دست نوشتههای يك خبرنگار ازسانسور و مميزي(کتاب انقلاب)
خاطرات و سرگذشت نامهها، مواد اوليه و خام تاريخ هر دوران است كه از بافتن اين رشتهها و مطالعه اين خاطرات میتوان به شكل و شيوه حكومت و روش حكومتگران در هر دوره پي برد.
تاريخ تنها شرح جنگها و لشكركشيها و سركوب گردنكشان نيست، در حوزه نگارش تاريخ يك دوره خاص بايد به تمام جنبهها توجه داشت. از روزي كه گوتنبرگ ماشين چاپ را اختراع كرد و با به كارافتادن اولين ماشين هاي چاپ، يك حوزه فراخ و گسترده براي شناخت حكومتها و مردم و جوامع گشوده شد و اين حوزه چگونگي برخورد قدرت هاي حاكم با جرايد و رسانهها و به طوركلي با مقوله فرهنگ است. كتاب «روايت سانسور» جلد 24 از مجموعه كتاب هاي «نيمه پنهان» است که به قلم مرحوم «احمد اللهياري» (عضو سابق كانون نويسندگان و از روزنامهنگاران شاخص دوران ستمشاهي) از سوي دفتر پژوهشهاي مؤسسه كيهان به بازار نشر ارائه شده است. این کتاب حكايت چگونگي برخورد رژيم پهلوي با مقولات فرهنگي و كتب و روزنامهها را روایت میکند. در مقدمه این کتاب آمده است: «سالها بود كه پرداختن به مقوله مميزي و سانسور و شرح مشاهداتم در ايامي كه به عنوان روزنامهنگار در خدمت رژيم پهلوي بودم و افشاي نام و نقش دستاندركاران كنترل و مهندسي افكار عمومي به ويژه در دوران بعد از كودتاي 28 مرداد، يكي از مهمترين دغدغههاي فكري من بود. اما شهامت ابراز اين حقايق را در خود نمييافتم و هر روز به بهانهاي، نگارش واقعيات و آنچه در اين عرصه ديده بودم و نحوه عملكرد و مكانيسمهاي اجرايي آن را به فردا موكول ميكردم، تا اين كه تلاش مسئولان دفتر پژوهشهاي موسسه كيهان در انتشار شرح حال و عملكرد كارگزاران عرصه سياست و فرهنگ و بطور كلي جريان روشنفكري وابسته و بيمار عرصه پهلوي، بستر مناسبي فراهم آورد و مرا بر آن داشت تا از اين فرصت در جهت تحقق خواست چندين سالهام در افشاي چگونگي فعاليت برخي از افراد مرتبط با مقوله سانسور و مميزي بهره بگيرم».
نويسنده اين كتاب- كه خود از روزنامهنگاران روزگار محمدرضا پهلوي بوده است- ضمن نقبي به گذشته تاريخي از هنگام انتشار نخستين روزنامه در ايران تا پايان حيات پهلوي را مورد بررسي قرار میدهد و افزون بر يك سلسله تحقيق تاريخي از چگونگي شكل گيري سانسور در اين خاك، از روزهاي نزديك كه خود شاهد آن بوده است، براي خوانندگان سخن گفته است. در اين كتاب تصاويري از كارگزاران مميزي سانسور روزگار اقتدار خاندان پهلوي ارائه شده و طي شش فصل با موضوعات متنوع و خواندني، مخاطبين خود را از چگونگي شكلگيري اداره مباركه سانسور، حمايت از صهيونيسم، ساماندهي تشكيلات سانسور، بازگشت دوران سركوب مطبوعات- حضور ساواك در عرصه سانسور، تربيت سانسورچي- دستورالعمل خودسانسوري، نقش وزارت فرهنگ و هنر در سانسور- سرپاسبان سانسورچي و چگونگي فعاليت آژانس هاي خبري با خبر میسازد.
اين كتاب در 224 صفحه از سوي انتشارات كيهان به بازار نشر ارائه شده است.