kayhan.ir

کد خبر: ۶۸۲۷۵
تاریخ انتشار : ۲۵ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۰

اقتصاد در آینه رسانه‌ها


 رشد اقتصادی اعلام نمی‌شود چون منفی است
شرق
این روزنامه حامی دولت نسبت به اعلام نشدن نرخ رشد اقتصادی واکنش نشان داده است: بالاخره مجمع عمومی بانک مرکزی پس از تأخیری هشت‌ماهه از موعد قانونی برگزاری این مجمع در بهمن‌ماه امسال و پیش از انتخابات دوره دهم مجلس شورای اسلامی برگزار شد تا به شائبه سیاسی‌بودن عدم برگزاری این مجمع پایان دهد.
در این مجمع که با حضور حسن روحانی، رئیس‌جمهور برگزار شد، رئیس کل بانک مرکزی پس از بررسی شاخص‌های کلان اقتصادی در سال ٩٣، تنها به ارائه آماری از حجم نقدینگی کشور تا دی ‌ماه امسال اکتفا کرد و باز هم رشد اقتصادی را در هاله‌ای از ابهام قرار داد. هر چند به گفته بسیاری از اقتصاددانان و فعالان اقتصادی، رشد اقتصادی منفی است و بانک مرکزی نسبت به بیان آن همچنان محتاطانه عمل می‌کند. در همین راستا ولی‌الله سیف بدون اعلام رقم دقیق رشد اقتصادی، این شاخص را در سال  جاری در مسیر افت اعلام کرد. به گفته رئیس کل بانک مرکزی با ادامه افت رشد اقتصادی در سال‌جاری، حجم نقدینگی در پایان دی‌ ماه امسال به ۹۵۰ هزار ‌میلیارد تومان رسید. به گزارش «مهر»، ولی‌الله سیف در پنجاه‌وپنجمین مجمع عمومی بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی از ابتدای استقرار دولت یازدهم، اولویت اصلی ‌خود را بر کنترل تورم، مهار انتظارات تورمی و سرعت ‌بخشیدن به رشد اقتصادی، متمرکز کرده است.

انضباط پولی با افزایش شدید نقدینگی!
تعادل
این روزنامه اصلاح‌طلب گزارش داد: حسن روحاني رئيس‌جمهور و ولي‌الله سيف رئيس كل بانك مركزي با حضور در پنجاه‌وپنجمين مجمع عمومي بانك مركزي، با اشاره به عملكرد شاخص‌ها و سياست‌هاي پولي و مالي سال‌هاي93 و 94، بر ضرورت تداوم انضباط مالي، ثبات بازار ارز، كنترل تورم، كاهش نرخ سود و حمايت نظام بانكي از توليد و رشد اقتصادي تاكيد داشتند.
به گزارش «تعادل»، با وجود تاكيد مسئولان ارشد دولت بر كنترل شاخص‌هاي پولي و مالي، گزارش رئيس كل بانك مركزي نشان مي‌دهد كه حجم نقدينگي در 10ماهه اول سال94 با 168هزار ميليارد تومان افزايش از 782 در اسفند93 به 950هزار ميليارد تومان در دي94 رسيده و بيش از 21درصد رشد كرده و با وجود تاكيد دولت بر انضباط مالي، پايه پولي نيز با رشد نزديك به 12درصد، به ميزان 16هزار ميليارد تومان بيشتر شده و از 132 به 148هزار ميليارد تومان رسيده و ضريب فزاينده پولي يعني نسبت نقدينگي به پايه پولي نيز به عدد6/47 نزديك شده است.
براين اساس، روشن است كه با رشد ضريب فزاينده، پايه پولي و نقدينگي، اقتصاد ايران به‌زودي رقم نقدينگي 1000تريليون تومان يا عدد يك كوآدريليون تومان يعني يك ضربدر 10 به توان15 را ثبت خواهد كرد.

افزایش شدید قیمت ارزاق عمومی علی‌رغم ادعای دولت
جام جم
جام جم نوشت: نکته قابل تامل دیگر در سخنان مسئولان در مجمع عمومی بانک مرکزی، تاکید بر رفع نوسانات در بازارها به‌ویژه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی بود. از نگاه مسئولان در حدود دو سال و نیمی که از عمر دولت گذشته است، در بازار نوسانات شدیدی رخ نداده است. این اظهارنظرها در حالی بیان شد که در همین چند هفته اخیر شاهد افزایش شدید قیمت برخی مواد غذایی پرمصرف مثل گوشت قرمز، تخم‌مرغ و پیاز هستیم. براساس گزارش بانک مرکزی از خرده‌فروشی مواد غذایی، در یک سال اخیر تخم‌مرغ 30 درصد، برنج داخلی درجه یک 20 درصد، نخود 44 درصد، لپه 49 درصد، عدس 43 درصد، بادمجان 36 درصد، پیاز 41 درصد، گوشت قرمز 13 درصد و قند 17 درصد گران شده‌است. به عنوان مثال، در یک ماه اخیر گوشت قرمز چند بار به‌طور جهشی گران شده است. به گزارش مهر در حدود دو ماهه اخیر نرخ گوشت گوسفندی در بازار نزدیک به5000 تومان افزایش یافته است.
آیا این گرانی‌های چند ده درصدی را می‌توان، ثبات بازار مواد غذایی دانست و بی‌توجه به واقعیات،‌ از نبود نوسانات در بازارها سخن گفت؟

