kayhan.ir

کد خبر: ۶۷۰۵۱
تاریخ انتشار : ۰۹ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۲:۰۷
قرارداد دولت با مالک شرکت صادر‌کننده خون‌های آلوده فرانسوی

سانوفی بدون پرداخت غرامت به ایران بازگشت!

همزمان با سفر رئيس‌جمهور به فرانسه، تفاهمنامه همکاری فیمابین شرکت دارویی سانوفی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران امضا شد.

سرویس اجتماعی-

در این رابطه ونبرگ رئیس هیئت مدیره سانوفی همزمان با امضای این تفاهمنامه که در حضور روحانی، هاشمی، ظریف و سایر مقامات ایران و فرانسه امضا شد، اظهار داشت: بدون تردید همزمان با رفع تحریم‌ها علیه ایران، فصل نوینی در روابط ایران و فرانسه آغاز شده است.
وی عنوان کرد: همزمان با اجرای این تفاهمنامه، گام‌هایی در راستای تقویت جایگاه این شرکت دارویی و همچنین تقویت همکاری‌های صنعتی آتی از سوی این کشور در ایران برداشته خواهد شد.
سانوفی به دنبال سلامت ایرانیان؟!
به گفته «ونبرگ» همکاری‌های بالقوه این تفاهم‌نامه شامل سه بخش است. نخست اینکه این شرکت دارویی در جستجوی راه‌هایی است تا از این طریق بتواند مشارکت کنونی خود با تولیدکنندگان داخلی ایرانی را گسترش داده و از این طریق بتواند تجربه‌های خود در زمینه استانداردهای کیفی صنعت دارویی، تکنولوژی و دانش تولید داروهای بیماری‌های مزمن و غیرواگیردار با کیفیت بالا را در اختیار تولیدکنندگان بنام و معتبر ایرانی قرار دهد.
ونبرگ همچنین با اشاره به همکاری ابهام‌برانگیز وزارت بهداشت و سانوفی در موضوع ثبت و مطالعات اپیدمیولوژیک گفت: طرفین این تفاهم‌نامه معتقدند که در نظر گرفتن موارد مذکور برای سیاستگذاران بهداشت و درمان در ایجاد سیاست‌های تاثیرگذار در بخش درمان الزامی است(!) بنابراین این شرکت دارویی راه‌های همکاری با جامعه علمی ایران در این زمینه‌ها را بررسی کرده تا از این طریق بتواند دانش گسترده خود را در زمینه ثبت و مطالعات اپیدمیولوژیک در سطح ملی و بین‌المللی در اختیار وزارت بهداشت قرار دهد!
ونبرگ گفت: هدف عمده این همکاری‌ها بهبود مدیریت بیماری‌های مزمن و غیرواگیردار از جمله دیابت، بیماری‌های قلبی، MS و بیماری‌های خاص است. حال آنکه تمام  ارزیابی‌ها منطبق با قوانین اجرایی از جمله قوانین مربوط به محدودیت‌های مبادلات بازرگانی خواهد بود.
سانوفی و غرامت ایدز
گفتنی است سانوفی همان شرکت داروسازی است که پس از افشای فاجعه صادرات خون‌های آلوده به ایدز و هپاتیت فرانسوی، انستیتو بدنام و منفور «مریو» را خرید!
ماجرا از این قرار بود که در دوران نخست‌وزیری فابیوس خون‌های تهیه شده از گروه‌های پرخطری همچون همجنسگرایان و زندانیان فرانسوی بدون طی مراحل ایمن‌سازی و غربالگری توسط انستیتو مریو به کشورهای دیگر صادر شد.
نتیجه تست غربالگری این محموله‌ها زمانی صادر شد که دیگر برای جلوگیری از فاجعه بسیار دیر شده بود. جالب اینجاست که به دنبال زد و بندهای سیاسی پشت پرده، فابیوس فرانسوی در دادگاه به راحتی تبرئه شد! در حالی که وزیر بهداشت وی، «ادموند هرو» در دادگاه پذیرفت که از آلودگی خون‌های توزیع شده مطلع بوده، اما مدعی شد که کارشناسان به او اطمینان داده‌ بودند که استفاده از منابع خونی تصفیه نشده و گرما ندیده، برای مدت محدود و گذرا (ژوئن تا اکتبر ۱۹۸۵) مشکلی نخواهد داشت!
