kayhan.ir

کد خبر: ۶۷۹۱۹
تاریخ انتشار : ۱۹ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۲:۴۶
اندیشکده مرکز مطالعات راهبردی و بین‌الملل:

فارغ از موضوع هسته‌ای چالش‌های استراتژیک ایران و غرب همچنان باقی‌مانده است

یک اندیشکده آمریکایی در گزارشی تحلیلی تاکید کرد: موضوع هسته‌ای ایران تنها بخشی از چالش‌های استراتژیک ایران و غرب است و این چالش‌ها همچنان باقی‌مانده است.


اندیشکده «مرکز مطالعات راهبردی و بین‌الملل» در تحلیلی به قلم «آنتونی کوردسمن» به بررسی چالش‌های استراتژیک غرب با ایران پرداخت.
کوردسمن که در حال حاضر عضو ارشد مرکز مطالعات راهبردی و بین‌الملل آمریکاست، یکی از برجسته‌ترین تحلیلگران آمریکا در حوزه خاورمیانه به شمار می‌آید. وی پیش از این به عنوان دستیار امنیت ملی سناتور جمهوری‌خواه، جان مک‌کین و همچنین دستیار  معاون وزارت دفاع آمریکا فعالیت کرده است.
وی در این گزارش مشروح نوشته است: با توجه به؛
- کاهش ذخیره اورانیوم کم‌غنی‌شده از 12هزار کیلوگرم به 300 کیلوگرم UF6؛ یک کاهش 98 درصدی
- انتقال تمامی اورانیوم غنی‌شده ایران از 5درصد تا 20 درصد به خارج از این کشور
- کاهش سانتریفیوژهای فعال به حدود دو سوم قبل یعنی از حدود 19 هزار دستگاه به کمتر از 6هزار دستگاه
- محدود نمودن فعالیت سانتریفیوژها در تاسیسات نطنز
- توقف غنی‌سازی اورانیوم در سایت زیرزمینی و کوهستانی فردو
- توافق درباره محدود نمودن میزان غنی‌سازی اورانیوم به 3/67درصد برای 15 سال
- خروج قلب رآکتور آب سنگین اراک
- اعلام‌ رضایت در قبال نظارت‌های درخواستی بیشتر و جدیدتر طبق پروتکل الحاقی توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
- امکان دسترسی 25 ساله بازرسان آژانس به تمامی سایت‌های بزرگ هسته‌‌ای ایران
- حق ورود بازرسان آژانس به هر یک از تاسیسات مشکوک ایران در دوره‌ای حداکثر 24 روزه
- پذیرش شرایطی که طبق آن چنانچه تعهدات توافق نقض شود، تمامی تحریم‌ها ظرف 65 روز از سرگرفته شود.
 و علیرغم اهمیت گام‌های ایران تا روز اجرا، هنوز ابهامات فراوانی در توانایی ایران برای دستیابی به سلاح اتمی وجود دارد.
در ادامه گزارش آمده است: فعالیت‌های هسته‌ای ایران تنها بخشی از چالش‌های استراتژیکی است که برای ایجاد هرگونه آشتی میان ایران و آمریکا و ایران با همسایگانش وجود دارد.
بطور مختصر و صرف‌نظر از توافق هسته‌ای‌، چالش‌ها و اختلافات استراتژیک کلیدی باقی‌مانده شامل «برنامه‌های موشکی ایران»، «نفوذ نظامی ایران در منطقه» و «توانایی ایران در جنگ‌های نامتقارن و بستن خلیج فارس» است.
به گزارش فارس، کوردسمن  مدعی شده است: ایران هم‌اکنون بواسطه موشک‌های پیشرفته، علیه همسایگان خود ایجاد تهدید نموده و می‌تواند از حملاتی «تروریستی» یا «صرفا برای ارعاب» علیه اهداف منطقه‌ای استفاده نماید.
در ادامه گزارش آمده است: روابط ایران با حزب‌الله در لبنان، نقش‌آفرینی گسترده در سوریه و روابط با حکومت بشار اسد، نقش کلیدی در حمایت از عناصر و شبه‌نظامیان شیعه در عراق از جمله تهدیدات مهم ناشی از نفوذ ایران در منطقه است.