کنترل قیمت بلیت هواپیما شوخی بود!
جهان صنعت
این روزنامه اصلاح‌طلب هم از گران شدن بلیت هواپیما انتقاد کرد: قرار بود قیمت بلیت هواپیما برای ایام نوروز کنترل و جلوی بازار سیاه گرفته شود‌، همچنین بساط دلالی برچیده شود و‌.‌.‌. در نهایت نه ‌تنها هیچ اتفاقی نیفتاد بلکه اعلام شد که قرار است بلیت هواپیما برای سفرهای نوروزی 30 درصد گران شود‌.
این در حالی بود که پیش از این بحث توافق با ایر‌لاین‌ها برای جلوگیری از گرانی توسط دولت مطرح بود اما طبق آنچه کاملا مشخص بود این راهکار دولت هم به جایی نرسید و بیشتر شبیه شوخی بود!
در این خصوص دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی از افزایش میانگین ۳۰ درصدی قیمت بلیت‌های نوروزی هواپیما خبر داد و گفت: برای ایام نوروز هم طی هماهنگی با شرکت‌های هواپیمایی و با توجه به یک‌سر خالی بودن پروازهای رفت یا برگشت، افزایش نرخ متوسط 30 درصدی در قیمت‌ها نسبت به نرخ‌های تکلیفی گذشته اعمال شده است‌ و مسافران می‌توانند با توجه به توان مالی خود و در ایام و ساعت‌های مختلف، کلاس‌های مختلف پروازی را انتخاب کنند‌.

کاهش نرخ سود بانکی با اغراض انتخاباتی
جوان
روزنامه جوان از برنامه دولت برای کاهش نرخ سود بانکی قبل از انتخابات خبر داده است: شنيده‌ها حاكي از آن است كه در اولين جلسه شوراي پول و اعتبار قرار است نرخ سود بانكي پيش از عيد يك يا دو واحد كم شود كه به احتمال زياد اين كاهش قبل از انتخابات خواهد بود. شايد اين تصميم حاصل فشار انتظارات مردم است كه از دولت انتظار دارند با اجرايي شدن برجام تغييرات ملموسي را در اقتصاد ببينند. با اين حال اگر اين خبر صحيح اجرايي شود و حتي از آن بوي سياسي - ‌انتخاباتي هم متصاعد شود، اقدامي لازم و ضروري اما دير‌‌هنگام است؛ سياستي كه به بهانه‌اي عجيب در چندماه اخير از سوي رئيس كل بانك مركزي كنار گذاشته شد. سيف در حالي كه بخشي از بدنه دولت خبر از كاهش 2 درصدي نرخ سود را داد با شانتاژ‌هاي خبري برخي رسانه‌ها و احتمالاً تمايل به جلب نظر همكاران قبلي‌اش (بانك‌هاي خصوصي) دستوري بودن كاهش نرخ سود را بي‌فايده دانسته بود.
اين درحالي است كه طبق اعلام رياست جمهوري نرخ تورم نقطه به نقطه به زير 10 درصد هم رسيده و فاصله‌اي بيش از 10 درصدي ميان نرخ تورم و نرخ سود بانكي وجود دارد و حتماً ادامه سياست فعلي نه به بخش‌هاي خدماتي و بانكي و نه بازرگاني و توزيعي كه به توليد فشار مي‌آورد؛ فشاري كه همچنان قيمت تمام شده سرمايه در گردش توليد را بالا نگه داشته و بخش خصوصي و توليدي قادر نيست آثار كاهش تورم را در توليد اعمال كند و همچنان صرفه توليد نسبت به ساير بخش‌ها كمتر است و انگيزه سرمايه‌گذاري در بخش توليد كمتر !يعني فضاي اقتصادي همچنان متمايل به واردات و مصرف كالاهاي نهايي خارجي است و رقابت به عنوان شعار اصلي دولت ميان توليدكنندگان داخلي با تسهيلات 25‌درصدي و توليدكنندگان خارجي كه با تسهيلات كمتر از 5 درصد شعاري غير‌عملي و اشبه به دروغ است!