وکیل پرونده هموفيلي‌های ایران، بهمن 1387 از شکایت قربانیان خون‌های آلوده از شرکت سانوفی خبر داده و  گفته بود: شركت فرانسوی مريو كه در سال‌های ابتدای دهه 60 محصولات خونی آلوده به ايدز را وارد ايران كرده بود؛ پس از آن‌ كه انستيتو پاستور فرانسه تشكيل شد، به اين انستيتو پيوسته و شركتی را تحت عنوان پاستور مريو به وجود آورده است.
وي افزود: اين شركت براساس مدارك موجود‌ در پرونده هموفيلي‌ها، فاكتور 8 مورد نياز بيماران هموفيلي را به ايران وارد كرده و براساس اعتراف رسمي نماينده اين شركت در ايران خانم «f.r» كه مسئوليت محصولات آلوده به ايدز را پذيرفته است خسارات و زيان‌هاي ايران را تامين نكرده است.
قویدل گفت: پاستور مریو با پيوستن به شركت سانوفي شركت جديدي تحت عنوان «سانوفي پاستور» را به وجود آورده است. در سال 2004 شركت سانوفي به شركت اونتيس پیوست كه مسئوليت حقوقي شركت مريو را بر عهده دارد.
هنوز وقتش نرسیده!؟
هموفیلی‌های کشورمان بارها از وزارت بهداشت خواستند تا مثل قربانیان عراقی، آمریکایی، ژاپنی و استرالیایی غرامت پرونده خون‌های آلوده را از سانوفی بستانند. شركت مريو به هر بيمار هموفيلي آمريكا يك ميليون دلار غرامت پرداخته است و عراقی‌ها نیز از سانوفی مبالغ سنگینی به عنوان جبران خسارت دریافت کردند.
پیش از این قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت دولت یازدهم با انتقاد از تلاش مردم و رسانه‌ها برای استیفای غرامت ایران از فرانسه طی سفر فابیوس به ایران در مرداد 94، طرح پرونده «صادرات خون‌های آلوده» در آستانه اين سفر را «سياسی» دانسته و آن را بر خلاف «مصالح کشور» ارزیابی کرده بود. قاضی‌زاده قول داده بود این پرونده را به «وقتش» رسیدگی کند!
اشتباه یا بازاریابی سیاه دارویی؟
برخی سازمان‌های مردم‌نهاد آمریکایی پرونده صادرات خون‌های آلوده فرانسوی را یک حرکت ساماندهی شده برای آغاز همه‌گیری «ایدز» در جهان به عنوان ویروسی بشرساخته ارزیابی کرده‌اند که با توجه به آمادگی شرکت‌های داروسازی فرانسوی و آمریکایی برای تغذیه بازار جهش یافته مبتلایان وابسته به درمان‌های پرهزینه، از توجیه اقتصادی نیز برخوردار است.
کارشناسان علت استقبال صنعت داروسازی جهان از چهار شرکت متخلف در پرونده خون‌های آلوده را با همین استدلال توجیه می‌کنند.  به نحوی که انستیتو بدنام مریو در رفتاری ضد تبلیغاتی، با سرعتی حیرت‌انگیز توسط شرکت داروسازی مطرح «سانوفی» خریداری شد و بایر و دو شرکت دیگر درگیر در پرونده خون‌های آلوده نیز با اندکی کمک دولتی، مجددا سرپا شدند!
در چنین شرایطی تفاهم وزارت بهداشت کشورمان با شرکت چندملیتی سانوفی در حوزه «مطالعات اپیدمیولوژی» می‌تواند بسیار مشکل‌ساز باشد، چرا که سود اقتصادی سانوفی و امثال این شرکت‌ها حاصل از بیماری جوامع است، پس کمک به آنها برای جمع‌آوری هوشمند اطلاعات جمعیت ایرانی می‌تواند در طراحی پروژه‌هایی بدبینانه برای گسترش بازار مصرف فرآورده‌های دارویی تولیدی سانوفی و سایر شرکت‌های چندملیتی موثر باشد.
نجات فرانسه از بحران
شایان ذکر است سانوفی از سال 2012 تاکنون با برخی بحران‌های اقتصادی دست به گریبان بوده است. از جمله این موارد می‌توان به تظاهرات حدود یک هزار تن از کارکنان سانوفی در پاریس در اعتراض به طرحی که باعث حذف 900 شغل تا پایان سال 2015 در این شرکت فرانسوی شد، اشاره کرد. دولت فرانسه از این شرکت خواسته بود تعداد پست‌هایی را که حذف خواهند شد، کاهش دهد و با مقامات محلی و اتحادیه‌های کارگری مذاکره کند.