علاوه بر این، در حال حاضر نیروهای ایران در سراسر مناطق ساحلی ایران در خلیج‌فارس، تنگه‌هرمز و فراتر از آن حضور دارند.
رهبری سیاسی ایران به وضوح مسئله هسته‌ای را تفکیک کرده است: اولویت اهداف غیرنظامی بر منافع نظامی. چگونگی برخورد با آمریکا، غرب و همسایگان نیز بخوبی مشخص شده است.از سوی دیگر، دیدگاه رهبر عالی ایران نسبت به «برجام» دیدگاهی محتاطانه بوده است.
در همین حال، سپاه پاسداران انقلاب، روحانیون برجسته و شخصیت‌های حامی رویارویی با آمریکا به حملات خود علیه ایالات‌متحده و اسرائیل ادامه می‌دهند.آزمایش‌های موشکی تنها بخشی از نشانه‌های این رویکرد می‌باشد.
از سوی دیگر، تاثیر «اجرای برجام» بر بهبود تمامی اوضاع نامعلوم است. متغیرهای فراوان و نامشخصی در این کار دخیل بوده و هیچ اساسی برای تحلیل و پیش‌بینی آینده وجود ندارد.
برای مثال، تاثیر لغو تحریم‌ها بر اوضاع اقتصادی ایران نامشخص است.
حتی اگر در بهترین شرایط بهای هر بشکه نفت در سال 2016 به 50 دلار نیز برسد و ایران نیز میزان تولید خود را به سطح سال 2012 افزایش دهد، باز هم درآمد حاصله از فروش نفت و گاز از سقف 53 میلیارد دلار در سال تجاوز نمی‌کند.
 جنجال‌آفرینی غرب
 درباره سایت پارچین
با وجود مختومه شدن پرونده موسوم به ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته‌ای ایران، اندیشکده «استراتفور» در ادامه جنجال‌آفرینی‌های غرب در مورد سایت نظامی پارچین، با انتشار تصاویر ماهواره‌ای، مدعی شد ساخت‌وساز در این مرکز ادامه یافته است.
این اندیشکده با این حال اذعان کرده است که ساخت و ساز در این مرکز که اساسا مرکزی هسته‌ای هم به شمار نمی‌آید، به معنی نقض توافق هسته‌ای از سوی ایران نیست. «سیم تک» تحلیلگر استراتفور به پایگاه «دیلی بیست» گفته است: ما نمی‌گوئیم که آنها دارند در توافق هسته‌ای، فریبکاری می‌کنند.
وی افزود: تصاویر نشان می‌دهد که ایران در حال انجام تحرکاتی برای مخفی کردن آن چیزی بوده است که قبلا انجام داده و هنوز هم... در حال توسعه تأسیساتی است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ممکن است به آن دسترسی داشته باشد یا نداشته باشد.
کشورهای غربی، بر اساس اسنادی که گفته می‌شود منشا اصلی آن به رژیم صهیونیستی می‌رسد و نشانه‌های متعددی از ساختگی بودن آنها وجود دارد، مدعی انجام فعالیت‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای در این مرکز نظامی بودند. ادعاهایی که قرار بود با مختومه اعلام شدن پرونده ابعاد احتمالی نظامی، دیگر مطرح نشود.
سایت پارچین تاکنون دستکم دو بار مورد بازدید بازرسان آژانس قرار گرفته و سال گذشته(میلادی) نیز «یوکیا آمانو» مدیر کل آژانس به همراه معاون خود از این مرکز بازدید کرد و نهایتا گفت که ردی از فعالیت‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای در این مرکز نیافته است. یکی از شروط بسته شدن پرونده ابعاد احتمالی نیز نمونه‌برداری از خاک این مرکز بود. آژانس پس از نمونه‌گیری از خاک اطراف مرکز، اعلام کرد که هیچ ردی از مواد رادیو اکتیو نیافته است.