سرپرست اسبق وزارت اقتصاد:
دولت با گرهزدن حل مشکلات اقتصادی به اجرای برجام رکود را تشدید کرد
سرپرست اسبق وزارت اقتصاد با اشاره به این که دولت با گرهزدن حل مشکلات اقتصادی به توافق هستهای و برجام، رکود را بیشتر کرده است، گفت: اگر تا 6 یا 7 ماه آینده اقتصاد ما تکانی بخورد به این دلیل است که مردم بیفایده بودن برجام برای اقتصاد کشور را درک کردهاند.
حسین صمصامی اقتصاددان و سرپرست اسبق وزارت امور اقتصاد و دارایی در گفتوگو با نسیم در خصوص عملکرد اقتصادی دولت یازدهم اظهار داشت: دولت یازدهم اشراف کامل و تحلیل درستی از وضعیت اقتصادی کشور ندارد. تحلیلهایی که تیم اقتصادی دولت ارائه میکند، بیشتر روی کاغذ بوده و شبیه یک نقاشی است.
وی خاطرنشان کرد: دولت یازدهم در این دو سال هیچ سیاست اقتصادی را عملیاتی نکرده و عملکرد اقتصادی دستگاه اجرایی در شرایط فعلی براساس اضطرار است، زیرا دولت برای هزینههای جاری خود در هر ماه با مشکل مواجه است. در حال حاضر شاهد این هستیم که دولت در همین ماه حقوق کارمندان خود را با تاخیر پرداخت کرده است.
صمصامی با انتقاد از وابستگی زیاد بودجه دولت به نفت گفت: به دلیل وابستگی فراوان بودجه دولت به نفت، توان سیاستگذاری از دولتمردان گرفته شده است. در حال حاضر شاهد این هستیم که هیچکدام از برنامههای 5 ساله توسعه کشور اجرایی نمیشود. به عنوان مثال برنامه چهارم و پنجم توسعه هیچ وقت به مرحله اجرا نرسید.
وی با اشاره به دومین بسته خروج از رکود دولت روحانی عنوان کرد: دولت در دومین بسته خروج از رکود خود، همان بسته سال 93 را به یک زبان دیگر آورده است. سال 93 دولتمردان ادعا میکردند که از رکود خارج شدیم، اما سال 94 مشاور اقتصادی ریاست محترم جمهور اعلام میکند که اقتصاد مانند بیماری است که سال گذشته خوب شد و امسال دوباره سرما خورده است. در حال حاضر شاهد این هستیم که تیم اقتصادی دولت با همین بهانه، همان سیاستهای سال گذشته را به عنوان بسته خروج از رکود جدید اعلام میکند.
سرپرست اسبق وزارت اقتصاد تحلیل مشاور اقتصادی رئیسجمهور از رکود موجود در اقتصاد کشور را ناشی از سردرگمی تیم اقتصادی دولت دانست و گفت: اینگونه تحلیلها نشاندهنده سردرگمی است.
وی ادامه داد: وقتی در این شرایط چهار تن از وزرا به رئیسجمهور نامه مینویسند و اعلام میکنند که رکود در اقتصاد کشور عمیق شده و در حال تبدیل شدن به بحران است، نمیتوان انتظار برنامه و سیاست خاصی را از دولت داشت.
صمصامی با اشاره به نقطه ضعف تیم اقتصادی دولت بیان کرد: نقطه ضعف تیم اقتصادی دولت روحانی این است که تحلیل درستی از اوضاع اقتصاد کشور نداشته، آمار دقیقی از عملکرد اقتصادی دولت ندارند و تحلیلهایی که اقتصاددانان منصوب به دولت مطرح میکنند از روی کاغذ به صحنه اجرا نمیآید زیرا مربوط به اقتصاد سرمایهداری است. در اقتصاد ما که شرایط متفاوتی دارد این تحلیلها نمیتواند دردی را دوا کند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر این سؤال مطرح است که کدامیک از دولتمردان تحلیل درستی از رکود موجود در اقتصاد کشور ارائه کردهاند؟ دولتمردان در شرایط فعلی قطعا نمیتوانند اقتصاد کشور را از رکود خارج کنند. با فرض تداوم عملکرد موجود و قبلی اقتصادی دولت اگر اقتصاد ایران از رکود خارج شود، قطعا به دلیل سیاستهای دولت یازدهم نیست.
سرپرست اسبق وزارت اقتصاد با انتقاد از تمرکز بیش از حد دولت یازدهم روی رفع تحریمها برای حل مشکلات اقتصادی گفت: دولت با گره زدن حل مشکلات اقتصادی به توافق هستهای و برجام، رکود را بیشتر کرده و اگر تا شش یا هفت ماه آینده اقتصاد ما تکانی بخورد به این دلیل است که مردم بیفایده بودن برجام برای اقتصاد کشور را درک کردهاند و این ربطی به سیاست دولت ندارد و اتفاقا سوءتدبیر دولت باعث شد تا اقتصاد کشور به اینجا برسد. سوء تدبیر دولت احمدینژاد در زمینه اقتصاد، کشور را به مرز بحران رساند و دولت روحانی هم وقتی سرکار آمد نتوانست تحلیل درستی از اقتصاد کشور ارائه دهد.
وی با انتقاد از سیاستهای ارزی دولت روحانی اظهار داشت: دولت یازدهم در بدو سرکار آمدن اجازه نداد که نرخ ارز کاهش پیدا کند، در حالی که اگر این اتفاق میافتاد هزینههای تولید کم شده و به دنبال آن تورم هم کاهش پیدا میکرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان کرد: بهتر بود دولت به جای گرهزدن مشکلات اقتصادی به مسئله تحریمها از مردم میخواست که فعالیتهای اقتصادی خود را انجام دهند و منتظر برطرف شدن تحریمها نباشند، زیرا اثر رفع تحریمها بر حل مشکلات اقتصادی بسیار ناچیز است. بزرگترین اشتباه اقتصادی دولت یازدهم این است که تمام گشایشهای اقتصادی را در برجام میبیند و همین نگاه دولت رکودآفرین است. همچنین اکنون دولت سردرگم است و نمیداند بعد از برجام چه کند!