kayhan.ir

کد خبر: ۶۷۶۶۲
تاریخ انتشار : ۱۷ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۹:۵۰

نیمه پنهان علی امینی(کتاب انقلاب)


جلد سیزدهم از مجموعه کتاب‌های نیمه پنهان انتشارات کیهان به بررسی زندگی «علی امینی» یکی از نخست‌وزیران ایران در زمان رژیم ستمشاهی می‌پردازد.
این کتاب در هشت فصل شامل: دربار و خاندان امینی، از دادگستری تا کنسرسیوم نفتی، پشت پرده کودتای ناکام، فئودال زاده اصلاح طلب می‌شود، اصلاحات ارضی، افول قدرت، رویارویی با انقلاب ملت و در حلقه ضد انقلاب خارج از کشور منتشر شده است. نام امینی با بسیاری از حوادث پشت پرده در سال‌های پس از کودتای 28 مرداد 1332 به ویژه قرارداد کنسرسیوم طرح منابع نفتی ایران و نیز دوران پرهیاهو و جنجالی نخست وزیری 14 ماهه اش و آغاز اصلاحات آمریکایی در ساختار اقتصادی و فرهنگی ایران گره خورده است.
در بخش‌هایی از کتاب آمده است:
علی امینی در کابینه حسین علاء، سمت وزیر دادگستری را داشت و سرانجام بعد از سقوط کابینه شریف‌امامی، به نخست‌وزیری ایران منصوب شد. امینی برای به دست آوردن سمت نخست‌وزیری تلاش‌هایی انجام داد. از جمله باید به احترام وی به علما و روحانیون اشاره کرد. وی یکی از روحانیون به نام شریف‌العلمای خراسانی را به عنوان مشاور امور دینی نخست‌وزیر منصوب کرد. علاوه بر این باید به ملاقات وی با آیت‌الله کاشانی اشاره کرد. ملاقات‌های نخستین وی برای جلب نظر آیت‌الله کاشانی در نخست‌وزیری قوام‌السطنه بود که بعد از مصدق به سمت نخست‌‌وزیری رسیده بود. ملاقات امینی با آیت‌الله کاشانی تا زمان درگذشت آیت‌الله ادامه داشت، به گونه‌ای که صحنه‌ عیادت وی در حال دست بوسی آیت‌الله کاشانی در روزنامه‌ها چاپ می‌شد. علی امینی، زمانی هم که به نخست‌وزیری رسید ملاقات‌هایش با علما ادامه داشت که بیشتر جنبه تبلیغاتی داشت تا بتواند نظر روحانیان را به خود جلب کند».(صص۲۰۰-۱۹۹) امینی برای ثبات کابینه‌اش به جلب نظر روحانیون می‌پرداخت. از جمله اقدام وی برای این امر باید به سفرش به قم در اول دی ماه1340 ه.ش اشاره کرد که مصادف با روز میلاد مولای متقیان حضرت علی(ع) بود. وی بدون اطلاع قبلی به دیدار مراجع مهم و علمای طراز اول رفت.(ص 203)
امام خمینی(ره) در سخنانشان به تصریح، به قدرت معنوی حوزه‌های علمیه اشاره کردند و از دولت خواستند که اجازه دهد حوزه‌های علمیه به گسترش و تبلیغ احکام اسلامی بپردازند و  دولت در این راه مانع تراشی نکند تا طلبه‌های دینی بتوانند مردم را از دروغ، دزدی، خیانت و تعدی به مال و ناموس دیگران باز دارند. امام از دولت وقت انتظار داشتند که برنامه‌های دینی و اخلاقی مراکز آموزشی بخصوص دانشگاه‌ها توسعه و گسترش یابد تا نسل جوان از پیشرفت بازنمانند(صص 204-205) علی امینی عاقد قرارداد کنسرسیوم بود که پای شرکت‌های نفتی بیگانه را به ایران باز کرد. انگلیس و آمریکا صاحب مهم‌ترین شرکت‌های نفتی بودند که سود کلانی از طریق این قرارداد نصیب‌شان شد و امینی نیز که در انعقاد این قرارداد سمت وزیر دارایی را داشت، چند سال بعد به سمت نخست‌وزیری رسید. در واقع وی پاداش انعقاد این قرارداد را از انگلیس و بخصوص آمریکا گرفت.