در بانک‌های اروپایی برای تاجران ایرانی با وجود امضای برجام وجود ندارد؟