kayhan.ir

کد خبر: ۶۷۱۱۱
تاریخ انتشار : ۱۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۴
دست بالای دمشق در نشست ژنو - 3

مخالفان سوری با عقب‌نشینی از شروط خود راهی مذاکرات ژنو شدند

هیئت مذاکره‌کنندگان مخالف دولت دمشق در ریاض با عقب‌نشینی از پیش‌شرط‌های خود برای شرکت در نشست «ژنو - 3»، جهت حضور در این نشست، راهی ژنو شد.


هیئت مخالفان دولت سوریه موسوم به «هیئت نشست ریاض» که تنها خود را نماینده همه اپوزیسیون می‌داند، از موضع قبلی خود مبنی بر شرکت نکردن در نشست «ژنو - 3»،‌ عقب نشست؛ «اسعد الزعبی» رئیس این هیئت دیروز در ریاض (پایتخت عربستان) اعلام کرد، که این هیئت در نشست «ژنو - 3» در روز یکشنبه (امروز) شرکت خواهد کرد. وی گفت: «ما به حمایت آمریکا و ضمانت‌هایی درباره لغو محاصره شهرها و ارسال  کمک‌های بشردوستانه به عنوان مقدمه مذاکرات دست یافتیم.» در حالی الزعبی از موافقت دمشق با شروط هیئت مخالفان حرف می‌زند که پیش از این شرط آزادی زندانیان را مطرح کرده بود و به جز همین شرط، شرط‌های دیگر اصولا موضوعیت ندارند. چون دولت مناطق مسکونی را بمباران نمی‌کند و یا شهرها را به محاصره درنمی‌آورد بلکه این تروریست‌های تکفیری هستند که شهرها و روستاها را به محاصره خود درآورده‌اند.
به هر حال، «هیئت نشست ریاض» سه نفر را به نام‌های «جرج صبرا»، «اسعد الزعبی» و «محمد علوش» را از ریاض به ژنو اعزام کرده است. رهبری مخالفان در ریاض را «ریاض حجاب» نخست‌وزیر پیشین سوریه برعهده دارد. وی به خاطر وعده‌های مالی عربستان، از دولت جدا و در اوت سال 2012 (مرداد 1391) از سوریه خارج و سپس به یکی از چهره‌های شاخص مخالفان نظام سوری تبدیل شد.
البته، ناگفته نماند که دولت‌های سوریه و روسیه و جمهوری اسلامی ایران با حضور فردی مثل «محمد علوش» برادر «زهران علوش» فرمانده کشته شده گروه تروریستی «جیش‌الاسلام» در نشست ژنو - 3 مخالف هستند. محمد علوش تاکنون مسئولیت دفتر سیاسی جیش‌الاسلام را برعهده داشته است و دولت عربستان قصد دارد وی را جانشین برادرش به عنوان رئیس جیش‌الاسلام بکند. در پی توافق رژیم آل سعود با دولت‌های  قطر و ترکیه،‌ مخالفان متشکل در «نشست ریاض»، خود را تنها نماینده بدون جایگزین کل مخالفان در نشست ژنو - 3 می‌دانند. اما دولت‌های روسیه، سوریه و ایران، نمایندگی انحصاری مخالفان توسط «نشست ریاض» را رد کرده و می‌گویند نشست ژنو - 3 باید با حضور همه مخالفان تشکیل شود. طبق آخرین گزارش‌ها و به دنبال مخالفت ایران و روسیه، الزعبی و علوش از گروه مذاکره‌کنندگان حذف شدند. به هر حال، «پذیرش شرایط»‌ ایران و روسیه شاید کار عاقلانه‌ای بود که از مخالفان سر زده است، چرا که با توجه به شرایط میدانی در سوریه و پیروزی‌های بزرگ نیروهای دولتی، ممکن بود برای همیشه مخالفان مستقر در عربستان از روند سیاسی حذف شوند.
در کل مهم‌ترین موارد عقب‌نشینی «نشست  ریاض» از شروط خود، شامل موارد زیر است:
1): «نشست ریاض» پذیرفت که گروه‌های مخالف دیگری نیز غیر از این نشست وجود دارند، 2) این نشست از حضور «اسعد الزعبی» و «محمد علوش» نمایندگان گروه‌های تروریستی «جیش‌الاسلام» و «احرارالشام» در نشست ژنو - 3 عقب نشست، 3) توقف بمباران‌ها و محاصره‌ها توسط دولت به اقدامی مشابه از جانب گروه‌های تروریستی منوط شد. در نشست امروز (ژنو - 3) نمایندگان «هیئت نشست ریاض» با نمایندگان دولت دمشق مستقیما دیدار و مذاکره نخواهند داشت، بلکه با «استفان دی میستورا» دیدار و گفت‌وگو می‌کنند.
هیئت مخالفان متشکل از 30 شخصیت مخالف دولت دمشق است. شماری از مخالفان تحت حمایت آل سعود هستند. این افراد دیروز از ریاض مستقیما با هواپیما به ژنو رفتند.
«جان کری» وزیر خارجه آمریکا، ضمن استقبال از تصمیم مخالفان برای حضور در نشست ژنو - 3، بر لزوم اجرای کامل قطعنامه 2254 شورای امنیت از سوی همه طرف‌های شرکت‌کننده در نشست تأکید کرده است. دی میستورا نیز اولویت شورای امنیت سازمان ملل را اجرای قطعنامه 2254 دانست. این قطعنامه بر مذاکرات سوری - سوری برای تشکیل یک نهاد حکومتی و انتقالی فراگیر تأکید می‌کند. قطعنامه مذکور  همچنین، هرگونه حمایت خارجی از گروه‌های تروریستی فعال در سوریه را منع کرده است.
سایر رویدادها
* پنتاگون با صدور بیانیه‌ای، به کشتار غیرنظامیان توسط هواپیماهای ائتلاف ضد داعش (تحت رهبری آمریکا) در سوریه اعتراف کرد.
* نشریه «فارین افرز» به نقل از مخالفان سوریه نوشت، مخالفان از ایران و روسیه خواستند که زمینه‌های برقراری آتش‌بس میان آنها و دولت دمشق را در سوریه فراهم کنند.